แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Characterization of Recombinant Glycogen Debranching Enzyme from corynebacterium glutamicum and Application for Resistant Starch Production
ลักษณะสมบัติของรีคอมบิแนนท์เอนไซม์ตัดกิ่งไกลโคลเจน จาก Corynebacterium glutamicum และการประยุกต์เพื่อการผลิตแป้งทนย่อย

LCSH: Corynebacterium glutamicum
LCSH: Glycogen
LCSH: Recombinant proteins
LCSH: Enzymes
Abstract: Glycogen debranching enzyme (EC 2.4.1.25/EC 3.2.1.33) catalyzes a hydrolysis of α-1,6 glycosidic bond and a transfer α-1,4 glucan from donor molecules to acceptor molecules. The objectives of this research are to characterize a glycogen debranching enzyme from Corynebacterium glutamicum (CgGDE) and optimize resistant starch (RS) type 3 production using recombinant CgGDE. Recombinant CgGDE was expressed in Escherichia coli BL21 (DE3) and successfully purified by DEAE FFTM column. The calculated molecular weight of CgGDE was approximately 95 kDa and the protein existed as a trimer as analyzed by size exclusion chromatography. CgGDE showed the highest activity on amylopectin followed by glycogen, soluble starch and amylose. The enzyme also showed transferase activity when assayed using G2-βCD as substrate. When treated pea, tapioca, corn, rice and potato starch with CgGDE, %RS was dramatically increased compared with non-treated starch. Tapioca starch was then used for upscale production of RS. The result showed that it yielded 90 % of RS. Based on differential scanning calorimetry (DSC) analysis, corn and rice were A-type starch, which showed the lowest enthalpy (ΔH) at 11.62 and 10.28 J/g, respectively. Tapioca and potato starch were B-type starch, with the highest enthalpy (ΔH) at 26.42 and 22.29 J/g, respectively. Pea starch was C-type starch and had the enthalpy (ΔH) of 14.14 J/g. CgGDE treated tapioca, potato, corn and rice starches showed lower onset temperature than that of non-treated starches. Moreover, the conclusion temperature of all types of starches treated with CgGDE, including pea starch, increased when compared with that of non-treatment starches.
Abstract: เอนไซม์ตัดกิ่งไกลโคลเจน (EC 2.4.1.25/EC 3.2.1.33) เร่งปฏิกิริยาการย่อยที่พันธะแอลฟา 1-6 กลูโคซิดิกและโยกย้ายหมู่แอลฟา 1-4 กลูแคนจากโมเลกุลตัวให้ไปยังโมเลกุลตัวรับ วัตถุประสงค์ของงานวิจัยนี้คือ ศึกษาลักษณะสมบัติของเอนไซม์ตัดกิ่งไกลโคลเจนจาก Corynebacterium glutamicum (CgGDE) และผลิตแป้งทนย่อยประเภทที่ 3 (RS3) โดยใช้รีคอมบิแนนท์เอนไซม์ CgGDE ซึ่งถูกแสดงออกใน Escherichai coli BL21 (DE3) และทำให้บริสุทธิ์โดยใช้คอลัมน์ DEAE FFTM น้ำหนักโมเลกุลของ CgGDE จากการคำนวณคือ ประมาณ 95 กิโลดาลตัน และอยู่เป็นไตรเมอร์เมื่อวิเคราะห์ด้วยโครมาโทกราฟฟีแบบแยกตามขนาด CgGDE มีแอคทิวิตีสูงสุดต่อแอมิโลเพกติน ไกลโคลเจน แป้ง และแอมิโลส ตามลำดับ เอนไซม์สามารถเร่งปฏิกิริยาการโยกย้ายหมู่เมื่อใช้ G2-βCD เป็นสารตั้งต้น เมื่อนำแป้งถั่ว แป้งมันสำปะหลัง แป้งข้าวโพด แป้งข้าวเจ้า และแป้งมันฝรั่ง มาบ่มกับ CgGDE พบว่ามีเปอร์เซ็นของแป้งทนย่อยเพิ่มขึ้นอย่างมีนัยสำคัญเมื่อเทียบกับแป้งที่ไม่ได้บ่มกับเอนไซม์ แป้งมันสำปะหลังถูกนำมาใช้สำหรับขยายขนาดการผลิตแป้งทนย่อย โดยพบว่าได้ผลผลิต 90% จากผลของ differential scanning calorimetry (DSC) พบว่าแป้งข้าวโพดและแป้งข้าวเจ้า ซึ่งเป็นแป้งชนิด A จะให้ค่าเอนทาลปี (ΔH) ต่ำสุดคือ 11.62 และ 10.28 จูลต่อกรัม ตามลำดับ แป้งมันสำปะหลังและแป้งมันฝรั่ง ซึ่งเป็นแป้งชนิด B จะให้ค่าเอนทาลปีสูงสุดคือ 26.42 และ 22.29 จูลต่อกรัม ตามลำดับ ในขณะที่แป้งถั่ว ซึ่งเป็นแป้งชนิด C จะให้ค่าเอนทาลปี 14.14 จูลต่อกรัม แป้งมันสำปะหลัง แป้งมันฝรั่ง แป้งข้าวโพด และแป้งข้าวเจ้า ที่บ่มกับ CgGDE มีค่า อุณหภูมิเริ่มต้นที่ใช้ในการหลอมผลึก (onset temperature) ลดลงเมื่อเทียบกับแป้งที่ไม่ได้บ่มกับ CgGDE นอกจากนี้อุณหภูมิสุดท้ายที่ใช้ในการหลอมผลึก (conclusion temperature) ของแป้งทุกชนิดที่บ่มกับ CgGDE รวมถึงแป้งถั่ว มีค่าสูงขึ้นเมื่อเทียบกับแป้งที่ไม่ได้บ่มกับเอนไซม์
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Role: advisor
Created: 2018
Modified: 2025-02-09
Issued: 2024-10-20
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: https://digiverse.chula.ac.th/Info/item/dc:93262
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Biotechnology
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 5972104723.pdf 4.25 MB
ใช้เวลา
0.028485 วินาที

Chay Sirirattanachatchawan
Title Contributor Type
Characterization of Recombinant Glycogen Debranching Enzyme from corynebacterium glutamicum and Application for Resistant Starch Production
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chay Sirirattanachatchawan

Kuakarun Krusong
Kanitha Tananuwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Kuakarun Krusong
Title Creator Type and Date Create
Binding properties and crystallization of crustinPm1 and crustinPm7 from tha black tiger shrimp penaeus monodon
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kuakarun Krusong;Anchalee Tassanakajon
Pasapong Poolpipat
วิทยานิพนธ์/Thesis
STRUCTURE AND FUNCTION RELATIONSHIP OF AMYLOMALTASE FROM Corynebacterium glutamicum
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Piamsook Pongsawasdi;Kuakarun Krusong
Suthipapun Tumhom
วิทยานิพนธ์/Thesis
CHARACTERIZATION OF RECOMBINANT AMYLOMALTASE FROM Thermus filiformis JCM 11600 AND STABILITY IMPROVEMENT BY SITE-DIRECTED MUTAGENESIS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Piamsook Pongsawasdi;Kuakarun Krusong;Shuichiro Murakami
Piriya Kaewpathomsri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Designing peptides with inhibitory activity on human papillomavirus 16 E1-E2 protein complex formation
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kuakarun Krusong;Surasak Chunsrivirot
Worrapon Kantang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Enzymatic and computational analysis of large-ring cyclodextrin production by Corynebacterium glutamicum amylomaltase
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kuakarun Krusong;Piamsook Pongsawasdi;Thanyada Rungrotmongkol
Sirikul Ngawiset
วิทยานิพนธ์/Thesis
Expression and characterization of alpha glucosidase from Weissella Confusa BBK 1
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kuakarun Krusong
Lalita Silapasom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of viral responsive protein 15 and its possible role in nuclear import/export of virus in black tiger shrimp Penaeus monodon
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kuakarun Krusong;Anchalee Tassanakajon
Krisadaporn Jaturontakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of Recombinant Glycogen Debranching Enzyme from corynebacterium glutamicum and Application for Resistant Starch Production
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Kuakarun Krusong;Kanitha Tananuwong
Chay Sirirattanachatchawan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Kanitha Tananuwong
Title Creator Type and Date Create
Antioxidant activity of black glutinous rice Oryza sativa L. extracts
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kanitha Tananuwong;Vanna Tulyathan
Wanida Tewaruth
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of drying methods and storage conditions on qualities of hulled red jasmine rice Orya sativa L.
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Kanitha Tananuwong
Yuwares Malila
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of edible composite film from konjac glucomannan and whey protein
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Theeranun Janjarasskul;Kanitha Tananuwong;Chaleeda Boromchaichartkul
Manusawee Leuangsukrerk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production and properties of resistant maltodextrin from cassava starch
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kanitha Tananuwong
Kamonrat Trithavisup
วิทยานิพนธ์/Thesis
High water vapor permeability ethylene-vinyl acetate copolymer composite for fresh holy basil (Ocimum sanctum L.) Packaging
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Anongnat Somwangthanaroj;Kanitha Tananuwong
Nuttinan Boonnao
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of Recombinant Glycogen Debranching Enzyme from corynebacterium glutamicum and Application for Resistant Starch Production
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Kuakarun Krusong;Kanitha Tananuwong
Chay Sirirattanachatchawan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,244
รวม 2,244 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 30,267 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 13 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 4 ครั้ง
รวม 30,284 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104