แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Preparation of corn starch-alginate beads encapsulated anthocyanins and cinnamon oil
การเตรียมบีดแป้งข้าวโพด-แอลจิเนตที่กักเก็บแอนโทไซยานินและน้ำมันอบเชย

LCSH: Cornstarch
LCSH: Anthocyanins
Abstract: Corn starch-alginate beads loaded with anthocyanins or cinnamon oil were prepared using different components by the ionotropic gelation method. The matrix of anthocyanin-loaded corn starch-alginate beads (or anthocyanin beads) was alginate, native corn starch and soy protein isolated (SPI). The anthocyanins were extracted from butterfly pea flowers. SPI was used due to the good anthocyanin adsorption without leaking of anthocyanin during freeze-dried process. In addition, cinnamon oil-loaded corn starch-alginate beads (or oil beads) composed of alginate, porous corn starch and cinnamon oil. Porous corn starch was obtained from enzyme hydrolysis. Both types of beads were characterized their chemical and physical properties. Moreover, shelf-life time of active substance in each type of beads was evaluated for 120 days. The color follow-up of anthocyanin beads was studied on light and dark conditions. The color fading was observed with the same results in both storage-conditions. In case of oil beads, close and open conditions were studied for the retention of cinnamal oil in beads using head space solid-phase microextraction-gas chromatography-mass spectrometry (HS-SPME GC-MS). The continuous declining of oil was detected in open condition. The results indicated that porous starch retarded losing of oil compared to native corn starch. In contrast to close storage-condition, oil beads made from both types of starches did not lose during 120 storage time-days.
Abstract: ในการทดลองได้เตรียมบีดแป้งข้าวโพด-แอลจิเนตที่กักเก็บแอนโทไซยานินและบีดน้ำมันอบเชยถูกเตรียมโดยวิธี ionotropic gelation บีดแอนโทไซยานินถูกเตรียมขึ้นจากแอลจิเนต, แป้งข้าวโพด และ โปรตีนถั่วเหลืองและทำการกักเก็บแอนโทไซยานินที่สกัดได้จากดอกอัญชัน ซึ่งในการทดลองโปรตีนถั่วเหลืองได้ถูกนำมาใช้ร่วมกับแป้งข้าวโพดและแอลจิเนตเนื่องจากโปรตีนถั่วสามารถลดการสูญเสียของแอนโทไซยานินในระหว่างขั้นตอนทำให้แห้งโดยการแช่เยือกแข็ง ในด้านของบีดน้ำมันอบเชยได้เตรียมขึ้นจากแอลจิเนตและแป้งข้าวโพดที่ถูกทำให้เป็นรูพรุนซึ่งได้มาจากการไฮโดรไลซิสจากการใช้เอนไซม์ บีดทั้ง 2 ชนิดได้ถูกศึกษาความเสถียรในการกักเก็บเป็นเวลา 120 วัน โดยบีดแอนโทไซยยานินจะถูกเก็บภายใต้สภาวะที่โดนแสงสว่างและไม่โดนแสงเพื่อ พบว่าบีดแอนโทไซยานินทั้งสองสภาวะเกิดการจางของสีเมื่อเวลาผ่านไป ทางด้านชองบีดน้ำมันอบเชยนั้นถูกเก็บในภาชนะเปิดและปิดและใช้เทคนิค head space solid-phase microextraction-gas chromatography-mass spectrometry (HS-SPME GC-MS) ในการศึกษาประสิทธิภาพของการกักเก็บ ในการทดลองพบว่าบีดน้ำมันอบเชยที่ถูกเก็บในภาชนะแบบเปิดพบว่ามีการสูญเสียของน้ำมันอบเชยในบีดน้ำมันที่ผ่านการเตรียมจากแป้งที่มีรูพรุนและไม่มีรูพรุน โดยบีดน้ำมันที่เตรียมจากแป้งที่มีรูพรุนสามารถลดการสูญเสียของน้ำมันอบเชยได้มากกว่า แต่ในสภาวะปิดบีดน้ำมันที่เตรียมจากแป้งทั้ง 2 ชนิดไม่เกิดการสูญเสียของน้ำมันตลอดเวลา 120 วัน
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Created: 2020
Modified: 2025-02-04
Issued: 2024-10-20
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: https://digiverse.chula.ac.th/Info/item/dc:93283
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Chemistry
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 6072052123.pdf 3.14 MB1 2025-03-20 12:20:13
ใช้เวลา
0.028093 วินาที

Duangkamon Sriwichai
Title Contributor Type
Preparation of corn starch-alginate beads encapsulated anthocyanins and cinnamon oil
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Duangkamon Sriwichai

Pattara Thiraphibundet
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pattara Thiraphibundet
Title Creator Type and Date Create
PREPARATION AND PHYSICOCHEMICAL CHARACTERIZATION OF ESSENTIAL OILS-LOADED CARBOXYMETHYLCELLULOSE/XANTHAN GUM BLEND SHEETS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattara Thiraphibundet
Atikan Srichoosilp
วิทยานิพนธ์/Thesis
BIOACTIVE COMPOUNDS FROM ROOTS AND LEAVES OF Clerodendrum inerme
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattara Thiraphibundet
Sirikorn Kor-arnan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Cholinesterase inhibitors from leaves of Indian devil tree Alstonia scholaris L R Br
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattara Thiraphibundet
Thanawan Rojpitikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Novel collagen-alginate beads with long-lasting curcuminoids encapsulation
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattara Thiraphibundet
Preeyanuch Sasiwilassakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of corn starch-alginate beads encapsulated anthocyanins and cinnamon oil
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Pattara Thiraphibundet
Duangkamon Sriwichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation and characterization of starch films reinforced with citrate cellulose nanocrystals
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattara Thiraphibundet
Prapaporn Nakarat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of alginate capsule using two coaxial glass-tube
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pattara Thiraphibundet
Panida Watchanung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 6,089
รวม 6,089 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 180,425 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,228 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 11 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 3 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 181,668 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33