แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Nutritional and antioxidant properties of selected-commercial mushroom in Thailand

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th



keyword: Selected-commercial mushroom - Nutrition - Antioxidant activity
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Mushrooms
ThaSH: Mushrooms – Nutrition
ThaSH: Antioxidants
Abstract: Mushrooms, which are basically fungi, have several varieties throughout the world. In Thailand, commercial mushrooms are uniquely distinctive taste and flavor as well as widely consume increasing as foods and medicine. The drying process can be used to prolong the storage time and improve a stabilizing property of mushroom. As in this study, the selected-commercial mushroom; Phoenic oyster mushroom (Pleurotus sajor-caju), Bhutan oyster mushroom (Pleurotus eous), Tree oyster mushroom (Pleurotus ostreatus), Abalone mushroom (Pleurotus cystidiosus), Shiitake mushroom (Lentinula edodes), Straw mushroom (Volvariella volvacea), and Black tree ear mushroom (Auricularia auricula-judae) were investigated for their proximate compositions, total phenolic content, antioxidant activity using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity and the inhibition of lipid oxidation by ferric thiocyanate colorimetric method (FTC). These include a fresh mushroom and a dried form using a hot air oven at 50±5°C until having 10±2% of final moisture content. The results showed that the fresh samples have a moisture contents ranging from 89.51% to 93.45% (p<0.05). Dried mushrooms have the high contents in protein (9.06%-39.48% dried weight) and fiber (13.93%-28.40% dried weight) but low in fat content (0.13%-1.76% dried weight) (p<0.05). According to the antioxidant properties, the fresh mushrooms contained 1.33-39.24 mg GAE/g dried sample of total phenolic contents, 19.9%-79.41% of DPPH radical scavenging activity and 72.22%-87.37% of lipid peroxidation inhibitory activity (p<0.05). Whereas the total phenolic contents of dried samples ranged from 4.27 to 92.82 mg GAE/g dried sample (p<0.05) with regards to the potent radical scavenging activity on DPPH radical (51.27%-91.18%), (p<0.05). Moreover, the higher inhibition of peroxidation in linoleic acid system was found in the dried form (41.92-78.54%) than that of fresh samples. In conclusion, the selected-commercial mushroom may have potential as natural antioxidants and be recommended in application for functional foods. The drying process using a low air is optimally alternative process for preserving the commercial mushroom properties and can extend its shelf life.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-10-18
Issued: 2021-10-18
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2018) Vol.4 (Spcl. Iss.): 36-40
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2018-v04-p36-40.pdf 425.47 KB1 2022-10-23 10:06:28
ใช้เวลา
0.032411 วินาที

Krittalak Pasakawee
Title Contributor Type
Nutritional and antioxidant properties of selected-commercial mushroom in Thailand
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Krittalak Pasakawee;Panida Banjongsinsiri;Nowwapan Donrung;Jirawat Satiankomsorakrai

บทความ/Article
The effects of ethanolic extract of Okra fruit, Abelmoschus Esculentus (L) Moench on cellular senescence in aging neuron
มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์. สำนักทรัพยากรการเรียนรู้คุณหญิงหลง อรรถกระวีสุนทร
Pichaya Jumnongprakhon;Krittalak Pasakawee;Panida Banjongsinsiri;Nowwapan Donrung;Supawadee Daodee;Pennapa Chonpathompikunlert

บทความ/Article
Panida Banjongsinsiri
Title Contributor Type
Nutritional and antioxidant properties of selected-commercial mushroom in Thailand
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Krittalak Pasakawee;Panida Banjongsinsiri;Nowwapan Donrung;Jirawat Satiankomsorakrai

บทความ/Article
Factors affecting stability of lycopene and ß-carotene from Gac aril powder by freeze drying
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Narisara Kumkong;Benjawan Thumthanaruk;Panida Banjongsinsiri

บทความ/Article
Encapsulation Maltodextrin with Spray Drying Affecting on Shiitake (Lentinula edodes) Protein Hydrolysate Properties
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Natnirin Booranasakawee;Panida Banjongsinsiri;Nowwapan Donrung

บทความ/Article
The effects of ethanolic extract of Okra fruit, Abelmoschus Esculentus (L) Moench on cellular senescence in aging neuron
มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์. สำนักทรัพยากรการเรียนรู้คุณหญิงหลง อรรถกระวีสุนทร
Pichaya Jumnongprakhon;Krittalak Pasakawee;Panida Banjongsinsiri;Nowwapan Donrung;Supawadee Daodee;Pennapa Chonpathompikunlert

บทความ/Article
Nowwapan Donrung
Title Contributor Type
Nutritional and antioxidant properties of selected-commercial mushroom in Thailand
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Krittalak Pasakawee;Panida Banjongsinsiri;Nowwapan Donrung;Jirawat Satiankomsorakrai

บทความ/Article
Encapsulation Maltodextrin with Spray Drying Affecting on Shiitake (Lentinula edodes) Protein Hydrolysate Properties
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Natnirin Booranasakawee;Panida Banjongsinsiri;Nowwapan Donrung

บทความ/Article
The effects of ethanolic extract of Okra fruit, Abelmoschus Esculentus (L) Moench on cellular senescence in aging neuron
มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์. สำนักทรัพยากรการเรียนรู้คุณหญิงหลง อรรถกระวีสุนทร
Pichaya Jumnongprakhon;Krittalak Pasakawee;Panida Banjongsinsiri;Nowwapan Donrung;Supawadee Daodee;Pennapa Chonpathompikunlert

บทความ/Article
Jirawat Satiankomsorakrai
Title Contributor Type
Nutritional and antioxidant properties of selected-commercial mushroom in Thailand
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Krittalak Pasakawee;Panida Banjongsinsiri;Nowwapan Donrung;Jirawat Satiankomsorakrai

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,894
รวม 2,897 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 30,295 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 35 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 11 ครั้ง
รวม 30,341 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104