แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Efficiency of perilla cake for soybean meal substitution on nutrient digestibility, productive performance and meat quality in crossbred pig
ประสิทธิภาพของกากงาขี้ม่อนในการทดแทนกากถั่วเหลืองต่อโภชนะที่ย่อยได้สมรรถภาพการผลิตคุณภาพเนื้อในสุกรลูกผสม

LCSH: Swine -- Feeding and feeds
LCSH: Feeds
LCSH: Animal feeding
LCSH: Animal nutrition
LCSH: Perilla Cake
LCSH: Soybean meal
Abstract: The objective of this study was to determine the effect of perilla cake (PC) supplementation in a growing pig diet on nutrient digestibility, productive performance, meat quality, and fatty acid profile. The nutritional values of PC and the potential for dietary supplementation in growing pigs were determined based on in vitro ileal digestibility (IVID) and apparent total tract digestibility (ATTD). The IVID evaluated at four dietary supplementation levels: 0, 5, 10, and 20%PC. The ATTD was measured by using twenty-four grower crossbred pigs. Pigs were randomly assigned to three dietary supplementation levels (0, 5, and 10%PC). From these analytical results, PC raw material contained crude protein (CP) content (31.54%). That total essential amino acid (EAA) was 138.34 mg/g. mainly leucine (28.87 mg/g), and contained notably limiting amino acids for pigs, such as lysine (19.52 mg/g) and methionine (10.94 mg/g). The ether extract content (EE) was 10.52%, and the major free fatty acid (FFA) was linolenic acid (C18:3n3 ; 55.97%) and the fat-soluble vitamins included γ-tocopherol (367.25 µg/100g). In addition. PC contained minerals such as phosphorus (1.02%), potassium (0.83%), calcium (0.46%), and iron. However, crude fiber (CF) had a notably high content (24.43%). Increasing PC levels in pig diets reduced the IVID of dry matter (DM), EE, and CF (P <0.05), especially the 20%PC supplement. The IVID of the CP did not differ among the groups. Furthermore, the results for the ATTD of the CP and EE in the 5%PC supplement group were significantly better than those of the other groups (P <0.05). For the productive performance, meat quality, and fatty acid profile, a total of 24 barrow grower crossbred pigs (Large White x Landrace) x Duroc with an initial average body weight of 26.33 kg. They were fed with a basal diet supplemented with PC at 0%, 5%, and 10% (0%PC, 5%PC, and 10%PC, respectively) for 12 weeks. At the end of the experimental period, pigs were slaughtered to determine carcass traits and meat quality. Back fat, abdominal fat, and longissimus dorsi (LD) muscle were collected to investigate fatty acid composition. The results show that the average daily gain (ADG) in the 10%PC significantly increased. However, PC supplementation did not influence carcass traits and meat quality except for the color, as described by lightness (L*). Dietary PC supplementation significantly increased the o-linolenic acid (ALA, C18:3 cis-9, 12, 15), whereas n6/13 ratio decreased significantly in all tissues investigated. Thus, it can be concluded that the potential of PC as an alternative protein source. Moreover, it contained high energy and polyunsaturated fatty acids. And the supplementation of PC in a growing pig diet is a potential way to increase the fatty acid composition to that required for healthier meat.
Abstract: วัตถุประสงค์ของการศึกษาครั้งนี้ เพื่อศึกยาผลของการเสริมกากงาขี้ม้อนในอาหารสุกรรุ่นต่อ การย่อยได้ สมรรถภาพการผลิต คุณภาพเนื้อ และองค์ประกอบของกรดไขมัน คุณค่าทางโภชนะของ กากงาขี้ม้อนและศักยภาพของการใช้เสริมในอาหารสุกรรุ่นถูกประเมิน โดยการย่อยได้ในหลอด ทดลองและการย่อยได้ปรากฏ การศึกษาการย่อยได้ในหลอดทคลองถูกประเมินโดยใช้อาหารที่เสริม กากงาขี้ม้อน 4 ระดับ ได้แก่ ง, 5, 10 และ 20%0 ในสูตรอาหาร ในขณะที่การย่อยได้ปรากฎใช้สุกร ลูกผสมจำนวน 24 ตัว แบ่งออกเปีน : กลุ่มการทคลองตามระดับการเสริมกากงาขี้ม้อน (0, 5 และ 100%) ผลการวิเคราะห์องค์ประกอบทางเคมีของกากงาขี้ม้อน พบว่า มีโปรตีนโดยรวม 31.54% และยัง มีกรคอะมิโนที่จำเป็นทั้งหมด 134.34 mg/g โดยเฉพาะกรดอะมิโนลิวซีนมีปริมาณ 28.87 mg/g และ กรดอะมิโนที่มักขาดในสุกรพบว่า กากงาขี้ม้อนมีกรดอะมิโนไลซีน 19.52 mg/g และมีกรดอะมิโน เมทไธโอนีน 10.94 mg/g อีกทั้งยังมีไขมันโดยรวมเท่ากับ 10.52% และมีกรดไขมันหลักโดยเฉพาะ กรดลิโนเลอิกสูงถึง 55.97% และยังมีวิตามินที่ละลายไขมัน เช่น วิตามินอี (367. 25 µg/100g) นอกจากนี้ กากงาขี้ม้อนยังมีแร่ธาตุ เช่น ฟอสฟอรัส (1.02% โพเทสเซียม (0.83%) และแคลเซียม (0.46%) อย่างไรก็ตาม พบว่ากากงาขี้ม้อนมีเยื่อใยโคยรวมค่อนข้างสูง (24.43%) ดังนั้น ใช้ปริมาณกาก งาขี้ม้อนที่เพิ่มมากขึ้นส่งผลให้การย่อยได้ในหลอดทดลองของวัตถุแห้ง ไขมัน โดยรวม และเยื่อใย โดยรวมลดลงอย่างมีนัยสำคัญ (P < 0.05) โดยเฉพาะการเสริมกากงาขี้ม้อนในอาหารสุกรรุ่นที่ระดับ 20% ทั้งนี้ การย่อยได้ในหลอดทดลองของโปรตีน โดยรวมไม่มีความแตกต่างกันในแต่ละระดับของ การเสริมกากงาขี้ม้อน และนอกจากนี้ พบว่าการย่อยได้ปรากฏของโปรตื่นโคยรวม และไขมัน โคยรวมของการเสริมกากงาขี้ม้อนในอาหารสุกรรุ่นที่ระดับ 5% มีค่าการย่อยได้ดีกว่ากลุ่มอื่นอย่างมื นัยสำคัญ (P < 0.05) การศึกษาการเสริมกากงาขึ้ม้อนในอาหารสุกรรุ่นต่อสมรรถภาพการผลิต คุณภาพเนื้อและ องค์ประกอบของกรดไขมัน ใช้สุกรตัวผู้ตอนลูกผสม (Lage White x Landrace) x Duroc จำนวน 24 ตัว น้ำหนักเริ่มต้นเฉลี่ย 26.33 kg แบ่งออกเป็น 3 กลุ่มการทดลอง โดยได้รับอาหารที่เสริมกากงา ขี้ม้อนที่ระดับ 0%, 5% และ 10% (0% PC, 5% PC และ 10% PC ตามลำดับ) ทำการทคลองเป็นเวลา 12 สัปดาห์ เมื่อสิ้นสุดการทคลองสุกรทั้งหมดถูกฆ่า เพื่อประเมินลักษณะซากและคุณภาพเนื้อ ไขมันสัน หลัง ไขมันหน้าท้อง และเนื้อสัน จากการศึกษาพบว่า สุกรในกลุ่ม 10%PC มีอัตราการเจริญเติบโต เฉลี่ยต่อวันสูงที่สุดอย่างมีนัยสำคัญ การเสริมกากงาขี้ม้อนในอาหารสุกรรุ่นไม่มีอิทธิพลต่อลักษณะ ซากและคุณภาพเนื้อ ยกเว้นค่าสีของเนื้อโดยเฉพาะค่าความสว่าง (L*) การเสริมกากงาขี้ม้อนในอาหาร สุกรรุ่นส่งผลต่อการเพิ่มขึ้นของกรดแอลฟ่าลิโนเลนิค (ALA, C18:3 cis-9, 12, 15) อย่างมีนัยสำคัญ ในขณะที่สัดส่วนของ n6/n3 กลับลดลงในทุกเนื้อเยื่อที่ทำการศึกษา ดังนั้น จึงสรุปได้ว่า กากงาขี้ม้อน มีศักยภาพที่เหมาะสมในการ ใช้เป็นแหล่งวัตถุดิบโปรตีนทางเลือกในสูตรอาหารสุกรรุ่น นอกจากนี้ กากงาขี้ม้อนยังมีพลังงานและกรดไขมันไม่อิ่มตัวเชิงช้อนที่สูงอีกด้วย ดังนั้น การเสริมกากงาขี้ม้อน ในอาหารสุกรรุ่นจึงเหมาะสมที่ใช้เพื่อเพิ่มองค์ประกอบกรดไขมันที่ดีในเนื้อสุกรเพื่อดอบโจทย์ความ ต้องการเนื้อที่ดีต่อสุขภาพ
Chiang Mai University. Library
Address: CHIANG MAI
Email: cmulibref@cmu.ac.th
Role: Advisor
Role: Advisor
Role: Advisor
Created: 2022
Modified: 2024-01-07
Issued: 2023-11-09
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
eng
Descipline: Animal Science
©copyrights Chiang Mai University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 620851013.pdf 5.54 MB
ใช้เวลา
0.036925 วินาที

Chanmany Souphannavong
Title Contributor Type
Effects of birth weight on colostrum intake, mortality rate, and growth rate of Thai native piglets
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Chanmany Souphannavong
Wiwat Pattanawong
Korawan Sringarm
Supamit Meychay
วิทยานิพนธ์/Thesis
Efficiency of perilla cake for soybean meal substitution on nutrient digestibility, productive performance and meat quality in crossbred pig
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Chanmany Souphannavong
Watcharapong Wattanakul
Korawan Sringarm
Supamit Mekchay
Niraporn Chaiwang
Chompunut Lumsangkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Korawan Sringarm
Title Creator Type and Date Create
Molecular studies of purple rice extracts on carcinogens induced liver and colon carcinogenesis
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Malyn Chulasiri;Ratana Banjerdpongchai;Teera Chewonarin;Rawiwan Wongpoomchai);Korawan Sringarm
Charatda Punvittayagul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physicochemical properties across species breadth and quality changes of stingless bee (Apidae: Meliponini) honey during storage
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Manas Titayavan;Yaowaluk Chanbang;Korawan Sringarm;Michael Burgett;Choochad Santasup
Bajaree Chuttong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of birth weight on colostrum intake, mortality rate, and growth rate of Thai native piglets
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Wiwat Pattanawong;Korawan Sringarm;Supamit Meychay
Chanmany Soupannavong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of birth weight on colostrum intake, mortality rate, and growth rate of Thai native piglets
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Wiwat Pattanawong;Korawan Sringarm;Supamit Meychay
Chanmany Souphannavong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Reduction of Y Chromosome Spermatozoa by Cytotoxic reaction in white Lamphun cattle
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Pisoot Niumsup;Petai Pongpiachan;Supamit Mekchay;Korawan Sringarm;Tossapol Moonmanee
Sirikron Dumrongsri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Selection of endophytic Actinomycetes and evaluation of their antifungal compounds for controlling Alternaria leaf spot of cabbage
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Sombat Srichuwong; Kaewalin Kunasakdakum;On-Uma Ruangwong;Wasu Pathom-aree;Korawan Sringarm
Chatsuda Phuakjaiphaeo
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of conventional slow freezing on the freezability of the Buffalo Epididymal Spermatozoa
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Anucha Sathanawongs;Phongsakorn Chuammitri;Korawan Sringarm;Sukolrat Boonyayatra
Marvin, Bryan Segundo Salinas
วิทยานิพนธ์/Thesis
Efficiency of perilla cake for soybean meal substitution on nutrient digestibility, productive performance and meat quality in crossbred pig
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Watcharapong Wattanakul;Korawan Sringarm;Supamit Mekchay;Niraporn Chaiwang;Chompunut Lumsangkul
Chanmany Souphannavong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of immunoassay for detecting fluoroquinolones antibiotics and application in food material
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Surat Hongsibsong;Korawan Sringarm;Mookda Pattarawarapan ;Somporn Chantara;Zhen-Lin Xu;Ryoichi Ishimatsu
Sumed Yadoung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production of recombinant antibododies against plasma membrane epitopes on y-chromosome-bearing sperm by phage display technology for sexed boar semen
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Korawan Sringarm;Supamit Mekchay;Anucha Sathanawongs;Surat Hongsibsong
Marninphan Thongkham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Supamit Mekchay
Title Creator Type and Date Create
Association of matrix gla protein gene with Osteochondrosis in pig
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Supamit Mekchay;Therdchai Vearasilp
Noppawan Rangkasenee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Proteomic and molecular marker analysis for tenderness and toughness traits of chicken meat
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Supamit Mekchay;Siriwadee Chomdej;Korakot Nganvongpanit;Patcharin Krutmuang;Jiraporn Rojtinnakorn
Tawatchai Teltathum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Decreasing of Y Spermatozoa in cattle semen by Cytotoxicity Reaction from Monoclonal Antibodies to male specific antigen
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Petai Pongpiachan;Apichart Oranratnachai;Supamit Mekchay;Weerha Wongkham;Pisoot Niumsup
Wiwat Pattanawong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Molecular marker analysis of Ferritin And Follicle Stimulating Hormone For litter size traits in pigs
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Patcharin Krutmuang;Siriwadee Chomdej;Korakot Nganvongpanit;Supamit Mekchay;Wiwat Phatthanawong
Nakarin Pripwai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Usages of bioinformatics tools to analyze the functional genomics data of pigs (Sus scrofa)
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Chaturong Putaporntip;Supamit Mekchay;Korakot Nganvongpanit;Siriwadee Chomdej
Watcharapong Naraballobh
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of Phyllanthus amarus Schum. & Thonn. extract on collagenase induced osteoarthritic rats
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Kumpanart Soontornvipart;Siriwadee Chomdej;Korakot Nganvongpanit;Siriwan Ongchai;Supamit Mekchay
Waranee Pradit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Phytase Production for Weaned Piglet Diets
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Puntipa Pongpiachun;Wanaporn Tapingkae;Mongkol Yachai;Supamit Mekchay
Pimporn Khamtavee
วิทยานิพนธ์/Thesis
In vitro chondroprotective potential of herbaceous Phyllanthus spp.
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Kumpanart Soontornvipart;Siriwadee Chomdej;kordkot Nganvongpanit;Siriwan Ongchai;Supamit Mekchay
Kittisak Buddhachat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Reduction of Y Chromosome Spermatozoa by Cytotoxic reaction in white Lamphun cattle
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Pisoot Niumsup;Petai Pongpiachan;Supamit Mekchay;Korawan Sringarm;Tossapol Moonmanee
Sirikron Dumrongsri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Molecular marker analysis for drip loss of pork in commercial pig breeds
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Nakarin Pripwai;Siriwadee Chomdej;Korakot Nganvongpanit;Patcharin Krutmuang;Supamit Mekchay
Sayamon Nitipongsuwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Molecular Marker Analyses of Cytokine Genes for Litter Size Traits in Commercial Pig Breeds
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Parinya Wilaiphan;Supamit Mekchay;Korakot Nganvongpanit;Siriwadee Chomdej;Patcharin Krutmuang
Worrarak Norseeda
วิทยานิพนธ์/Thesis
Association analysis of cytokine genes on intramuscular fat and fatty acid composition traits in pork
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Tawatchai Teltathum;Supamit Mekchay;Siriwadee Chomde;Korakot Nganvongpanit;Patcharin Krutmuang
Nanthana Pothakam
วิทยานิพนธ์/Thesis
Molecular characterization of GAS1 gene from entomopathogenic fungi and their virulence against Fall Armyworm Spodoptera Frugiperda Smith
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Patcharin Krutmunag;Malee Thungrabeab;Supamit Mekchay
Julius Onyango Rajula
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of nanoparticles and combinations with Beauveria bassiana on controlling fall armyworm, spodoptera frugiperda
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Patcharin Krutmuang;Supamit Mekchay;Malee Thungrabeab;Jennifer Luangsa-Ard
Sarayut Pittarate
วิทยานิพนธ์/Thesis
Efficiency of perilla cake for soybean meal substitution on nutrient digestibility, productive performance and meat quality in crossbred pig
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Watcharapong Wattanakul;Korawan Sringarm;Supamit Mekchay;Niraporn Chaiwang;Chompunut Lumsangkul
Chanmany Souphannavong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production of recombinant antibododies against plasma membrane epitopes on y-chromosome-bearing sperm by phage display technology for sexed boar semen
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Korawan Sringarm;Supamit Mekchay;Anucha Sathanawongs;Surat Hongsibsong
Marninphan Thongkham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Niraporn Chaiwang
Title Creator Type and Date Create
Efficiency of perilla cake for soybean meal substitution on nutrient digestibility, productive performance and meat quality in crossbred pig
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Watcharapong Wattanakul;Korawan Sringarm;Supamit Mekchay;Niraporn Chaiwang;Chompunut Lumsangkul
Chanmany Souphannavong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,231
รวม 3,233 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 29,594 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 8 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 4 ครั้ง
รวม 29,606 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33