Abstract:
"งานวิจัยนี้ได้ทำการวิเคราะห์หาปริมาณตะกั่ว แคดเมียม และโครเมียม ในผลิตภัณฑ์ปลาทูน่าในน้ำเกลือที่บรรจุกระป๋อง ด้วยเครื่องอะตอมมิกแอบซอร์พชัน สเปกโทรโฟโตมิเตอร์ โดยทำการย่อยสลายสารอินทรีย์ในตัวอย่างด้วยกรดผสมระหว่าง ไรตริก : ซัลฟิวริก : เปอร์คลอริก (3:1:2) ผลจากการศึกษาพบว่าปริมาณตะกั่ว และ แคดเมียม ในตัวอย่างปลาทูน่าในน้ำเกลือที่บรรจุกระป๋องอยู่ในช่วง 0.380 1.164 และ 0.206 - .556 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัมตามลำดับ ส่วนโครเมียมตรวจไม่พบ
จากการวิเคราะห์พบว่า ปริมาณตะกั่วจำนวน 1 เครื่องหมายการค้าและปริมาณแคดเมียมทุกเครื่องหมายการค้า มีค่าเกินมาตรฐานที่กระทรวงสาธารณสุขกำหนด ส่วนปริมาณโครเมียมมีค่าต่ำกว่ามาตรฐานของกระทรวงสาธารณสุข
The purpose of this research was to analyze some lead, cadmium and chromium in canned tuna in salinity by atomic absorption spectrophotometer. The canned tuna in salinity were digested by mixed acid digested nitric acid : sulfuric acid : perchloric acid (3:1:2) , determined lead, cadmium and chromium by atomic absorption spectrophotometer. The lead and cadmium in canned tuna in salinity were found in the range of 0.380 1.164 ppm and 0.206 0.556 ppm respectively. Chromium could not be detected.
From the result, it was found lead 1 trademark and cadmium have in every trademark have contents exceed the tolerance limits but chromium did not exceed the tolerance limits prescribed by Ministry of Public Health.