แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Solid-state modification of tapioca starch using non-thermal plasma
การดัดแปรสตาร์ชมันสำปะหลังในสถานะของแข็งด้วยพลาสมาที่ไม่ใช้ความร้อน

LCSH: Cassava flour
LCSH: Starch
LCSH: Plasma (Ionized gases)
Abstract: The objective of this research was to investigate the physical, chemical, and functional properties of tapioca starch subjected to solid-state modification by using nonthermal dielectric barrier discharge (DBD) plasma treatment using different gases (helium and argon), voltage levels (10 kV and 15 kV), and treatment times (5, 10, and 15 minutes). After treatment, an increase in L* value and a marginal decrease in pH value of all treated samples were noted. Scanning electron micrographs showed dented starch granules after the plasma treatment but showed birefringence. From XRD measurement, all samples showed a characteristic C-type diffraction pattern but a reduction in the relative crystallinity after plasma treatment. Native tapioca starch contained 99.06% carbohydrate, 0.15% crude fiber, 0.18% fat, 0.14% ash, and 0.46% protein on a dry weight basis. There was no significant difference in the moisture content of argon plasma-treated samples (P≥0.05), but a reduction in moisture content was found after using helium plasma treatment (P<0.05). The modified starch samples tended to have higher amylose content and reducing sugars with increasing voltage levels and times. However, increasing the treatment time from 5 to 15 minutes at 15 kV for helium plasma caused the amylose content to reduce (P<0.05). Fourier Transform Infrared (FTIR) spectra did not show the new formation of functional groups after treatments. No significant change in the intensity ratio of 1047/1022 cm-1 compared to native samples (P≥0.05) except for the treatment at 10 kV for 5 min of argon plasma (P<0.05). After treatment, the weight-average molecular weight of amylopectin was smaller than that of native starch. A significant reduction in peak viscosity, breakdown, and setback was observed (P<0.05). However, no significant change in the pasting temperature of treated samples was found compared to the native sample. The samples with lower breakdown and setback percentages were found for 5 minutes treatment using argon plasma (P<0.05). After increasing voltage levels and times of modification, an increase in solubility and water binding capacity was observed, while swelling power was reduced. The frequency sweep rheological test revealed that 6% (w/w) starch paste samples had higher G' than G", indicating dominant elastic behavior. The higher G' value of starch pastes was observed when using 5 minutes of argon and helium plasma treatment with lower tan δ. However, G' decreased with increasing treatment time due to depolymerization. Flow tests on 6% gelatinized modified starch pastes showed a lower thixotropy and consistency index (K) value after increasing both gas types' voltage levels and treatment time. The results confirmed the effectiveness of DBD plasma treatment in modifying tapioca starch properties.
Abstract: งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาสมบัติทางกายภาพ เคมี และสมบัติเชิงหน้าที่ของการดัดแปรสตาร์ชมันสำปะหลังในสถานะของแข็งด้วยพลาสมาแบบดิสชาร์จชนิดข้ามฉนวนโดยแปรชนิดของแก๊ส (ฮีเลียม และ อาร์กอน) แรงดันไฟฟ้า (10 และ 15 กิโลโวลต์) และเวลาดัดแปร (5, 10 และ 15 นาที) ภายหลังจากการดัดแปรพบว่าตัวอย่างมีค่า L* เพิ่มขึ้น ขณะที่ค่า pH ลดลง ภาพจากเครื่องอิเล็กตรอนแบบส่องกราด (SEM) พบว่า พื้นผิวเม็ดสตาร์ชดัดแปรบางส่วนถูกทำลายแต่ยังพบ birefringence ที่ชัดเจน จากการวิเคราะห์โครงสร้างผลึกด้วยเทคนิคการเลี้ยวเบนของรังสีเอกซ์ (XRD) พบว่า ทุกตัวอย่างมีโครงสร้างผลึกเป็นแบบ C แต่พบการลดลงของปริมาณความเป็นผลึกภายหลังจากการดัดแปรด้วยพลาสมา สตาร์ชมันสำปะหลังมีคาร์โบไฮเดรต เส้นใยหยาบ ไขมัน เถ้า และโปรตีนเท่ากับร้อยละ 99.06, 0.18, 0.14 และ 0.46 โดยน้ำหนักแห้ง ตามลำดับ เมื่อดัดแปรตัวอย่างโดยใช้แก๊สอาร์กอนพบว่าปริมาณความชื้นไม่แตกต่างอย่างมีนัยสำคัญ (P≥0.05) อย่างไรก็ตาม ตัวอย่างที่ดัดแปรโดยใช้แก๊สฮีเลียมส่งผลให้ปริมาณความชื้นลดลงอย่างมีนัยสำคัญ (P<0.05) ในการดัดแปรสตาร์ชด้วยพลาสมาส่งผลให้ปริมาณแอมิโลสและน้ำตาลรีดิวซ์สูงขึ้นเมื่อเพิ่มระดับแรงดันไฟฟ้าและเวลาดัดแปร อย่างไรก็ตามเมื่อเพิ่มเวลาดัดแปรตัวอย่างด้วยแก๊สฮีเลียมจาก 5 เป็น 15 นาที ที่ 15 กิโลโวลต์ พบว่าปริมาณแอมิโลสมีค่าลดลง จากการวิเคราะห์หมู่ฟังก์ชันด้วยเทคนิค Fourier transform infrared (FTIR) พบว่าการดัดแปรสตาร์ชด้วยพลาสมาไม่ทำให้เกิดการเปลี่ยนแปลงหมู่ฟังก์ชัน และไม่มีการเปลี่ยนแปลงอัตราส่วนเลขคลื่นที่ 1047 และ 1022 cm-1 (P≥0.05) ยกเว้นตัวอย่างที่ดัดแปรด้วยแก๊สอาร์กอนที่ 10 กิโลโวลต์ เวลาดัดแปร 5 นาที (P<0.05) ขนาดโมเลกุลเฉลี่ยโดยน้ำหนักของแอมิโลเพกตินที่ผ่านการดัดแปรด้วยพลาสมามีขนาดเล็กกว่าตัวอย่างที่ไม่ผ่านการดัดแปร นอกจากนี้ยังพบว่า ค่า peak viscosity, breakdown และ setback ลดลงภายหลังจากการดัดแปร (P<0.05) ขณะที่ค่า pasting temperature ของตัวอย่างดัดแปรไม่เปลี่ยนแปลงอย่างมีนัยสำคัญ (P≥0.05) การดัดแปรตัวอย่างเป็นระยะเวลา 5 นาที ด้วยแก๊สอาร์กอนทำให้ค่าร้อยละ breakdown และ setback ลดลงอย่างมีนัยสำคัญ (P<0.05) ค่าการละลายและค่าความสามารถในการจับน้ำของตัวอย่างตัวอย่างที่ดัดแปรมีค่าเพิ่มขึ้น หลังจากเพิ่มระดับแรงดันไฟฟ้าและเวลาดัดแปร ขณะที่ค่าการพองตัวของตัวอย่างดัดแปรลดลง การทดสอบสมบัติวิทยากระแสแบบ frequency sweep พบว่า ตัวอย่างเพสต์สตาร์ช (ร้อยละ 6) มีค่า G' สูงกว่า G" แสดงถึงความเป็นลักษณะของความเป็นแข็งมากกว่าของเหลว การดัดแปรตัวอย่างที่เวลา 5 นาทีด้วยแก๊สอาร์กอนและฮีเลียมทำให้มีค่า G' สูงขึ้น ในทางกลับกัน หากเพิ่มเวลาดัดแปรและแรงดันไฟฟ้าส่งผลให้ค่า G' ลดลง ด้านสมบัติทางการไหลของตัวอย่างเพสต์สตาร์ชดัดแปรที่ผ่านการเจลลาติไนซ์ (ร้อยละ 6) พบว่าความเป็น thixotropy และ ค่า consistency index (K) ลดลง เมื่อเพิ่มระดับแรงดันไฟฟ้า และเวลาดัดแปร ผลการทดลองยืนยันถึงประสิทธิภาพของการดัดแปรสมบัติสตาร์ชมันสำปะหลังด้วยพลาสมาแบบดิสชาร์จชนิดข้ามฉนวน
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: Advisor
Role: Advisor
Issued: 2021
Modified: 2025-01-05
Issued: 2025-01-05
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2021.181
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Food Technology
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 6270038323.pdf 4.42 MB
ใช้เวลา
0.033503 วินาที

Natchanon Srangsomjit
Title Contributor Type
Solid-state modification of tapioca starch using non-thermal plasma
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Natchanon Srangsomjit
Jirarat Anuntagool
Thiti Bovornratanaraks
วิทยานิพนธ์/Thesis
Jirarat Anuntagool
Title Creator Type and Date Create
Temperature survey and microbial quality of chicken sausages during storage distribution in cold chain
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Jirarat Anuntagool;Chuenjit Prakitchaiwattana
Ashadi Bin Yaacob
วิทยานิพนธ์/Thesis
Product development of pasteurized ready-to-cook marinated white shrimp Litopenaeus vannamei in green curry paste
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Jirarat Anuntagool
Mohamed Nor Salasiah Binti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Predictive model for stored rice qualities using near-infrared spectroscopy
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Jirarat Anuntagool
Sunee Jungtheerapanich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Use of near-infrared spectroscopy for analysis of mixed rice bran and parboiled rice bran
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Jirarat Anuntagool
Wirongrong Maksawasd
วิทยานิพนธ์/Thesis
Solid-state modification of tapioca starch using non-thermal plasma
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Jirarat Anuntagool;Thiti Bovornratanaraks
Natchanon Srangsomjit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Numerical simulation and optimization of commercial sterilization of liquid enteral nutrition using batch microwave heating
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Jirarat Anuntagool;Jean-Claude Laguerre
Tanathep Leungtongkum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Thiti Bovornratanaraks
Title Creator Type and Date Create
Crystal structure of CuInSe2 under high pressure
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thiti Bovornratanaraks
Varalak Saengsuwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of tube diameter, external pressure and boron-nitrogen doping on electronic structures of single-walled carbon nanotubes
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Vudhichai Parasuk;Thiti Bovornratanaraks
Arthit Vongachariya
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of x-ray powder diffraction and x-ray fluorescent techniques using synchrotron radiation
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thiti Bovornratanaraks;Wantana Klysubun
Varalak Saengsuwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Structural phase transitions of calcium and strontium under high pressure
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Thiti Bovornratanaraks
Prutthipong Tsuppayakorn-aek
วิทยานิพนธ์/Thesis
Structural phase transitions and physical properties of doped CuInₓGa₁₋ₓSe₂ under high pressure
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thiti Bovornratanaraks;Sornthep Vannarat
Prayoonsak Pluengphon
วิทยานิพนธ์/Thesis
MODEL OF MOLYBDENUM TUNGSTEN DISULFIDE ALLOY STRUCTURE USING SPECIAL QUASIRANDOM STRUCTURE METHOD
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Thiti Bovornratanaraks;Udomsilp Pinsook
Wirunti Pungtrakoon
วิทยานิพนธ์/Thesis
STRUCTURAL PHASE TRANSITIONS AND PROPERTIES OF ZnO1-xSx AND ZnO1-xSex UNDER EXTREAME CONDITIONS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thiti Bovornratanaraks
Rut Manotum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Theoretical studies of electronic properties of Methylammonium lead iodide perovskite under high pressure
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thiti Bovornratanaraks
Vichawan Sakulsupich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Stability of complex host-guest structure and superconductivity in the alkali and alkaline earth metals under high pressure
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thiti Bovornratanaraks;Rajeev Ahuja
Prutthipong Tsuppayakorn-aek
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects Of Organic Molecule Orientations On Perovskite Structure Of Formamidinium Lead Iodide
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thiti Bovornratanaraks;Udomsilp Pinsook
Wiwittawin Sukmas
วิทยานิพนธ์/Thesis
Structural deviation of hydrogenated graphene and multi-layer graphene under high pressure
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thiti Bovornratanaraks;Wutthikrai Busayaporn;Alexander F. Goncharov
Teerachote Pakornchote
วิทยานิพนธ์/Thesis
Structural phase transitions and electronic properties of LI2o2 and Na2o2 under high pressure for Co2 capture application
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Thiti Bovornratanaraks
Pornmongkol Jimlim
วิทยานิพนธ์/Thesis
Ab initio calculations on superconducting metal-hydride and perovskites for energy applications
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thiti Bovornratanaraks;Udomsilp Pinsook
Wiwittawin Sukmas
วิทยานิพนธ์/Thesis
Solid-state modification of tapioca starch using non-thermal plasma
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Jirarat Anuntagool;Thiti Bovornratanaraks
Natchanon Srangsomjit
วิทยานิพนธ์/Thesis
High-pressure study of hybrid organic-inorganic perovskites and double perovskites
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thiti Bovornratanaraks;Sojiphong Chatraphorn
Ardimas
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 24
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,339
รวม 2,363 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 109,616 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 95 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 28 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 3 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 2 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 1 ครั้ง
รวม 109,746 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104