แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Efficacy of carboxymethyl chitosan coating on maintaining quality of Sai Nam Pueng tangerine fruits compared to commercial coating

keyword: Carboxymethyl Chitosan
MeSH: Tangerine -- Harvesting -- 306837
Classification :.DDC: e-Theses
; Konjac Glucomannan
MeSH: Postharvest technology
LCSH: Tangerine -- Harvesting -- 306837
LCSH: Postharvest technology
Abstract: The effect of carboxymethyl chitosan coating (1.4% CMCS) with and without konjac glucomannan (0.1% KGM) on postharvest qualities of tangerine cv. ‘Sai Nam Pueng’ was intervalley evaluated and compared with the Commercial A coating during simulated commercial storage (at 5±1°C, 60-65%RH for 28 days followed with 25±2 °C, 60-65%RH for 12 days). Qualities of uncoated and coated Sai Nam Pueng tangerines, including weight loss, firmness, internal gas composition, total soluble solids, titratable acidity, disease incidence, glossiness, and wilting, were investigated. It was found that Commercial A coating outstandingly enhanced the glossiness and firmness, as well as weight loss retardation by 50% compared to the control and the experimental polysaccharide coatings (CMCS and CMCS/KGM). Coatings however exerted no effect on the total soluble solid (TSS 11.2-13.4), titratable acidity (TA 0.65-0.86) but internal gas composition at elevated temperature with an increase of CO2 from 2.5-4% (non-coated) to 4-7% (CMCS), 6-6.5% (CMCS/KGM) and 7-8% (Commercial A) and a decrease of O2 from 18.5% (non-coated) to 10-14%(CMCS), 7-7.5% (CMCS/KGM) and 5-6% (Commercial A), respectively. Based on the average level of internal gas, CMCS coating permitted far better permeability to O2 than CMCS/KGM coating and the Commercial A. On the contrary, there was small differences in the level of internal CO2 among various coatings with Commercial A being significantly less permeance to CO2 than the polysaccharide coatings. It was also observed that KGM potentially increased the accumulation of CO2 on CMCS coating independently of the storage temperature. In this study, CMCS coating with KGM effectively delayed the disease incidence as effectively as the Commercial A coating.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Role: Advisor
Created: 2023
Modified: 2023-11-29
Issued: 2023-11-29
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: e-Theses
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 136953.pdf 6.19 MB2 2025-09-11 11:32:33
ใช้เวลา
0.029063 วินาที

Paranee Borgos
Title Contributor Type
Efficacy of carboxymethyl chitosan coating on maintaining quality of Sai Nam Pueng tangerine fruits compared to commercial coating
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Paranee Borgos
Wirongrong Tongdeesoontorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Wirongrong Tongdeesoontorn
Title Creator Type and Date Create
Control of mango anthracnose by using Chinese quince (pseudocydonai sinensis) seed extract
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Asst. Prof. Matchima Naradisorn, Ph. D.;Wirongrong Tongdeesoontorn, Ph. D.
Angraeni, Lia
วิทยานิพนธ์/Thesis
Applications of edible coating from lemon basil (Ocimun basilicum) seed and Chinese quince (Pseudocydonia sinensis Schneid.) seeds mucilages for Japanese cucumbers and cherry tomatoes
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Wirongrong Tongdeesoontorn, Ph. D.
Patthrare Inthamat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of protein-based film and its application in tuna flesh
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Asst. Prof. Saroat Rawdkuen, Ph. D.;Prof. Kazufumi Osako, Ph. D.;Wirongrong Tongdeesoontorn, Ph. D.
Pimonpan Kaewprachu
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of spoilage indicator for intelligent packaging of fresh-cut 'Phulae' pineapple
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Asst. Prof. Phunsiri Suthiluk, Ph. D.;Wirongrong Tongdeesoontorn, Ph. D.
Thu, Shune Lei
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of active coating from carboxymethyl cellulose incorporated with zinc oxide and silver nanoparticles for prolonging shelf life of mango CV. Nam Dok Mai Srithong
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Wirongrong Tongdeesoontorn;Yasunori Hamauzu;Matchima Naradisorn
Mooktida Saekow
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of active edible coating from chitosan incorporated with cashew (Anacardium occidentale) leaf extracts for extending shelf life of 'Persian' lime fruits
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Wirongrong Tongdeesoontorn
Mooksupang Liangpanth
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of cellulose extraction method on properties of molded pulp tray from sugarcane straw
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Wirongrong Tongdeesoontorn
Kittaporn Ngiwngam
วิทยานิพนธ์/Thesis
Fabrication of biodegradable straw from soy protein Isolate and cassava starch blend
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Wirongrong Tongdeesoontorn
Wissuta Choeybundit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Efficacy of carboxymethyl chitosan coating on maintaining quality of Sai Nam Pueng tangerine fruits compared to commercial coating
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Wirongrong Tongdeesoontorn
Paranee Borgos
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antifungal paper coated with clove essential oil for postharvest qualities of tomatoes
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Wirongrong Tongdeesoontorn
Kinley Zangmo
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of active modified atmosphere packaging on maintaining the qualities of tomatoes during cold storage
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Wirongrong Tongdeesoontorn
Matshidiso Masopa
วิทยานิพนธ์/Thesis
Anti-fungal packaging fortified with clove essential oil for prolonging shelf life of beauty seedless grapes
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Wirongrong Tongdeesoontorn
Siriporn Luesuwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Carboxymethyl cellulose coating incorporated with lemongrass essential oil to extend shelf life of tomato
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Wirongrong Tongdeesoontorn
Bah, Haddy
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 5,986
รวม 5,986 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 125,317 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,225 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 10 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 3 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 126,556 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212