แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Characterization of non-volatile compounds in tom yum soup using high performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry
การพิสูจน์เอกลักษณ์ของสารระเหยยากในต้มยำโดยไฮเพอร์ฟอร์แมนซ์ลิควิดโครมาโทกราฟี-แทนเดมแมสสเปกโทรเมตรี

LCSH: High performance liquid chromatography
LCSH: Volatile organic compounds
Abstract: In this work, high performance liquid chromatography hyphenated with tandem mass spectrometry (HPLC-MS/MS) was developed and validated for simultaneous determination of 31 targeted non-volatile compounds, such as 2 organic acids, 20 amino acids and 9 phenolic acids, in Tom Yum ingredient, Tom Yum soup made from the fresh ingredients and commercial Tom Yum pastes, where the main Tom Yum ingredients include galangal, lemongrass, kaffir lime leaves, Bird’s eye chili, lime juice and fish sauce. The following HPLC-MS/MS conditions were used: a PoroShell C18 column (4.6 x 100 mm, 2.7 µm) using a gradient elution of A:B mobile phase at a flow-rate of 0.3 mL/min, where A consisted of 0.1%v/v formic acid in water and B consisted of 0.1%v/v formic acid in methanol. This developed HPLC-MS/MS method can determine these targeted non-volatile compounds with the limit of detection and the limit of quantitation in the range of 0.010 – 0.62 and 0.032 – 1.9 mg/L, respectively. Using pooled diluted Tom Yum soup spiked with standard at known concentrations, acceptable accuracy for quantitative analysis was obtained with the recoveries in a range of 62-115%, which is 98.6% of the recovery data being within 80-110% for the analytes concentration in the range of 0.06-3 ppm. An accepted level of precision intraday and interday were also obtained in the range of 9-16 with RSD. From the HPLC-MS/MS analysis of ingredient and Tom Yum soup, the main sources of targeted non-volatile compounds were obtained: two organic acids including citric acids of 2714 mg/kg and malic acid of 212 mg/kg from lime juice, fourteen amino acids from fish sauce, another six amino acids from lime juice, phenolic compounds from various sources. The top five amino compounds found in Tom Yum soup were aspartic acid, phenylalanine, isoleucine, valine and leucine in the range 370-623 mg/kg. In addition, acetoxy chavicol acetate of 98 mg/kg, mainly from galangal, was found to be the predominant phenolic compounds found in Tom Yum soup. Note that the unit of mg/kg here refers to the mass of a hot water-dissolving compounds in prepared Tom Yum paste. This developed HPLC-MS/MS analysis can be used for quantitative determination and identify the sources of non-volatile compounds in Tom Yum soup.
Abstract: ในงานวิจัยนี้ได้พัฒนาและตรวจสอบความใช้ได้ของวิธีไฮเพอร์ฟอร์แมนซ์ลิควิดโครมาโทกราฟี-แทนเดมแมสสเปกโทรเมตรี (HPLC-MS/MS) สำหรับวิเคราะห์ปริมาณสารระเหยยากแบบจำเพาะคราวเดียวกัน ได้แก่ กรดอินทรีย์จำนวน 2 ชนิด, กรดอะมิโนจำนวน 20 ชนิด และสารประกอบฟีนอลิกจำนวน 9 ชนิดในตัวอย่างวัตถุดิบหลักของต้มยำ, ต้มยำที่ปรุงขึ้นจากวัตถุดิบสด และเครื่องปรุงต้มยำสำเร็จรูปที่เป็นองค์ประกอบหลักของต้มยำ ได้แก่ ข่า, ตะไคร้, ใบมะกรูด, พริกขี้หนู, มะนาว และน้ำปลา โดยกลุ่มสารระเหยง่ายดังกล่าวถูกแยกโดยใช้ภาวะ HPLC-MS/MS ได้แก่ PoroShell C18 คอลัมน์ (4.6 x 100 มิลลิเมตร, 2.7 ไมโครเมตร) ในระบบการชะแบบเกรเดียน A:B ที่อัตราการไหล 0.3 มิลลิลิตรต่อนาที เฟสเคลื่อนที่ A ประกอบด้วย 0.1% โดยปริมาตรของกรดฟอร์มิกในน้ำ และ B ประกอบด้วย 0.1% โดยปริมาตรของกรดฟอร์มิกในเมทานอล ขีดจำกัดในการวิเคราะห์ประกอบด้วยขีดจำกัดในการตรวจหาและขีดจำกัดการบอกปริมาณของการตรวจวิเคราะห์ สารประกอบแบบจำเพาะนี้อยู่ในช่วง 0.010 – 0.62 และ 0.032 – 1.9 มิลลิกรัมต่อลิตร ตามลำดับ จากการเติมสารมาตรฐานที่ทราบค่าความเข้มข้น 3 ความเข้มข้นลงในตัวอย่างต้มยำเจือจางพบว่ามีความถูกต้องของวิธีการวิเคราะห์ที่อยู่ในเกณฑ์ยอมรับคิดเป็น 98.6% ของข้อมูลทั้งหมดที่อยู่ในเกณฑ์ยอมรับในช่วง 80-110% รวมไปถึงความเที่ยงที่มีค่าร้อยละส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐานอยู่ระหว่าง 9-16 ซึ่งอยู่ในเกณฑ์การยอมรับได้ทั้งหมด สำหรับการวิเคราะห์ด้วยเทคนิค HPLC-MS/MS ในวัตถุดิบหลักของต้มยำและต้มยำที่ปรุงขึ้นจากวัตถุดิบสดพบสารระเหยยากหลักจากแหล่งวัตถุดิบต่างๆ ได้แก่ กรดอินทรีย์จำนวน 2 ชนิด ประกอบด้วย กรดซิตริก 2714 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม และกรดมาลิก 212 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัมจากน้ำมะนาว ส่วนกรดอะมิโน 14 ชนิดจากน้ำปลา และกรดอะมิโนจำนวน 6 ชนิดจากน้ำมะนาว และสารประกอบฟีนอลิกจากแหล่งสมุนไพรหลายชนิดด้วยกัน สำหรับปริมาณกรดอะมิโนหลักสูงสุด 5 อันดับแรกในต้มยำ ได้แก่ กรดแอสปาร์ติก, ฟีนิลอะลานีน, ไอโซลิวซีน, วาลีน และลิวซีน ในช่วง 370-623 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม และสารประกอบฟีนอลิกหลักในต้มยำ ได้แก่ อะซิทอคซีคาวิคอลอะซิเตตซึ่งเป็นสารสำคัญในข่า ดังนั้นการวิเคราะห์โดยเทคนิค HPLC-MS/MS สามารถตรวจวัดสารระเหยยากทั้งในเชิงปริมาณและสามารถระบุแหล่งที่มาของสารสำคัญในต้มยำได้
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: Advisor
Role: Advisor
Created: 2017
Modified: 2025-01-03
Issued: 2025-01-03
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2017.139
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Chemistry
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 5772130823.pdf 3.2 MB
ใช้เวลา
0.037661 วินาที

Wanabud Wongbubpha
Title Contributor Type
Characterization of non-volatile compounds in tom yum soup using high performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Wanabud Wongbubpha
Thumnoon Nhujak
Chadin Kulsing
วิทยานิพนธ์/Thesis
Thumnoon Nhujak
Title Creator Type and Date Create
Factors affecting retention and resolution of hydrophobic aromatic compounds in microemulsion electrokinetic chromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Natchanun Leepipatpiboon
Kieatsuda Poouthree
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sample preparation for determination of steroids dulterated in herbal medicines by high performance liquid chromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Nantana Klinsoonthorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Enantiomeric separation of flavonoid compounds using capillary electrokinetic chromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Penporn Kajornklin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Factors affecting selectivity and resolution in micellar electrokinetic chromatography and capillary electrochromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Chanida Puangpila
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determination of molecular weight distribution of polyisobutenylsuccinimide-type dispersant by mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Polkit Sangvanich;Thumnoon Nhujak
Sainampueng Sinjaroen
วิทยานิพนธ์/Thesis
High efficiency separation in capillary electrochromatography and capillary liquid chromatography using monolithic stationary phase
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Natchanun Leepipatpiboon
Wasura Soonthorntantikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Enantiomeric sepration capillary electrophoresis usimh dual cyclodextrins
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chanida Palanuvej
Chatavadee Sastrvaha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determination of gibberellic acid by capillary electrophoresis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Vasana Tolieng
Monpichar Srisa-art
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of aroma-active volatile compounds in tom yum soup by gas chromatography-mass spectrometry combined with sensory evaluation techniques
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak; Chadin Kulsing
Pannipa Janta
วิทยานิพนธ์/Thesis
DETERMINATION OF MYCOTOXINS IN BROWN RICE BY HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY-TANDEM MASS SPECTROMETRY
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Adisorn Jettanajit
วิทยานิพนธ์/Thesis
CHROMATOGRAPHIC ANALYTICAL METHODS FOR TASTE AND RESIDUE ANALYSES AND FOR AUTHENTICATION IN FOOD SAMPLES
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Natchanun Leepipatpiboon
Soparat Yudthavorasit
วิทยานิพนธ์/Thesis
APPLICATION OF HEADSPACE-GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY FOR CHARACTERIZATION OF VOLATILE COMPOUNDS IN CHICKEN EGGS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Panita Ngamchuachit
Hanan Jehma
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determination of anti-obesity drugs in dietary supplements for weight control by capillary electrophoresis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Thumnoon Nhujak;Natchanun Leepipatpiboon
Natthaphong Chomvana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of mixed-mode monolithic silica capillary column with octadecyl and aminopropyl groups for liquid chromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Puttaruksa Varanusupakul;Thumnoon Nhujak
Napug Samrejtuksing
วิทยานิพนธ์/Thesis
Comparison and prediction of retention of disubstituted aromatic compounds in capillary electrokinetic chromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Siriporn Angkanasiriporn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Microemulsion electrokinetic chromatography for separation and analysis of avermectin macrocyclic lactones
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Parinya Seelanan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of capillary electrophoresis for determination of glycosaminoglycans in biological and cosmetic samples
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Monpichar Srisa-Art;Thumnoon Nhujak;Thasinas Dissayabutra
Kanokporn Chindaphan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determination of volatile compounds in yellow curry paste using from-two-to-one dimensional gas chromatography-mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Natsuda Singtothog
วิทยานิพนธ์/Thesis
Thin-layer chromatography for determination of phenolic compound profile and antioxidant activity of Thai honey
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Pattraporn Chobpradit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of non-volatile chemical constituents in Thai wineusing liquid chromatography-tandem mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak
Premkamol Karapakdee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of non-volatile compounds in tom yum soup using high performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Wanabud Wongbubpha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Data analysis of volatile compounds in green curry paste by comprehensive heartcut two-dimensional gas chromatography-mass spectrometry using retention indices for nonpolar and polar columns
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Sudarat Arunmongkon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Chadin Kulsing
Title Creator Type and Date Create
Characterization of aroma-active volatile compounds in tom yum soup by gas chromatography-mass spectrometry combined with sensory evaluation techniques
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak; Chadin Kulsing
Pannipa Janta
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development Of Headspace-Solid Phase Microextraction And Gas Chromatography-Mass Spectrometry/Olfactometry For Analysis Of Volatile Compounds From Chicken Products
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chadin Kulsing
Wongkanok Yoosong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Electrocoagulation in two phase separation for manipulation of volatile compound profiles in perfumes
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Chadin Kulsing
Isaya Thaveesangsakulthai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of novel comprehensive multidimensional gas chromatography for improving separation and analysis of propylene oxide sample
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Chadin Kulsing
Pannipa Janta
วิทยานิพนธ์/Thesis
Determination of volatile compounds in yellow curry paste using from-two-to-one dimensional gas chromatography-mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Natsuda Singtothog
วิทยานิพนธ์/Thesis
Thin-layer chromatography for determination of phenolic compound profile and antioxidant activity of Thai honey
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Pattraporn Chobpradit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of retention index based simulation for validation of compound identification in GC×GC
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chadin Kulsing
Palathip Kakanopas
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of non-volatile compounds in tom yum soup using high performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Wanabud Wongbubpha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Data analysis of volatile compounds in green curry paste by comprehensive heartcut two-dimensional gas chromatography-mass spectrometry using retention indices for nonpolar and polar columns
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thumnoon Nhujak;Chadin Kulsing
Sudarat Arunmongkon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of fatty acid methyl esters by two-dimensional gas chromatography using cryogen-free modulator
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chadin Kulsing
Adrian Jose Sacan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of spreadsheet-based simulation to reduce number of experimental trials in separation with comprehensive two-dimensional gas chromatography
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chadin Kulsing
Chisanupong Kunmas
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,797
รวม 3,799 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 83,970 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 52 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 9 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 3 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 84,035 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104