แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effects of natural fermentation on the rice slurry properties related to rice paper production

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th

keyword: Natural fermentation - Rice paper - Rice slurry properties
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Rice
ThaSH: Rice – Processing
ThaSH: Fermentation
ThaSH: Rice – Microbiology
ThaSH: Rice products
Abstract: The objective of this work was to study the microbiological, chemical and physicochemical changes during the natural fermentation process of rice slurry. Slurry for rice paper processing was prepared from rice grain which contained at least 27% (w/w) amylose. Rice (Surin1) was soaked in water for 12 h, wet-milled into flour, and then fermented for 1, 2 and 3 days. During this fermentation period, clear upper phase of water was changed every day to control microbial load. The obtained rice slurry was then mixed with 1% NaCl before steaming and drying (rice paper) in sunlight. The result of total viable count, yeast mold and lactic acid bacteria count (from 5.39-9.39, 3.85-7.21, and 4.08-9.14 log CFU/g, respectively) in the slurry increased with the increasing fermentation duration. This caused an increase in total acidity (from 0.81-1.44% w/v as lactic acid) of the slurry but reduction of pH (from 4.56-3.53) and amylose content (from 36.49–35.72% w/w) through microorganism activity. The enthalpy level (∆Hgel) (from 1.87-2.17 J/g) of the slurry consistently increased with the fermentation time. Scanning electron microscopy revealed that starch granule surface porosity increased with the fermentation time due to the starch hydrolysis and the corrosion caused by enzymes and organic acids during fermentation. These resulted in the slurry viscosity reduction (from 52.16-32.42 cP), which produced the rice paper of better texture. With these results, the fermentation time during rice paper production could possibly be shortened to modify rice paper properties in conventional settings.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-10-20
Issued: 2021-10-20
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2015) Vol.1 (1): 22-25
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2015-v01-p22-25.pdf 306.16 KB
ใช้เวลา
0.028915 วินาที

Bussaya Phattra
Title Contributor Type
Effects of natural fermentation on the rice slurry properties related to rice paper production
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Bussaya Phattra;Metinee Maweang

บทความ/Article
Metinee Maweang
Title Contributor Type
Production of Seasoning “Mirin” from Thai Rice by Fermentation
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Werasit Kanlayakrit;Metinee Maweang

บทความ/Article
Purification of local rice variety Kalasin and application to noodle industry
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Metinee Maweang
Werasit Sanpamongkol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of natural fermentation on the rice slurry properties related to rice paper production
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Bussaya Phattra;Metinee Maweang

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,894
รวม 2,895 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 14,449 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 7 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 1 ครั้ง
รวม 14,457 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33