Abstract:
การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ 1) เพื่อศึกษาระดับความต้องการในการส่งเสริมการเลี้ยงปลาของเกษตรกรตามโครงการส่งเสริมเกษตรกรด้านการประมง ปี 2548 ในจังหวัดยโสธร และ 2) เพื่อศึกษาปัญหาและข้อเสนอแนะในการส่งเสริมการเลี้ยงปลาของเกษตรกรตามโครงการส่งเสริมเกษตรกรด้านการประมง ปี 2548 ในจังหวัดยโสธร กลุ่มตัวอย่าง คือ เกษตรกรที่อยู่ในโครงการส่งเสริมเกษตรกรด้านการประมง ของสำนักงานประมงจังหวัดยโสธร ปี 2548 จำนวน 160 ราย ซึ่งได้มาจาก ใช้การสุ่มตัวอย่างแบบเลือกหลายขั้นตอน (Multi stage Random Sampling) เครื่องที่ใช้ในการวิจัยครั้งนี้ ได้แก่ แบบสอบถาม จำนวน 1 ฉบับ มีค่าความเชื่อถือได้ เท่ากับ 0.946 สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูล คือ ความถี่ ร้อยละ และส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน
ผลการวิจัยพบว่า
1. เกษตรกรที่ทำการศึกษาร้อยละ 82.50 เป็นเพศชาย ร้อยละ 36.90 มีอายุ 41-50 ปี ร้อยละ 75.00 จบชั้นประถมศึกษา และร้อยละ 43.10 มีรายได้ต่อเดือนต่อำว่า 1,000 บาท
2. ความต้องการในปัจจุบันของเกษตรกรที่ต้องการส่งเสริมการเลี้ยงปลาในพื้นที่จังหวัดยโสะร ด้านการถ่ายทอดความรู้ พบว่า เกษตรกรติดต่อขอคำแนะนำผ่านผู้นำหมู่บ้าน กำนัน ผู้ใหญ่บ้าน ด้านการสนับสนุนปัจจัยการผลิตพันธุ์ปลา / อาหารปลา พบว่า เกษตรกรต้องการอาหารปลากินพืช ต้องการพันธุ์ปลานิล ปลาดุก และปลาตะเพียนขาว ด้านวิธีการส่งเสริมการเลี้ยงปลาพบว่า เกษตรกรติดต่อ ผ่านผู้นำหมู่บ้าน กำนัน ผู้ใหญ่บ้าน
3. ปัญหาและข้อเสนอแนะเกี่ยวกับความต้องการส่งเสริมการเลี้ยงปลาของเกษตรกร ด้านการถ่ายทอดความรู้ในด้านปัญหาพบว่า เจ้าหน้าที่ให้ความรู้และการติดตามไม่ต่อเนื่อง เกษตรกรไม่มีโอกาสได้ไปศึกษาดูงานนอกสถานที่ และไม่มีศูนย์ให้ความรู้เกี่ยวกับการทำประมงในชุมชนสำหรับเกษตรกร ด้านการสนับสนุนปัจจัยการผลิตพันธุ์ปลา / อาหรรปลา พบว่า เกษตรกรขาดความรู้และทักษะในการขยายพันธุ์ปลา การทำอาหารปลาเพื่อลดต้นทุนในการผลิต ขาดบ่อเลี้ยงปลา ขาดเงินทุน และขาดการปรับปรุงพันธุ์ปลาประจำถิ่น ด้านวิธีการส่งเสริมการเลี้ยงปลา พบว่า ขาดแหล่งเรียนรู้เกี่ยวกับการเลี้ยงปลาในชุมชน และเจ้าหน้าที่ควรออกมาให้ความรู้ อบรม สาธิต การเพาะพันธุ์ การเลี้ยง การดูแลรักา การป้องกันและการรักษาโรค การแปรรูป และการตลาด แบบครบวงจร สำหรับข้อเสนอแนะ ความต้องการในการส่งเสริมการเลี้ยงปลาของเกษตรกรจังหวัดยโสธร พบว่า เจ้าหน้าที่ควรให้ความรู้และติดตามผลอย่างต่อเนื่อง ควรมีการปล่อยสัตว์น้ำลงในแหล่งน้ำตามธรรมชาติของชุมชนทุกปี ควรมีศูนย์ความรู้เกี่ยวกับประมงในชุมชน ควรอบรมให้ความรู้เรื่องการอนุรักษ์พันธุ์ปลาที่มีอยู่ในแหล่งน้ำธรรมชาติ ให้ความรู้เกี่ยวกับการใช้สารเคมีในการทำการเกษตรที่อาจส่งผลต่อที่อยู่อาศัยของปลาธรรมชาติ อบรมให้ความรู้แก่เกษตรกรที่หาปลาตามแหล่งน้ำธรรมชาติให้ทราบถึงวงจรชีวิตของปลา และควรจัดให้มีระบบชลประทานเพราะจะสามารถเลี้ยงปลาได้ตลอดปี
The purpose of this research was twofold: 1) to study levels of agriculturalists needs in fish husbandry promotion in Yasothorn province in the year B.E. 2548 (A.D.2005) and 2) to investigate the problems and advice derived from launching the fish husbandry promotion project.
The sample of the study. Selected by using a multi-staged random sampling technique consisted of 160 agriculturalists who participated in the B.E. 2548 Fish husbandry Promotion Project run by Yasothorn Fishery Provincial Office. The research instrument was a survey questionnaire which gave coefficient reliability of 0.946. Descriptive statistics, that is, percentage, arithmetic mean, and standard deviation were employed to analyze the data colleted.
The results of the study were found as follows:
1. In terms of the participants demographics, it was found most of respondents were males (82.50 percent), age ranging between 41 to 50 year old (36.90 percent), with educational level of primary school (43.10 percent), and monthly income lower than 1,000 baht.
2. In relation to the respondents needs, the need for knowledge and skill sharing from senior leaders such as village leaders was found the most need, followed by the need the for fish and its instant foods both vegetable and meat. Besides, they wanted to be provided with certain species namely Nile Tilapia, Walking Catfish, and Thai Carp. Knowledge and skill transferring through the village leaders and other experienced agriculturalists were also mostly needed. Knowledge and skill transferring through the village leaders and other experienced agriculturalists were also mostly needed.
3. Among the problems found in the running of the project, the inconsistent follow-up and giving support from the provincial Office was mostly concerned, followed by the lack of the opportunity to study tour and lack of the community fishery learning center to transfer knowledge and skills among the experienced agriculturalists. The shortage of knowledge and skills in fish husbandry in terms of the expansion and culture of fish species, making fish food fish culture wells, financial capital for the investment, and localfish species development including the lack of learning center was also found problematic. The advice which the respondents thought the government officials to be implemented concerned certain aspects: teaching and training about fish culture, maintenance, preventing disease and healing, fish food processing, and integrated marketing, local fish reservation, the effects of chemical exploitation on fish environments, life cycle of fish, providing fish into the rivers and community natural reservoirs annually, and establishing fishery learning center in the community. The consistent follow-up of the provincial officials and the establishment of irrigation system were also suggested by the respondents.