แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Sodium metabisulfite incorporated thermoplastic starch and Poly(Butylene adipate-Co-Terephthalate) blend films as active biodegradable packaging to reduce microbial growth and darkening in dried meat and fruits

LCSH: Kasetsart University -- Theses. M.S. (Packaging Technology) 2022.
Classification :.LCCS: TS195.2
LCSH: Kasetsart University. -- Department of Packaging and Materials Technology -- Theses.
LCSH: Active food packaging.
LCSH: Enzymatic browning.
LCSH: Thermoplastics.
LCSH: Polybutenes.
LCSH: Dried meat
LCSH: Dried foods.
Abstract: Microbial growth and browning cause quality loss in intermediate moisture foods. This research developed and characterized novel active films to prevent microbial growth and brown discoloration in dried meat and fruits. Biodegradable films based on thermoplastic starch (TPS) and poly(butylene adipate-co-terephthalate) (PBAT) blends incorporating sodium metabisulfite (SM) (up to 7% w/w) were developed using blown film extrusion. SM interacted with the TPS phase, resulting in O-H stretching vibration and hydrogen bonding which modified the thermal degradation behavior and improved the smoothness of the structures at the microscale. Excessive SM formed crystal particles at ≥ 3% that were detected by X-ray diffraction. Addition of SM decreased the mechanical properties but film clarity and hydrophobicity improved, with enhanced water vapor barrier properties. The SM blend film showed significant antibacterial activity against E. coli, B. cereus, and S. aureus. TPS/PBAT/SM active films effectively prevented mold growth and darkening in packaged salami for at least 16 days, while the non-SM blend film was only effective for 6 days at room conditions. Active films with SM loading, particularly at > 3% prevented browning reaction and darkening in dried bananas and longans at both ambient (60% RH) and 85% RH stored at room temperature. SM addition improved packaging characteristics and functional efficiency, resulting in higher dried fruit and meat product quality. TPS/PBAT/SM composite films showed promise as sustainable active packaging and an alternative technique to sulfite treatment for dried fruit and meat.
Kasetsart University. Office of the University Library
Address: Bangkok
Email: tdckulib@ku.ac.th
Role: Thesis Advisor
Role: Thesis Co-Advisor
Created: 2022
Modified: 2025-06-24
Issued: 2025-06-24
วิทยานิพนธ์/Thesis
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: https://kasetsart.idm.oclc.org/login?url=https://www.lib.ku.ac.th/KUthesis/2565/horman-san-all.pdf
CallNumber: TS195.2.S26
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Kasetsart University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 horman-san-all.pdf 5.2 MB
ใช้เวลา
0.050351 วินาที

Nathdanai Harnkarnsujarit
Title Creator Type and Date Create
Sodium metabisulfite incorporated thermoplastic starch and Poly(Butylene adipate-Co-Terephthalate) blend films as active biodegradable packaging to reduce microbial growth and darkening in dried meat and fruits
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nathdanai Harnkarnsujarit;Pattarin Leelaphiwat
San, Horman.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of edible film from acetylated starch and pea protein isolate composite using blown-film for food packaging
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nathdanai Harnkarnsujarit
Kedpraveen Huntrakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antifungal film based on cinnamaldehyde incorporate polylactic acid and poly (Butylene Adipate-Co-Terephthalate) blends (PLAPBAT) for shelf-life extension of bakery products
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nathdanai Harnkarnsujarit
Atcharawan Srisa
วิทยานิพนธ์/Thesis
Biodegradable poly (Lactic Acid) and poly (Butylene Adipate-Co-Terephthalate) blend films compounding essential oils as active packaging for Pacific White Shrimp (Litopenaeus vannamei)
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nathdanai Harnkarnsujarit
Laorenza, Yeyen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pattarin Leelaphiwat
Title Creator Type and Date Create
Application of bio-based thermoplastic starchpolylactic acidpolybutylene adipate-co-terephthalate film for the modified atmosphere packaging of red chili and ginger
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Pattarin Leelaphiwat;Piyawanee Jariyasakoolroj;Amporn Sane
Balanon, Dane Archibald G.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Incorporation of Lignin nanoparticles and thymol in polybutylene succinate film for active packaging of \'Nam Dok Mai Si Thong\' Mango
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Vanee Chonhenchob;Pattarin Leelaphiwat;Bongkot Hararak;Charinee Winotapun;Kanchana Boonruang
Basbasan, Angel Jr Talongon.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sodium metabisulfite incorporated thermoplastic starch and Poly(Butylene adipate-Co-Terephthalate) blend films as active biodegradable packaging to reduce microbial growth and darkening in dried meat and fruits
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Nathdanai Harnkarnsujarit;Pattarin Leelaphiwat
San, Horman.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of biodegradable antimicrobial films containing lignin nanoparticles and natural agents
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Pattarin Leelaphiwat;Amporn Sane;Bongkot Hararak;Kasetsart University.
Pathtamawadee Nuamduang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4,840
รวม 4,841 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 201,422 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,230 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 13 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 3 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 1 ครั้ง
รวม 202,672 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33