แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Stability of corn cobs extract in powdered and concentrated form

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th



keyword: Alkaline extraction - Antioxidant activity - Corn cobs - Stability - Total phenolic content
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Corncobs
ThaSH: Antioxidants
ThaSH: Stability
ThaSH: Phenolic
Abstract: An attempt to utilize the agricultural by-products is getting interested from many researchers and factory owners. Corn cob is one of an agricultural by-product that can be found generally in Thailand and contains valuable phenolic acids such as ferulic acid and coumaric acid. Extraction of phenolic compounds for food application is an alternative way to add value of the agricultural by-products due to its physiological functions on human health and can be used as functional ingredient. However, a research paper related with stability of corn cobs extract in different forms during storage time is limited. Therefore, this research was to study on the stability of corn cobs extract in powdered form (by freeze drying) and concentrated form (by vacuum evaporation) during storage for 12 weeks at 4°C. Corn cobs were extracted using alkaline treatment prior to lignin and hemicellulose precipitation by using ethanol. The samples were taken every 2 weeks to analyze the physical and chemical properties including color measurement, antioxidant activity using DPPH method, and total phenolic content using Folin-Ciocalteu method. The results showed that all properties of those corn cobs extract in powdered and concentrated form significantly changed during storage (P≤0.05). Compare to an initial week (week 0), total phenolic content started changing at week 2 which the powdered sample decreased about 2.26% (ranged from 2.26 to 12.58% until week 12) and concentrated sample decreased about 3.95% (ranged from 3.95 to 6.50% until week 12). In terms of the antioxidant activity, IC50 started changing at week 4 which the powdered sample decreased about 21.41% (ranged from 20.75 to 36.08% until week 12) and concentrated sample decreased about 14.39% (ranged from 13.68 to 24.03% until week 12). It can be concluded that the decreasing trend during 12 weeks of storage of the powdered sample showed higher than that of concentrated form. Therefore, for further use of the corn cobs extract as a functional ingredient, it was no need to make the extract solution in the powdered form.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-10-15
Issued: 2021-10-15
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2019) Vol.5 (Spcl. Iss.): 207-211
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2019-v05-p207-211.pdf 582.52 KB
ใช้เวลา
0.02217 วินาที

Pajaree Ingkasupart
Title Contributor Type
Stability of corn cobs extract in powdered and concentrated form
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Pajaree Ingkasupart;Sitthipong Nalinanon;Patthapon Tangkananon;Vitsarut Changsamrit

บทความ/Article
Sitthipong Nalinanon
Title Contributor Type
Uses of pepsin for collagen and gelatin extraction from bigeye snapper (Priacanthus tayenus) skin
มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์. สำนักทรัพยากรการเรียนรู้คุณหญิงหลง อรรถกระวีสุนทร
Sitthipong Nalinanon

วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimicrobial activity of oil extracted from Rana tigerina skin and its impact on gelatin-based film
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Supatra Karnjanapratum;Passakorn Kingwascharapong;Sitthipong Nalinanon

บทความ/Article
Stability of corn cobs extract in powdered and concentrated form
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Pajaree Ingkasupart;Sitthipong Nalinanon;Patthapon Tangkananon;Vitsarut Changsamrit

บทความ/Article
Patthapon Tangkananon
Title Contributor Type
Stability of corn cobs extract in powdered and concentrated form
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Pajaree Ingkasupart;Sitthipong Nalinanon;Patthapon Tangkananon;Vitsarut Changsamrit

บทความ/Article
Vitsarut Changsamrit
Title Contributor Type
Stability of corn cobs extract in powdered and concentrated form
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Pajaree Ingkasupart;Sitthipong Nalinanon;Patthapon Tangkananon;Vitsarut Changsamrit

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,610
รวม 2,613 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 201,087 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 342 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 303 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 170 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 42 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 27 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 9 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 7 ครั้ง
รวม 201,987 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124