Abstract:
การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) ปัจจัยพื้นฐานส่วนบุคคล เศรษฐกิจ และการเปิดรับข่าวสารเกี่ยวกับชาของเกษตรกร 2) สภาพการผลิตชา 3) การปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีสำหรับใบชาสด 4) ความรู้ของเกษตรกรเกี่ยวกับการผลิตชา 5) ปัญหา และอุปสรรคการผลิตชา 6) ความสัมพันธ์ของปัจจัยพื้นฐานส่วนบุคคล เศรษฐกิจ การเปิดรับข่าวสารเกี่ยวกับชา และสภาพการผลิตชา ที่มีความสัมพันธ์กับความรู้ในการผลิตชาภายใต้มูลนิธิโครงการหลวงในพื้นที่จังหวัดเชียงใหม่ กลุ่มตัวอย่างจำนวน 121 ราย สถิติที่ใช้ คือ ค่าความถี่ ค่าเฉลี่ย ค่าร้อยละ ค่าสูงสุด ค่าต่ำสุด ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน และค่าไคสแคว์ ผลการวิจัยพบว่า เกษตรกรส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง อายุเฉลี่ย 52.45 ปี การศึกษาประถมศึกษา มีจำนวนสมาชิกในครัวเรือนเฉลี่ย 4 คน เป็นคนพื้นเมือง ประสบการณ์ปลูกชาเฉลี่ย 10.67 ปี แรงงานเฉลี่ย 11 คน รายได้เฉลี่ย 29,478.65 บาท/ปี ต้นทุนเฉลี่ย 3,006.10 บาท/ไร่/ปี เป็นทุนส่วนตัว ปริมาณใบชาสดเฉลี่ย 374.71 กิโลกรัม/ไร่/ปี เปิดรับข่าวสารรายบุคคลจากเจ้าหน้าที่โครงการหลวง ส่วนใหญ่ปลูกชาพันธุ์จีน (Camellia sinensis var. sinensis.) ไม่มีการขยายพันธุ์ชา ปลูกชาในช่วงเดือนพฤษภาคม ไม่มีวิธีการให้น้ำ แหล่งน้ำสำหรับการเกษตรมาจากน้ำฝน ไม่มีการใช้ปุ๋ย เก็บเกี่ยวใบชาทุกๆ 1 45 วัน และไม่มีการแปรรูปผลผลิต เกษตรกรมีการปฏิบัติทางเกษตรที่ดีสำหรับใบชาสดอยู่ในระดับการปฏิบัติทุกครั้ง มีความรู้ในการผลิตชาอยู่ในระดับปานกลาง ปัญหาที่พบในเรื่องการขนส่ง การจัดจำหน่าย และมีน้ำไม่เพียงพอ ผลการทดสอบสมมติฐานพบว่า ระดับการศึกษา ชนเผ่า แรงงาน แหล่งเงินทุน ปริมาณใบชาสด การขยายพันธุ์ พื้นที่ปลูก เดือนที่ปลูกชา แหล่งน้ำ ปุ๋ย โรค และแมลง การป้องกัน และการกำจัดศัตรูพืช และการเก็บเกี่ยวมีความสัมพันธ์กับความรู้ในการผลิตชาภายใต้มูลนิธิโครงการหลวงในพื้นที่จังหวัดเชียงใหม่ที่ระดับนัยสำคัญทางสถิติ 0.05
The objectives of this research were to study 1) Demographic characteristic, economic data and media information exposure on tea plantation, 2) Tea product conditions, 3) Good agricultural practices for fresh tea leaves, 4) Farmers knowledge on tea production, 5) Problems and obstacles on tea production. 6) Relationship of Demographic characteristic, economic data, media information exposure on tea and tea product conditions affecting knowledge of tea production under the Royal Project Foundation Chiang Mai Province area. The sample of this study were 121 people. Statistical analysis included arithmetic means, percentage, frequency, standard deviation, minimum, maximum and Chi-squares to investigate the hypothesis. The research finding revealed that most of the farmers were female age 52.45 years old and education was primary school. The average number of members in the household were 4 people. They had average tea plantation experience on farm at 10.67 years, average labor were 11 people and holding area was 6.86 Rai. The average income from farming was 29,478.65 Baht / Rai/ Year and average cost was 3,006.10 Baht / Rai / Year. The average amount of fresh tea leaves was 374.71 Kilograms / Rai / Year. Media information exposure of farmers received from the Royal Project staffs. The most of farmers grown Chinese tea varieties (Camellia sinensis var. sinensis.) and had no tea propagation. Tea planting was during the month of May and no water sources for agriculture only from rain, no fertilizer and harvested tea leaves every 1 45 days. There was no tea product processing. Farmers had been good agricultural practice for fresh tea leaves at every level of practice. There was also knowing of tea production at a moderate level. Farmers had problems in transportation, distribution and not enough water. The hypothesis test found that education level, tribe, labor, funding source, amount of fresh tea leaf, propagation, planting area, month of planting, water source, fertilizer, disease and insect protection, prevention and pest control and the post-harvest was related to knowledge of tea production under the Royal Project Foundation in the Chiang Mai province at the significant level of 0.05, respectively.