Abstract:
การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ 1) เพื่อศึกษาระดับผู้ประกอบการนวัตกรรมและผลการดำเนินงานของธุรกิจบุฟเฟ่ต์ในภาคตะวันออกเฉียงเหนือของประเทศไทย 2) เพื่อศึกษาความแตกต่างในแง่ของผู้ประกอบการ นวัตกรรม และ ผลการดำเนินงานธุรกิจบุฟเฟ่ต์เมื่อจำแนกตามปัจจัยองค์การ 3) เพื่อตรวจสอบอิทธิพลของผู้ประกอบการและนวัตกรรมที่มีต่อการดำเนินธุรกิจ ในส่วนงานวิจัยประกอบด้วย เจ้าของธุรกิจบุฟเฟ่ต์ในภาคตะวันออกเฉียงเหนือของประเทศไทยรวมทั้งสิ้น 3,703 ราย 400 ตัวอย่าง การทดสอบความน่าเชื่อถือคำนวณโดยค่าสัมประสิทธิ์อัลฟ่าของครอนบาคดังนี้ ผู้ประกอบการ 0.870 นวัตกรรม 0.867 และผลการดำเนินงาน 0.785 การวิเคราะห์ข้อมูลสถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูล ได้แก่ ความถี่ร้อยละค่าเฉลี่ยและส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน สมมติฐานได้รับการทดสอบโดย การทดสอบค่า ที และการทดสอบค่า เอฟ ชนิดความแปรปรวนทางเดียว การวิเคราะห์ สหสัมพันธ์สัมประสิทธิ์เพียร์สันและการวิเคราะห์การถดถอย ผลการวิจัยพบว่า 1) ภาวะผู้ประกอบการ นวัตกรรม และผลการดำเนินงาน เท่ากับ 3.93 อยู่ในระดับมาก 3.83 อยู่ในระดับมาก และ 3.98 อยู่ในระดับมาก 2) ภาวะผู้ประกอบการนวัตกรรมและผลการดำเนินงาน ไม่แตกต่างกันเมื่อจำแนกตามปัจจัยด้านองค์การ 3) ภาวะผู้ประกอบการสามารถพยากรณ์นวัตกรรมได้ร้อยละ 71.1 (R² = 0.711) โดยมีค่าสัมประสิทธิ์มาตรฐาน (β) ที่ 0.844 4) นวัตกรรมสามารถพยากรณ์ผลการดำเนินงานได้ร้อยละ 84.4 (R² = 0.844) โดยมีค่าสัมประสิทธิ์มาตรฐาน (β) ที่ 0.919 5) ผู้ประกอบการสามารถพยากรณ์ผลการดำเนินงาน ได้ร้อยละ 84.2 (R² = 0.842) โดยมีค่าสัมประสิทธิ์มาตรฐาน (β) ที่ 0.918 6) วิเคราะห์ภาวะ ผู้ประกอบการ และ นวัตกรรมสามารถอธิบายการผันแปรของ ผลการดำเนินงาน ได้ร้อยละ 91.5 (R² = .915) โดยมีค่าสัมประสิทธิ์มาตรฐาน (β) ที่ 0.501 และ 0.495 ตามลำดับ
The objectives of this research were; 1) to study the level of business owners entrepreneurship, innovation, and business performance of buffet business in the northeastern of Thailand, 2) to examine the differences in terms of entrepreneurship, innovation, and business performance of buffet business when classified by organizational factors, 3) to investigate the influence of entrepreneurship and innovation on business performance. The research section consists of; the buffet business owners in the northeastern of Thailand, for a total of 3,703 enterprises and 400 samples. The Reliability testing was calculated by Cronbach's alpha coefficient values as follows; 0.870 of entrepreneurship, 0.867 of innovation and 0.785 of business performance. Data analysis, the statistics used for data analysis was frequency, percentage, mean, and standard deviation.t-test and f-Test One way variance type. Pearson product coefficient correlation, and Regression analysis. The research results found that 1) the mean score of entrepreneurs, innovations, and business performance were 3.93, 3.83 and 3.98 respectively 2) Entrepreneurs, innovations and results Not different when classified according to organizational factors 3) entrepreneurship can predict innovation of 71.1% (R² = 0.711), and have a standardized coefficients (β) at 0.844. 4) innovation can predict business performance of 84.4% (R² = 0.844), and have a standardized coefficients (β) at .919. 5) entrepreneurship can predict business performance of 84.2% (R² = 0.842), and have a standardized coefficients (β) at 0.918. 6) used multiple regressions and the result was entrepreneurship and innovation can predict business performance of 91.5% (R² = .915), and have a standardized coefficients (β) at 0.501, and 0.495 respectively