แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Competition between mycotoxigenic and non-toxigenic strains of aspergillus species under shifting temperature conditions

LCSH: Kasetsart University -- Theses. M.S. (Food Science) 2020
Classification :.LCCS: QK625.M7
LCSH: Kasetsart University. -- Department of Food Science and Technology -- Theses
LCSH: Aspergillus
LCSH: Toxigenic fungi
LCSH: Aflatoxins
LCSH: Ochrotoxin
Abstract: This study aims to investigate (1) an interaction between aflatoxigenic and ochratoxigenic fungi under shifting temperature, (2) effects of oxidative stress conditions on mycotoxigenic fungi, (3) effectiveness of A. oryzae to reduce aflatoxin B1 (AFB1) and ochratoxin A (OTA) under shifting temperature. The temperatures employed initially included static temperature of 20ºC, 35ºC, 40ºC and abruptly shifting temperatures of 20/35ºC and 20/40ºC. At static and shifting temperature, A. flavus and A. carbonarius have antagonistic interaction. At 20/40ºC, mixed cultures at of A. flavus and A. carbonarius resulted in stimulation of OTA production. It indicated the raise of oxidative stress in fungi. Mixed cultures at 20/40ºC had higher level of protein carbonyl, superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) than at 20ºC. Besides, A. oryzae had different effectiveness based on nutrients on the media. Low temperature and high water activity (20oC, 0.97 aw) would be favourable for A. oryzae to reduce AFB1 and OTA on chilli-based media. However, A. oryzae would be more effective to reduce production of OTA instead of AFB1 under shifting temperature as the induction of AFB1 was observed at certain shifting temperature conditions. Overall, competition between toxigenic fungi of A. flavus and A. carbonarius, and shifting temperature could stimulate OTA production, which is presumably related to the increase of oxidative stress on fungi. Moreover, competition between toxigenic (A. flavus and A. carbonarius) and nontoxigenic fungi (A. oryzae) could reduce OTA production at static and shifting temperature, despite decreasing reduction rate under shifting temperature.
Kasetsart University. Office of the University Library
Address: Bangkok
Email: tdckulib@ku.ac.th
Role: Thesis Advisor
Role: Thesis CO-Advisor
Role: Thesis CO-Advisor
Created: 2020
Modified: 2025-07-20
Issued: 2025-07-20
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: https://www.lib.ku.ac.th/KUthesis/2563/dwipa-ret-all.pdf
CallNumber: QK625.M7 .D85
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Food Science
©copyrights Kasetsart University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 dwipa-ret-all.pdf 3.23 MB
ใช้เวลา
0.039493 วินาที

Dwipa, Retty Putri Utami
Title Contributor Type
Competition between mycotoxigenic and non-toxigenic strains of aspergillus species under shifting temperature conditions
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Dwipa, Retty Putri Utami
Warapa Mahakarnchanakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Warapa Mahakarnchanakul
Title Creator Type and Date Create
Antimicrobial activity of Thai spices against foodborne pathogens
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Chitsiri Thongson
วิทยานิพนธ์/Thesis
Enumeration of ochratoxin a producing fungi in Thai coffee beans
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Paramee Noonim, 1979-
วิทยานิพนธ์/Thesis
Risk management of escherichia coli in sweet basil and coriander for export
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul;Schaffner, Donald W. ;Sudsai Trevanich;Nipa Chokesajjawate
Pornpen Morakotjinda
วิทยานิพนธ์/Thesis
Risk assessment of aflatoxin B1 in husked rice in Thailand
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul ;Tanaboon Sajjaanantakul ;Amnart Poapolathep
Panrapee Iamtaweejaroen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Optimization of immunoaffinity column KU-AF02 for aflatoxin detection and exposure assessment of peanut consumption in Thailand
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul ;Amnart Poapolathep ;Ratchanee Hongprayoon
Phakpoom Kooprasertying
วิทยานิพนธ์/Thesis
Oxidative stress in clostridium perprignens and application of oxidizing agents in washing step of dreied spur pepper (Capsicum annuum Linn. Var acuminatum Fingerh.) production
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul ;Kooranee Tuitemwong ;Sasitorn Tongchitpakdee
Unnop Tassanaudom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Elimination of salmonella typhimurium and escherichia coli on leafy vegetables by using ozone microbubbles
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul;Kullanart Tongkhao;Kriskamol Na Jom
Asama Phaephiphat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Metabolite profiling approach to follow the quality and shelf-life of black gram sprouts [Vigna mungo (L.) Hepper]
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kriskamol Na Jom;Chitsiri Rachtanapun;Warapa Mahakarnchanakul
Danaipot Limwiwattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of micro-nano bubbles combined with sanitizers for washing process of leafy vegetables
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul;Sasitorn Tongchitpakdee;Wannee Chinsirikul
Pitirat Klintham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Distribution of bacteria in fish processing contact surfaces and biofilm formation of Raoultella ornithinolytica and Raoultella terrigena
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Adisara Tantasuttikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of ozone microbubble treatment on the survival of vibrio parahaemolyticus to improve the quality and safety of pacific white shrimp
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul;Pongtep Wilaipun
Tran, Thuy Linh
วิทยานิพนธ์/Thesis
Biofilm formation in poultry processing plant and the assessment of cleaning
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Pawarisa Boonkoy
วิทยานิพนธ์/Thesis
Assessment of mycotoxins and fungal profile in Nepalese Maize
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Joshi, Prateek
วิทยานิพนธ์/Thesis
Competition between mycotoxigenic and non-toxigenic strains of aspergillus species under shifting temperature conditions
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Dwipa, Retty Putri Utami
วิทยานิพนธ์/Thesis
Occurrence of heat resistant molds and their potential for mycotoxin production
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul
Thanapoom Maneeboon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Kullanart Tongkhao
Title Creator Type and Date Create
Elimination of salmonella typhimurium and escherichia coli on leafy vegetables by using ozone microbubbles
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul;Kullanart Tongkhao;Kriskamol Na Jom
Asama Phaephiphat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mitigation of carcinogenic Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) in cooked meat
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kanithaporn Vangnai;Kullanart Tongkhao;Yaowapa Lorjaroenphon;Pongsak Hengniran
Huong, Huynh Thi Thu.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Molecular analysis approach for investigation of microbial changes during storage of organic treatments on trimmed aromatic coconut
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kullanart Tongkhao
Khemmapas Treesuwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physicochemical, microbiological and biological properties of fermented Kepayang (Pangium edule Reinw.) seeds
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kullanart Tongkhao;Kanithaporn Vangnai;Yaya Rukayadi
Mustaffer, Nur Hafizah Binti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Kanithaporn Vangnai
Title Creator Type and Date Create
Partial characterization and meat tenderization effect of protease from mango (Magnifera Indica L : Nam Dokmai) peel crude extract
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kanithaporn Vangnai
Dhital, Suman
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of washed mechanically deboned chicken meat in quality of Chinese sausage
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kanithaporn Vangnai
Cho, Cho Thein
วิทยานิพนธ์/Thesis
Contamination of carcinogenic polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and influence of wood types on qualities and PAHs in smoked sausages
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kanithaporn Vangnai;Yaowapa Lorjaroenphon
Jak-anan Malarut
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of marination on the formation of carcinogenic polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in charcoal-grilled meat products
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kanithaporn Vangnai;Kriskamol Na Jom
Wanwisa Wongmaneepratip
วิทยานิพนธ์/Thesis
Influence of sugars and amino acids on volatile compounds of yeast autolysate
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Wannee Jirapakkul;Sumallika Morakul;Kanithaporn Vangnai
Songpun Surasieng.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mitigation of carcinogenic Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) in cooked meat
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kanithaporn Vangnai;Kullanart Tongkhao;Yaowapa Lorjaroenphon;Pongsak Hengniran
Huong, Huynh Thi Thu.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Investigation and prevention of the pink color defect in frozen cooked chicken breast meat
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kanithaporn Vangnai
Tillaya Termsukwatthana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physicochemical, microbiological and biological properties of fermented Kepayang (Pangium edule Reinw.) seeds
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kullanart Tongkhao;Kanithaporn Vangnai;Yaya Rukayadi
Mustaffer, Nur Hafizah Binti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of cooking methods, salts, antioxidants, and plant proteins on Acrylamide formation in the model system and fried Potato product
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kanithaporn Vangnai
Napasson Chaisri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Influence of organic acid and chitosan on the levels of acrylamide and bioactive compounds in coffee
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kanithaporn Vangnai
Pollacha Pooput
วิทยานิพนธ์/Thesis
Risk assessment and the production of cured meat products with low residual nitrite
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kanithaporn Vangnai
Patapee Sengboontan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of coating treatment on potato substrate during the frying process
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kanithaporn Vangnai
Ying, Lua Hwee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Factors affecting the formation of carcinogenic polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and qualities of grilled and deep fried pork
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kanithaporn Vangnai
Nattada Santisavekun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 6,205
รวม 6,207 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 403,756 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,831 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 218 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 27 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 16 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 12 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
รวม 405,866 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33