แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Factors affecting stability of lycopene and ß-carotene from Gac aril powder by freeze drying

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th


keyword: Gac fruit - Gac aril powder - Beta- carotene - Lycopene - Freeze dry
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Gac fruit
ThaSH: Beta carotene
ThaSH: Lycopene
ThaSH: Freeze-drying
Abstract: Gac fruit (Momordica cochinchinensis (Lour.) Spreng.) is originated in the area of East and Southeast Asia. Gac fruit is a rich source of carotenoid and antioxidant compounds. However, carotenoid compounds can be decomposed easily when exposed to heat, light and oxygen. The aim of this research focused on factors affecting stability of lycopene and ß-carotene from freeze-dried Gac aril powder. For freeze drying, a factor varied concentrations of maltodextrin DE 10 per fresh Gac aril (0%, 5%, 10% and 15% w/w). Quality of freeze-dried Gac aril powder was further determined at different storage time (0, 5, 10, 15, 20, 25 and 30 days) and temperature (4°C and room temperature (27°C-30°C)). Lycopene, ß-carotene and total phenolic content, antioxidant activity (DPPH assay) and color of Gac aril powder were evaluated. The results showed that the optimal condition of maltodextrin addition was at 0%. The physicochemical properties of 0% maltodextrin added Gac aril powder at 4°C stored up to 20 days were not significant (p≤0.05).The shelf life of freeze-dried product was 20 days at 4°C having the lycopene content of 0.99±0.02 (mg/100g of dry weight), ß-carotene content of 0.52±0.04 (mg/100 g of dry weight), antioxidant activity content of 44.00±0.10% and total phenolic content 25.85±0.00 mg GAE/g of dry weight. The Gac aril powder had the lightness of 58.59±0.20, redness of 25.39±0.03 and yellowness of 27.58±0.18.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-10-19
Issued: 2021-10-19
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2018) Vol.4 (Spcl. Iss.): 73-78
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2018-v04-p73-78.pdf 1012.9 KB2 2024-03-29 06:15:45
ใช้เวลา
0.026842 วินาที

Narisara Kumkong
Title Contributor Type
Factors affecting stability of lycopene and ß-carotene from Gac aril powder by freeze drying
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Narisara Kumkong;Benjawan Thumthanaruk;Panida Banjongsinsiri

บทความ/Article
Benjawan Thumthanaruk
Title Contributor Type
สมบัติต้านอนุมูลอิสระและสมบัติเชิงหน้าที่ของโปรตีนจากกากทานตะวันที่ไฮโดรไลซ์ด้วยเอนไซม์โบรมิเลนและ Flavourzyme
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
พัสตราภรณ์ ทองอิ่มพงษ์;ณัฎฐา เลาหกุลจิตต์;อรพิน เกิดชูชื่น;สุรพงษ์ พินิจกลาง;เบญจวรรณ ธรรมธนารักษ์;Pastraporn Thongimpong;Natta Laohakunjit;Orapin Kerdchoechuen;Surapong Pinitglang;Benjawan Thumthanaruk

บทความ/Article
Study on dietary fiber sources in Thailand and its applications
มหาวิทยาลัยมหิดล
Benjawan Thumthanaruk
Pairoj Luangpituksa
Apinya Assavanig
Visith Chavasit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of packaging material on inhibitory migration of trimethylamine of dried squid
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Attaporn Roythin;Noppadon Kerddonfag;Benjawan Thumthanaruk

บทความ/Article
Effect of packaging on quality of boiled mackerel
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Thanyalak Theerapornkittikul;Pisit Wongsangasri;Benjawan Thumthanaruk

บทความ/Article
Factors affecting stability of lycopene and ß-carotene from Gac aril powder by freeze drying
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Narisara Kumkong;Benjawan Thumthanaruk;Panida Banjongsinsiri

บทความ/Article
Effect of drying on total phenolic compounds, antioxidant activities and physical properties of palm sugar
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Rapeeporn Aeimsard;Benjawan Thumthanaruk;Rattakorn Jumnongpon;Supaporn Lekhavat

บทความ/Article
Comparative functional properties of jellyfish (Lobonema smithii) protein hydrolysate as influenced by bromelain and hydrochloric acid
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Somboonsak Silaprueng;Benjawan Thumthanaruk;Pisit Wongsa-ngasri

บทความ/Article
Panida Banjongsinsiri
Title Contributor Type
Nutritional and antioxidant properties of selected-commercial mushroom in Thailand
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Krittalak Pasakawee;Panida Banjongsinsiri;Nowwapan Donrung;Jirawat Satiankomsorakrai

บทความ/Article
Factors affecting stability of lycopene and ß-carotene from Gac aril powder by freeze drying
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Narisara Kumkong;Benjawan Thumthanaruk;Panida Banjongsinsiri

บทความ/Article
Encapsulation Maltodextrin with Spray Drying Affecting on Shiitake (Lentinula edodes) Protein Hydrolysate Properties
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Natnirin Booranasakawee;Panida Banjongsinsiri;Nowwapan Donrung

บทความ/Article
The effects of ethanolic extract of Okra fruit, Abelmoschus Esculentus (L) Moench on cellular senescence in aging neuron
มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์. สำนักทรัพยากรการเรียนรู้คุณหญิงหลง อรรถกระวีสุนทร
Pichaya Jumnongprakhon;Krittalak Pasakawee;Panida Banjongsinsiri;Nowwapan Donrung;Supawadee Daodee;Pennapa Chonpathompikunlert

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,183
รวม 2,187 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 20,412 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 26 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 17 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 4 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 1 ครั้ง
รวม 20,460 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124