แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Extraction and emulsifying capacity of crude saponin extract from Rambutan (Nephelium lappaceum L.) seed kernel

LCSH: Kasetsart University -- Theses. M.S. (Food Science) 2017
Classification :.LCCS: TP441.R36
LCSH: Kasetsart University. Department of Food Science and Technology -- Theses
LCSH: Rambutan -- Composition
LCSH: Saponins
LCSH: Plant extracts
LCSH: Excipients
Abstract: The aim of this study was to investigate the effect of ethanol concentration (40-100% v/v), extraction time (0.5, 1, 2, 3 and 5 h) and method on the yield, composition and emulsifying capacity of crude saponin extract from rambutan (Nephelium lappaceum L.) seed kernel. The results showed that using 70% (v/v) of ethanol provided the highest yield (10.3 g extract/100 g dry kernel), total saponin (622.5 mg Quillaja saponin equivalent/g crude extract), total tannin (66.3 mg tannic acid equivalent/g crude extract) and total phenolic content (60.5 mg gallic acid equivalent/g crude extract). In addition, this extract had satisfied emulsifying capacity with emulsifying activity index (EAI) of 23.8 m2 /g and emulsion stability index (ESI) of 37.6 min. Ultrasound-assisted extraction (UAE) required less extraction time and provided higher extraction efficiency in comparison with the conventional shaking method (SHE). The highest values of extraction yield, total saponin, tannin and phenolic contents, EAI and ESI were obtained using 70% (v/v) ethanol for 2 h with UAE method at 60C. The stability of oil-in-water emulsion stabilized using different concentrations (0.05, 0.1, 0.25 and 0.4 wt%) of saponin equivalent in crude rambutan extract were also investigated. Crude extract exhibited the ability to lower interfacial tension at oil-water interface. Mean droplet size and polydispersity index (PDI) of O/W emulsions decreased when increased the concentration of crude saponin extract. The emulsions prepared with high concentration of crude extract (0.4 wt%) were stable to creaming throughout the storage period of 28 days at 25C. From these results, it could be considered that crude rambutan saponin extract has a potential to be used as natural emulsifier for stabilization of food and beverage emulsion products.
Kasetsart University. Office of the University Library
Address: Bangkok
Email: tdckulib@ku.ac.th
Role: Thesis Advisor
Role: Thesis Co-Advisor
Created: 2017
Modified: 2023-06-16
Issued: 2023-06-16
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: https://kasetsart.idm.oclc.org/login?url=https://www.lib.ku.ac.th/KUthesis/2560/khoa-huu-all.pdf
CallNumber: TP441.R36.D86
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Food Science
©copyrights Kasetsart University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 khoa-huu-all.pdf 4.89 MB1 2024-06-12 11:45:56
ใช้เวลา
0.036784 วินาที

Khoa Huu Duong
Title Contributor Type
Extraction and emulsifying capacity of crude saponin extract from Rambutan (Nephelium lappaceum L.) seed kernel
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Khoa Huu Duong
Utai Klinkesorn
Kriskamol Na Jom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utai Klinkesorn
Title Creator Type and Date Create
Encapsulation of wasabi flavor and its application in canned tuna spread
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Wanchai Worawattanamateekul;Wanwimol Klaypradit;Utai Klinkesorn;Suched Samuhasaneetoo
Phutthiya Ratanasiriwat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formation of two-layer tuna oil microcapsule and effect of encapsulant matrices on its properties
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Utai Klinkesorn ;Sanguansri Charoenrein ;Wannee Jirapakkul
Yaowapa Kwamman
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and chemical characteristics of rambutan (Nephelium lappaceum Linn.) kernel fat fractions obtained by solvent fractionation
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Utai Klinkesorn;Kriskamol Na Jom
Busakorn Mahisanunt
วิทยานิพนธ์/Thesis
Extraction and emulsifying capacity of crude saponin extract from Rambutan (Nephelium lappaceum L.) seed kernel
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Utai Klinkesorn;Kriskamol Na Jom
Khoa Huu Duong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation and characterization of nanostructured lipid carriers (NLC) from rambutan (Nephelium lappaceum L.) kernel fat
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Utai Klinkesorn;Parichat Hongsprabhas
Pimchanok Witayaudom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Impact of crystal growth modifiers on the properties and stability of compound chocolate
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Suntaree Suwonsichon;Utai Klinkesorn
Czarina Kristine Saldana Rosales
วิทยานิพนธ์/Thesis
Kriskamol Na Jom
Title Creator Type and Date Create
Physical and chemical characteristics of rambutan (Nephelium lappaceum Linn.) kernel fat fractions obtained by solvent fractionation
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Utai Klinkesorn;Kriskamol Na Jom
Busakorn Mahisanunt
วิทยานิพนธ์/Thesis
Elimination of salmonella typhimurium and escherichia coli on leafy vegetables by using ozone microbubbles
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Warapa Mahakarnchanakul;Kullanart Tongkhao;Kriskamol Na Jom
Asama Phaephiphat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Metabolite profiling approach to follow the quality and shelf-life of black gram sprouts [Vigna mungo (L.) Hepper]
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kriskamol Na Jom;Chitsiri Rachtanapun;Warapa Mahakarnchanakul
Danaipot Limwiwattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Extraction and emulsifying capacity of crude saponin extract from Rambutan (Nephelium lappaceum L.) seed kernel
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Utai Klinkesorn;Kriskamol Na Jom
Khoa Huu Duong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of marination on the formation of carcinogenic polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in charcoal-grilled meat products
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kanithaporn Vangnai;Kriskamol Na Jom
Wanwisa Wongmaneepratip
วิทยานิพนธ์/Thesis
Metabolomics and flavoromics of fermented coconut cider by saccharomyces cerevisiae
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kriskamol Na Jom;Yaowapa Lorjaroenphon
Pongsit Songprasert.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Combined metabolomic and flavoromic technique to follow fermentation process of sweet fermented rice
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kriskamol Na Jom
Yutthachai Ruangchaisirawet.
วิทยานิพนธ์/Thesis
B-sitosterol, campesterol and y-oryzanol as immune modulating agents
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Wasaporn Chanput;Kriskamol Na Jom
Shibata, Mai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of fungal infestation and differentiation of coloured Thai corn hybrids by metabolite profiling
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kriskamol Na Jom
Munda, Masui Vincent
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pilot scale extraction of Xanthone from Mangosteen (Garcinia mangostana) pericarp with supercritical carbon dioxide and carbon footprint of the extraction process
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kriskamol Na Jom
Lee, Kok Siew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of Nam Dok Mai Mango (Mangifera indica L) at different ripening stage by metabolic and flavoromic profiles
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kriskamol Na Jom
Aung, Ye Lin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Metabolomics and flavoromics to follow dynamic changes of Sacha Inchi seeds (Plukenetia Volubilis L.) during germination and roasting
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kriskamol Na Jom
Kannika Keawkim
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 6
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,789
รวม 3,795 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 187,641 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,616 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 485 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 79 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 23 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 17 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 8 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
รวม 189,874 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212