แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Multifunctional properties of bacillus cell autolysate as antimicrobial and coloring agents in foods
สมบัติเชิงหน้าที่ร่วมจากออโตไลเซตของเซลล์บาซิลลัสเป็นสารต้านจุลินทรีย์และสารให้สีในอาหาร

Abstract: This research aimed to evaluate feasibility of pigments from halophilic Bacillus as coloring agent having multi-bioactivity in foods. Those Bacillus were isolated from Thai traditional salty fermented fish (plara) and identified by 16S rDNA sequencing analysis. Five strains including Bacillus sp. 81-2 ; 13-3 ; 77-3, Bacillus amyloliquefaciens 34-12, and Bacillus vietnamensis 39-23, with pink-orange, yellow, and yellow-orange pigmentation were selected as representative of each pigment color shade. All of strains were classified as slight halophilic based on salt tolerance determination. Pigment was extracted and subjected to test for antimicrobial (200 mg/ml) and antioxidant activities (50 mg/ml) through disc diffusion and DPPH assay, respectively. Crude extracts of all strains had inhibitory effect on Escherichia coli, Salmonella Typhimurium, and Bacillus cereus, while only extracts from Bacillus sp. 81-2 and B. amyloliquefaciens 34-12 exhibited inhibitory action against Staphylococcus aureus. DPPH assay showed % scavenging activities of extracts from Bacillus sp. 81-2 ; 13-3 ; 77-3 ; B. vietnamensis 39-23 ; and B. amyloliquefaciens 34-12 as 11.54±1.17 ; 18.72±1.78 ; 15.75±0.52 ; 9.63±5.84 ; 13.91±0.09, respectively. Pigment extracts were further characterized using UV spectrophotometry, thin layer chromatography (TLC), and fourier transform infrared spectroscopy (FTIR). From spectrophotometric and TLC assay, pigment of all isolates showed similar properties to carotenoid. The FTIR analysis suggested that pink-orange pigment of Bacillus sp. 81-2 comprised lycopene, whereas yellow and yellow-orange pigment of Bacillus sp. 13-3 ; 77-3, B. amyloliquefaciens 34-12 , and B. vietnamensis 39-23 were xanthophylls. Based on color shade and bioactivities, Bacillus sp. 81-2 was selected for further evaluation including safety evaluation and pigment production. The optimal condition for pigment production was nutrient broth supplemented with 3 % NaCl under room temperature for 72 hours, yielded pigment 0.22 gram per gram of wet cell. Addition of carbon and nitrogen sources gave no impact on both bacterial growth and pigment production. Spectrometric profile of pigment extract showed higher peak of 481 nm than usual profile and its minimum inhibitory concentration (MIC) and/or minimum bactericidal concentration (MBC) against S. aureus were 100 mg/ml and 200 mg/ml, respectively. Addition of 200 mg/ml pigment generated well-incorporated pink-orange pigment in salad dressing matrix with potential expression of bioactivities. This study demonstrated a potential Bacillus pigment containing carotenoid group to be applied into food as colorant having multifunctional properties that could enhance both food quality and safety.
Abstract: งานวิจัยมีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินความเป็นไปได้ในการใช้รงควัตถุจากบาซิลลัสชอบเกลือเพื่อใช้เป็นสารให้สีร่วมกับการมีแอคติวิตีทางชีวภาพในอาหาร โดยบาซิลัสคัดแยกได้จากตัวอย่างปลาร้าและจำแนกชนิดด้วยการวิเคราะห์ลำดับนิวคลีโอไทด์บริเวณ 16SrDNA ไอโซเลทที่ได้มีทั้งหมด 5 สายพันธุ์ ประกอบด้วย Bacillus sp. 81-2 ; 13-3 ; 77-3 เป็นตัวแทนกลุ่มที่สร้างรงควัตถุที่มีเฉดสีชมพู-ส้ม Bacillus amyloliquefaciens 34-12 เฉดสีเหลือง, and Bacillus vietnamensis 39-23 เฉดสีเหลือง-ส้ม ทุกสายพันธุ์จัดเป็นสายพันธ์ชอบเกลือปานกลาง เมื่อสกัดรงควัตถุและทดสอบแอคติวิตีในการต้านจุลินทรีย์ (200 มก./มล.) และต้านอนุมูลอิสระ (50 มก./มล.) ด้วยวิธี disc diffusion และการวิเคราะห์ค่า DPPH ตามลำดับ พบว่ารงควัตถุสกัดของทุกสายพันธุ์แสดงฤทธิ์ต้าน Escherichia coli, Salmonella Typhimurium และ Bacillus cereus โดยมีเพียง Bacillus sp. 81-2 และ B. amyloliquefaciens 34-12 ที่แสดงฤทธิ์ต้าน Staphylococcus aureus ค่า % scavenging จาก DPPH ของรงควัตถุที่สกัดจาก Bacillus sp. 13-3 ; 77-3 ; 81-2, B. vietnamensis 39-23 ; and B. amyloliquefaciens มีค่าเท่ากับ 18.716±1.782 ; 15.750±0.520 ; 11.543±1.171 ; 9.628±5.835, และ13.907±0.091 ตามลำดับ เมื่อจำแนกรงควัตถุด้วยวิธี UV spectrophotometry, thin layer chromatography (TLC) และ fourier transform infrared spectroscopy (FTIR). ผลจาก spectrophotometry และ TLC พบว่ารงควัตถุที่สกัดจากทุกสายพันธุ์คล้ายกับแคโรทีนอยด์ (carotenoid) จาก การวิเคราะห์ด้วย FTIR บ่งชี้ว่ารงควัตถุสีชมพู-ส้ม จาก Bacillus sp. 81-2 ประกอบด้วยสารไลโคปีน (lycopene) และกลุ่มสีเหลืองและเหลือง-ส้มประกอบด้วยแซนโทฟีล (xanthophyll) จากผลการทดลองเลือก Bacillus sp. 81-2 ไปศึกษาสภาวะในการผลิตรงควัตถุและความปลอดภัยต่อไป พบว่าสภาวะที่เหมาะสมคือเพาะเลี้ยงในอาหารนิวเทรียนเหลวเติมเกลือเข้มข้นร้อยละ 3 เขย่า 150 rpm ที่อุณหภูมิห้องเป็นเวลา 72 ชั่วโมง รงควัตถุที่ได้มีรูปแบบของพีคจากการวัดด้วย UV spectrophotometry พบว่าพีคที่ 481 นาโนเมตร สูงกว่าพีครูปแบบปรกติ สมบัติการยับยั้ง S. aureus มีค่าความเข้มข้นต่ำสุดในการยับยั้งการเจริญ (MIC) และค่าความเข้มข้นต่ำสุดในการฆ่าแบคทีเรีย (MBC) เท่ากับ 100 และ 200 มก./มล. ตามลำดับ เมื่อเติมรงควัตถุลงในน้ำสลัดที่ความเข้มข้น 200 mg/ml ทำให้น้ำสลัดมีสีชมพู-ส้มที่ดีพร้อมแนวโน้มแสดงแอคติวิตีทางชีวภาพ จากการศึกษาบ่งชี้ได้ว่าของรงควัตถุที่ประกอบด้วยแคโรทีนอยด์จากบาซิลลัสมีศักยภาพที่สามารถประยุกต์ใช้เป็นสารให้สีที่มีแอคติวิตีทางชีวภาพร่วมในอาหารซึ่งช่วยเพิ่มคุณภาพและความปลอดภัยของอาหารได้
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: Advisor
Role: Advisor
Issued: 2018
Modified: 2025-01-08
Issued: 2025-01-08
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2018.1534
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 5972631023.pdf 2.13 MB
ใช้เวลา
0.038636 วินาที

Bekti Wulan Sari
Title Contributor Type
Multifunctional properties of bacillus cell autolysate as antimicrobial and coloring agents in foods
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Bekti Wulan Sari
Cheunjit Prakitchaiwattana
Sarisa Suriyarak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Cheunjit Prakitchaiwattana
Title Creator Type and Date Create
Fermentation profile and formulation of orange wine from Sai Nam Phueng Tangerine juice
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Cheunjit Prakitchaiwattana;Varapha Kongpensook
Vijuckana Navarattara
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of antimicrobial microparticle for use in commercially non-sterilized food
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Jirarat Tattiyakul;Cheunjit Prakitchaiwattana
Pajaree Tangsiriwattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determination of specific DNA markers and glucomannan content of Amorphophallus spp. in Thailand
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chaleeda Borompichaichartkul;Cheunjit Prakitchaiwattana;George Srzednicki
Orachorn Mekkerdchoo
วิทยานิพนธ์/Thesis
Improvement of beta-glucan production in Saccharomyces cerevisiae using some additives
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Romanee Sanguandeekul;Cheunjit Prakitchaiwattana;McLandsborough Lynne A.;Pawadee Methacanon
Naruemon Mongkontanawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Halophilic bacteria from salty fermented foods and its bacteriocin encoding gene expression to use as biocontrol agent against Staphylococcus aureus in salt added foods
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Cheunjit Prakitchaiwattana;Sarn Settachaimongkon
Vishal Chhetri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Autochthonous yeasts associated with pineapple wine fermentation and chemical changes during fermentation process
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Romanee Sanguandeekul;Cheunjit Prakitchaiwattana
On-ong Chanprasartsuk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Multifunctional properties of bacillus cell autolysate as antimicrobial and coloring agents in foods
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Cheunjit Prakitchaiwattana;Sarisa Suriyarak
Bekti Wulan Sari
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of protective culture production from bacillus subtilis P5-6 as food bio-preservative
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Cheunjit Prakitchaiwattana
การพัฒนากระบวนการผลิตโพรเทคทีฟคัลเจอร์จาก Bacillus subtilis P5-6 เพื่อใช้เป็นวัตถุกันเสียแบบชีวภาพในอาหาร
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sarisa Suriyarak
Title Creator Type and Date Create
Application of Konjac glucomannan to encapsulate and stabilize the curcumin in milk system
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Chaleeda Borompichaichartkul;Sarisa Suriyarak
Afwa Hayuningtyas
วิทยานิพนธ์/Thesis
Multifunctional properties of bacillus cell autolysate as antimicrobial and coloring agents in foods
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Cheunjit Prakitchaiwattana;Sarisa Suriyarak
Bekti Wulan Sari
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน -1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 7,479
รวม 7,478 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 118,232 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 9 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 7 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 5 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 3 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 1 ครั้ง
รวม 118,257 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104