แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

L-lysine extraction from mother liquor by emulsion liquid membrane
การสกัดแอล-ไลซีนจากสารละลายที่เหลือจากการตกผลึก โดยกระบวนการเยื่อแผ่นเหลวแบบอิมัลชัน

LCSH: Liquid membranes
LCSH: Emulsions
LCSH: Seperation (Technology)
LCSH: L-lysine
Abstract: The extraction equilibrium of synthetic L-lysine and L-lysine from mother liquor were studied at various carriers, D2EHPA, concentration. Each experiment was carried out at room temperature for 48 hours with a stirred speed of 420 rpm. It was found that the distribution coefficient of synthetic L-lysine was greater than that of L-lysine from mother liquor and both values vary with the carrier concentration. The extraction equilibrium constant (Kex) are 5.26x10-4 and 4.72x10-5 dm3/mol for L-lysine in synthetic solution and in mother liquor respectively. It was also found that 1 mole of lys+ reacted with 1.2 and 2 moles of monomeric form of D2EHPA to form complex for L-lysine in synthetic solution and mother liquor, respectively. L-lysine extraction from mother liquor was carried out in batch type facilitated ELM stirred extractor. W/O membrane extraction phase was D2EHPA as carrier, span 80 as surfactant in n-dodecane and HCl solution as stripping phase. The effects of various conditions were investigated. The experimental results showed the optimum conditions for this process to be at pH5, 2n HCl, 1%span 80(v/v), 10%D2EHPA (v/v), volume ratio 1:2, and 360 rpm. And by these optimum conditions, 20% initial extraction of L-lysine from mother liquor was obtained in the first minute. The influence of carrier concentration on the permeation rate can be predicted by the model presented in this study
Abstract: ทำการศึกษาสมดุลการสกัดของสารละลายแอล-ไลซีนสังเคราะห์และสารละลายแอล-ไลซีนจากสารละลายที่เหลือจากการตกผลึก ในภาวะที่มีความเข้มข้นของสารตัวพา (D2EHPA) แตกต่างกันที่อุณหภูมิห้องและความเร็วรอบในการกวน 420 รอบต่อนาทีเป็นเวลา 48 ชั่วโมง จากผลการทดลองพบว่าค่าสัมประสิทธิ์การกระจายตัวของสารละลายแอล-ไลซีนสังเคราะห์มีค่าสูงกว่าของสารละลายที่เหลือจากการตกผลึกและค่าทั้งสองยังแปรผันตามความเข้มข้นของสารตัวพาด้วย ค่าคงที่ในการสกัด (Kex) ของสารละลายแอล-ไลซีนสังเคราะห์และของสารละลายที่เหลือจากการตกผลึกมีค่าเท่ากับ 5.26x10-4 และ 4.72x10-5 ดม3/โมล ตามลำดับ นอกจากนี้ยังพบว่าแอล-ไลซีน (Lys+) 1 โมลจะรวมกับ 1.2 โมล และ 2 โมลของกรดไดเอทีล-เฮกซิลฟอสฟอริกซึ่งอยู่ในรูปของโมโนเมอร์เกิดเป็นสารที่มีโมเลกุลซับซ้อน สำหรับสารละลายแอล-ไลซีนสังเคราะห์และสารละลายที่เหลือจากการตกผลึกตามลำดับ ได้ทำการศึกษาการสกัดแอล-ไลซีนจากสารละลายที่เหลือจากการตกผลึกโดยกระบวนการเยื่อแผ่นเหลวแบบอิมัลชันชนิดอาศัยสารตัวพาแบบไม่ต่อเนื่อง โดยวัฏภาคเยื่อประกอบด้วยกรดไดเอทีล-เฮกซิลฟอสฟอริกเป็นสารตัวพา, สแปน 80 เป็นสารลดแรงตึงผิวซึ่งละลายในตัวทำละลายโดเดเคน และมีสารละลายกรดไฮโดรคลอริกเป็นวัฏภาคภายใน ได้ทำการศึกษาผลกระทบของภาวะต่างๆ จากผลการทดลองพบว่าภาวะที่เหมาะสมในการสกัดคือ ความเป็นกรดด่างของวัฏภาคภายนอกเท่ากับ 5, ความเข้มข้นของวัฏภาคภายในเท่ากับ 2 นอร์มัล, ความเข้มข้นของสารลดแรงตึงผิวเท่ากับ 1 เปอร์เซนต์โดยปริมาตร, ความเข้มข้นของสารตัวพาเท่ากับ 10 เปอร์เซนต์โดยปริมาตร, อัตราระหว่างวัฏภาคเยื่อและวัฏภาคภายนอกเท่ากับ 1:2 และความเร็วในการกวนเท่ากับ 360 รอบต่อนาที ที่สภาวะนี้มีค่าเปอร์เซนต์ในการสกัดเริ่มต้นภายในเวลา 1 นาทีเท่ากับ 20 เปอร์เซนต์ นอกจากนี้แบบจำลองที่ใช้ทำนายอิทธิพลของความเข้มข้นของสารตัวพาต่ออัตราการสกัดยังได้แสดงไว้ในงานวิจัยนี้ด้วย
Chulalongkorn University
Address: กรุงเทพมหานคร (Bangkok)
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Role: advisor
Created: 1999
Issued: 2007-01-24
Modified: 2007-01-24
วิทยานิพนธ์/Thesis
URL: http://thailis-db.car.chula.ac.th/CU_DC/Thesis/January2007/ISD/wanwisa.pdf
ISBN: 9743344578
eng
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 wanwisa.pdf 7.38 MB37 2020-10-30 17:37:27
ใช้เวลา
0.031537 วินาที

Wanwisa Thawisaeng
Title Contributor Type
L-lysine extraction from mother liquor by emulsion liquid membrane
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Wanwisa Thawisaeng
Chirakarn Muangnapoh
Soontorn Stapornkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Chirakarn Muangnapoh
Title Creator Type and Date Create
L-lysine extraction from mother liquor by emulsion liquid membrane
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chirakarn Muangnapoh;Soontorn Stapornkul
Wanwisa Thawisaeng
วิทยานิพนธ์/Thesis
Crude barakol extraction from Cassia siamea using packed bed extractor
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chirakarn Muangnapoh;Woraphat Arthayukti
Geerati Sornwattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Solvent productivity improvement in acetone-butanol fermentation by two-stage continuous system
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chirakarn Muangnapoh;Muenduen Phisalaphong
Satida Krailas
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pervaporation of aqueous ethanol solution using bacterial cellulose-alginate membrane
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Muenduen Phisalaphong;Chirakarn Muangnapoh
Nitisak Kanjanamosit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Separation of crude beta-carotene from palm olein by adsorption with synthetic polymer
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chirakarn Muangnapoh
Rutthai Veeracharttawan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Control of biomass concentration for enhancement of butanol productivity in a continuous membrane bioreactor
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chirakarn Muangnapoh
Parichart Janthong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Extraction of l-lysine from aqueous solution by emulsion liquid membrane process
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chirakarn Muangnapoh;Woraphat Arthayukti
Apirak Suetrong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production of protease from Bacillus subtilis TISTR 25 by fermentation process with microfiltration
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chirakarn Muangnapoh
Nuntapon Sukmongkok
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of the ultrasonic wave on microfiltration in a tubular module
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Hathaichanok Duriyabunleng;Chirakarn Muangnapoh
Bongkot Ngamsom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Alkaloid extraction from herbs by emulsion liquid membrane process
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chirakarn Muangnapoh;Chada Phisalaphong
Sirikul Chunsawang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Emulsion liquid membrane separation of copper from aqueous solution
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Ura Pancharoen;Chirakarn Muangnapoh
Porntep Kongkapetchawan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Solvent separation and concentration from acetone-butanol fermentation broth by the pervaporation process
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chirakarn Muangnapoh
Narongechai Prapakornwiriya
วิทยานิพนธ์/Thesis
Emulsion liquid membrane extraction of phenylalanine and tryptophan
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Chirakarn Muangnapoh;Junjiro Kawasaki
Noppaporn Panich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of ultrafiltration for improved productivity in continuous acetone-butanol fermentation
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chirakarn Muangnapoh
Muenduen Phisalaphonge
วิทยานิพนธ์/Thesis
Adsorption of 1,3-propanediol from synthetic mixture using polymeric resin as adsorbents
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Chirakarn Muangnapoh;Artiwan Shotipruk
Walaiporn Luerruk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Tamarind seed polysaccharide isolation from tamarind kernel powder by protease enzyme and high-intensity ultrasound
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chirakarn Muangnapoh;Jirarat Tattiyakul
Sukhum Poommarinvarakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Water retention and evaporation in a column of sand mixed with water-absorbing polymers
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Woraphat Arthayukti;Chirakarn Muangnapoh
Sinsupha Chuichulcherm
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of particle size on fat removal from tamarind kernel powder using organic solvent in mixing tank
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Chirakarn Muangnapoh
Suchart Chatsettakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Solvent selection for separation of biologically derived 1,3-propanediol
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chirakarn Muangnapoh;Artiwan Shotipruk
Thapagorn Boonsongsawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Lignin removal from teak veneer using combinations of enzymes and hydrogen peroxide
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Chirakarn Muangnapoh;Seeroong Prichanont
Bhavadee Iamtasna
วิทยานิพนธ์/Thesis
Immobilization of lactobacillus salivarius atcc 11741 on agricultural residues for lactic acid fermentation
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Chirakarn Muangnapoh;Phimchanok Jaturapiree
Ratchat Chantawongvuti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Soontorn Stapornkul
Title Creator Type and Date Create
L-lysine extraction from mother liquor by emulsion liquid membrane
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chirakarn Muangnapoh;Soontorn Stapornkul
Wanwisa Thawisaeng
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 11
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,781
รวม 3,792 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 189,891 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,624 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 485 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 79 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 23 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 17 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 8 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
รวม 192,132 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212