แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Comparison of vitamin K (phylloquinone, menaquinone-4, and menaquinone-7) contents in raw and dried thua nao, A fermented soybean from northern thailand, using supercritical fluid chromatography-mass spectrometry

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : Mae Fah Luang University
Email : library@mfu.ac.th
keyword: Thua Nao
MeSH: Vitamin K -- 168996
Classification :.DDC: e-thesis
; Phylloquinone
MeSH: Vitamin K2 -- 311657
MeSH: Soybean
LCSH: Vitamin K -- 168996
LCSH: Vitamin K2 -- 311657
LCSH: Soybean
Abstract: This study focuses on the comparison the levels of vitamin K compounds, specifically Phylloquinone (PK), Menaquinone-4 (MK-4), and Menaquinone-7 (MK-7), in both raw and dried Thua Nao, a traditional fermented soybean product from Northern Thailand. Similar to Japanese natto, Thua Nao is hypothesized to be a significant dietary source of vitamin k, particularly MK-7, though this has not been extensively studied. Using Supercritical Fluid Chromatography-Mass Spectrometry (SFC-MS), the research aimed to quantify PK, MK-4, and MK-7 concentrations in Thua Nao samples and compare the levels between raw and dried forms. Six samples from three commercial brands were selected from Chiang Rai province and prepared in triplicate for analysis. Descriptive and inferential statistical methods, including one-sample t-tests and paired t-tests, were employed to analyze the data. The findings reveal that the concentration of PK in Thua Nao products is quantifiable, though lower than the expected threshold of 15.38 µg/100g. MK-4 was not detected in any samples, while MK-7 concentrations were below 901.72 µg/100g. A comparison between raw and dried Thua Nao indicated no significant difference in PK levels, but MK-7 concentrations were generally higher in raw samples. The study contributes to the existing knowledge of vitamin k content in Thua Nao and provides valuable insights into its potential health benefits and nutritional value. These findings may also influence the future industrial production of Thua Nao as a dietary source of vitamin K.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Centre
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Role: Advisor
Created: 2024
Modified: 2024-12-20
Issued: 2024-12-20
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: e-thesis
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 138839.pdf 14.94 MB3 2025-10-14 16:01:20
ใช้เวลา
-0.973696 วินาที

Sudamon Kumnerddith
Karnt Wongsuphasawat
Title Creator Type and Date Create
A comparative study between the use of conventional treatment combined with energy impulse therapy to conventional treatment alone in acute bruise and pain injured by Thai boxing
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat, B. Pharm., Ph. D.
Kamonthip Triwanapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effect of oral calcium supplementation on post-exercise serum calcium level
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat, B. Pharm, Ph. D.
Naruechol Chuenjamnong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Acute effects of green coffee bean extract on prehypertension
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Dr. Karnt Wongsuphasawat
Panneenuch siriwatananukul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Serum level of ascorbic acid in osteoarthritis patient
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Dr. Karnt Wongsuphasawat
Chantana Supasorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
The Identification of commonly found foods causing moderate level of foods allergy among Thai population in greater Bangkok
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Dr. Karnt Wongsuphasawat
Janssen, Sarah
วิทยานิพนธ์/Thesis
A study to determine the effects of arm swing exercise and hula hoop exercise on persons at risk of dyslipidemia disease
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat, B. Pharm., Ph. D.
Chalida Thaochalee
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effect of oral supplementation of L-Theanine and Stress formula vitamin on the stress reduction
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat, B. Pharm., Ph. D.
Wiporn Mongkonsritragoon
วิทยานิพนธ์/Thesis
The comparatove effect of N-Acetylcysteine versus oral glutathione supplementation on oxidative stress reduction in diabetic patient
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Prof. Vichit Punyahotra, Ph. D.;Karnt Wongsuphasawat, B. Pharm., Ph. D.
Nattapol Suwanboriraksa
วิทยานิพนธ์/Thesis
The comparative efficacy of biotin and brewers' yeast versus biotin for glycemic control in prediabetes
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat, B. Pharm., Ph. D.
Alisa Dejamornthan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Comparative lipid-lowering effects of combination of oat beta-glucan and policosanol versus oat-glucan alone in a population of hypercholesterolemin men and women
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat, B. Pharm., Ph. D.
Chanida Bhanubandh Na Ayubhya
วิทยานิพนธ์/Thesis
The comparative effect of the consumption of Chia seed VS. guar gum on postprandial glycemic level
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Werner Kurotschka, Ph. D.;Karnt Wongsuphasawat, Ph. D.
Chayanist Kumpiranon
วิทยานิพนธ์/Thesis
A study of prevalence of macula pigment optical density reduction in type 2 diabetes mellitus patients
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat, B. Pharm., Ph. D.
Khin, Hnin Le
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effectiveness of castor oil for enhancing eyelashes ; a randomized, double-blind, placebo-control trial
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Werner Kurotschka, Ph. D;Karnt Wongsuphasawat, B. Pharm., Ph. D
Sirirat Changpan
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effectiveness of peripheral blood stem cell therapy on crow's feet wrinkles
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Dr. Karnt Wongsuphasawat;Asst. Prof. Dr. Kampon Sriwatanakul
Woramon Dullayaphat
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effect combination of Ruesri Dat Ton with Thai traditional massage on the improvement of knee osteoarthritis symptoms
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Werner Kurotschka, M. D., Ph. D.;Karnt Wongsuphasawat, B. Pharm., Ph. D.
Bhurichaya Innets
วิทยานิพนธ์/Thesis
Long term blue light exposure effect on macular pigment optical density (MPOD)
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Werner Kurotschka, M. D., Ph. D.;Karnt Wongsuphasawat, B. Pharm., Ph. D.
Wilasinee Buddha
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effects of simple home-based balance training program on balance performance and quality of life in community elderly
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat, B. Pharm., Ph. D.
Ladawan Thammasat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Omega-3 fatty acids in the treatment of carpal tunnel syndrome
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat
Siranya Paecharoen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of adding soy milk, cow milk, rice milk, and almond milk on antioxidant capacity in English breakfast tea
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat
Sajjaporn Innipal
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effect of wearing facemask on the oxygen saturation and other physiologic changes among the healthy office workers age between 20-40 years old
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat
Jinmanee Bumrungsin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Evaluation and comparison of antioxidants
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat,
Nannaphat Apipongrattanasuk
วิทยานิพนธ์/Thesis
The effectiveness of 5% shikimic acid serum from star anise seed extract for facial whitening
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat
May Warso Khin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study of a-pinene, B-pinene and D-limonene of kaffir lime peels in different storage methods
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat
Anoma Laoprapassorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
The efficacy of 5% probiotics (Lactobacillus) gel in reduction of sebum production
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat
Su Moe Lwin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Serum vitamin D level and degree of aging signs measuring age spots and wrinkles
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat
Swe Yamin Bo
วิทยานิพนธ์/Thesis
Comparison of vitamin K (phylloquinone, menaquinone-4, and menaquinone-7) contents in raw and dried thua nao, A fermented soybean from northern thailand, using supercritical fluid chromatography-mass spectrometry
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Karnt Wongsuphasawat
Sudamon Kumnerddith
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,072
รวม 3,072 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 48,296 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 40 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 15 ครั้ง
รวม 48,351 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104