แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Physicochemical and antifungal properties of pyroligneous acid derived from macadamia nutshell and its application

keyword: Macadamia Nutshell
ThaSH: Distillation
Classification :.DDC: e-Theses
; Nam Dok Mai Sithong
ThaSH: Macadamia nut -- 309695
ThaSH: Wood vinegar -- 309696
ThaSH: Pyrolysis
ThaSH: Chemical processes
ThaSH: Antifungal agents
Abstract: Pyroligneous acid (PA), resulting from the pyrolysis of lignocellulosic bio-masses, exhibits antioxidant, antimicrobial and insecticidal property. This study explores the physicochemical properties and antimicrobial efficacy of PA derived from macadamia nutshell (MNS). A comparative analysis between distillation-refined and naturally-refined PA was tested. Distillation-refined PA exhibited superior qualities, with a lower pH (2.65), higher total phenolic content (138.70 mg GAE/mL), and antioxidant capacity with IC50 value 7.27 mg mL-1) and stronger reducing power with 132.09 gM FeSO4/100mL compared to naturally-refined PA. In-vitro analysis demonstrated significant inhibition of Colletotrichum sps. mycelial growth at various PA concentrations, surpassing the fungicide Carbendazim. While 0.5% and 1% PA showed moderate inhibitory effects, higher concentrations were needed for complete inhibition of Lasiodiplodia theobromae and Aspergillus niger mycelium. Storage assessment of ‘Nam Dok Mai Sithong’ mangoes reveal that PA (1.5%) combined with chitosan (1%) effectively maintains quality parameters over 20 days, with reduced disease incidence and severity. The combined treatment also exhibited the lowest disease incidence and severity scores. This comprehensive investigation underscores the potential of distillation-refined MNS-derived PA as a promising antimicrobial agent for mango preservation during storage.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Role: Advisor
Created: 2023
Modified: 2024-07-11
Issued: 2024-07-11
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: e-Theses
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 137981.pdf 5.79 MB9 2025-10-01 14:13:58
ใช้เวลา
0.028228 วินาที

Chaisang Tamang
Title Contributor Type
Physicochemical and antifungal properties of pyroligneous acid derived from macadamia nutshell and its application
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Chaisang Tamang
Matchima Naradisorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Matchima Naradisorn
Title Creator Type and Date Create
Control of mango anthracnose by using Chinese quince (pseudocydonai sinensis) seed extract
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Asst. Prof. Matchima Naradisorn, Ph. D.;Wirongrong Tongdeesoontorn, Ph. D.
Angraeni, Lia
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of UV-C irradiation on postharvest quality of 'PHULAE' pineapple
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Asst. Prof. Matchima Naradisorn, Ph.D.;Asst. Prof. Sutthiwal Setha, Ph.D.
Sari, Lupita Kemala
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of active coating from carboxymethyl cellulose incorporated with zinc oxide and silver nanoparticles for prolonging shelf life of mango CV. Nam Dok Mai Srithong
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Wirongrong Tongdeesoontorn;Yasunori Hamauzu;Matchima Naradisorn
Mooktida Saekow
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physicochemical and antifungal properties of pyroligneous acid derived from macadamia nutshell and its application
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Matchima Naradisorn
Chaisang Tamang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of acidic electrolyzed water and ultraviolet-C on surface mould and quality of Phulae pineapple
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Matchima Naradisorn
Hlwan Moe Thu
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of hot water and UV-C treatments on postharvest quality of mango Cv Nam Dok Mai Si Thong
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Matchima Naradisorn
Moe Moe Zaw
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of modified astmosphere packaging and chemical treatments on physico-chemical changes of fresh-cut Nnam Dok Mai Si Thong mango
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Matchima Naradisorn
Thet Naing Aye
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 11
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1,419
รวม 1,430 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 91,793 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 59 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 38 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 3 ครั้ง
รวม 91,893 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33