แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Efficacy of organic acids and hot water treatment to inactivate E. coli inoculated on sunflower sprouts

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th


keyword: Sunflower sprouts - Organic acids - E.coli - Hot water
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Sunflower sprouts
ThaSH: Organic acids
ThaSH: Hot water
Abstract: In Thailand, the consumption of sunflower sprouts has increased due to their nutritional value. However, there have been the outbreaks of foodborne illness caused by sprouts contaminated with enteric pathogens. The objective of this research was to evaluate the efficiency of lactic acid (1%, 2.5% and 5%(v/v)), acetic acid (1%, 2.5% and 5%(v/v)) and hot water (60°C, 70°C for 20s, 180s) on reduction of E. coli which is artificially inoculated on sunflower sprouts. The results showed that more than 2.4 log CFU/g reduction of E. coli was achieved when sprouts were treated with 5% lactic acid, followed by the hot water treatment at 70°C for 180s and 5% acetic acid. However, the hot water treatments also caused detrimental impact on the color and firmness of sunflower sprouts. This study suggests the method to decontaminate the pathogen on sunflower sprouts.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-10-15
Issued: 2021-10-15
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2019) Vol.5 (Spcl. Iss.): 220-222
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2019-v05-p220-222.pdf 673.5 KB
ใช้เวลา
0.034245 วินาที

Kriangkrai Phattayakorn
Title Contributor Type
Antimicrobial and antioxidant activies of Thai herb extracts in coconut milk
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Kriangkrai Phattayakorn
Penkhae Wanchaitanawong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Efficacy of organic acids and hot water treatment to inactivate E. coli inoculated on sunflower sprouts
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Kriangkrai Phattayakorn;Arunya Prommakool;Wanticha Savedboworn

บทความ/Article
Arunya Prommakool
Title Contributor Type
Efficacy of organic acids and hot water treatment to inactivate E. coli inoculated on sunflower sprouts
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Kriangkrai Phattayakorn;Arunya Prommakool;Wanticha Savedboworn

บทความ/Article
Wanticha Savedboworn
Title Contributor Type
Efficacy of organic acids and hot water treatment to inactivate E. coli inoculated on sunflower sprouts
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Kriangkrai Phattayakorn;Arunya Prommakool;Wanticha Savedboworn

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,921
รวม 2,921 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 28,008 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 15 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 7 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 1 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 28,032 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104