แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Influence of harvest maturity and storage condition on changes on volatile compounds of Phulae pineapple fruit

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th




keyword: Volatile compounds - Phulae pineapple - Harvest maturity - HS-SPME - GC-MS
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Pineapple
ThaSH: Harvesting
ThaSH: Postharvest technology
ThaSH: Volatile organic compounds
ThaSH: Pineapple - Postharvest technology
Abstract: Nowadays, the number of consumers asking for aroma and flavour quality were increasing. However, no previous study about influences of harvest maturity, storage condition on changes in volatile organic compounds of ‘Phulae’ pineapple fruits. Objectives of this research were investigations of volatile profiles, effect of harvest maturity (between green and full mature) and storage condition (10°C, 85-90% RH for 14 days before moved to room temperature) on volatile compounds in the pineapple fruits by simulation of fruit logistics. The results showed that 18 volatile compounds were identified in full mature stage included 10 esters, 2 terpenes and terpenoids, 1 alcohols and phenols, 1 aldehydes, 3 miscellaneous, and 1 unknown. On the other hand, 7 volatile compounds were detected. 2 esters, 2 terpenes and terpenoids, 1 alcohols and phenols, and 2 miscellaneous were identified. Volatile compounds in green mature stage tended to be increased after storing under the post harvest storage included detection of volatile compounds in group of aldehydes, ketones, and lactones after 14 days of storage. In conclusion, harvest maturity and storage condition affected the development of volatile compounds in the pineapple fruits. Full mature fruits contained higher amounts of volatile compounds than green mature fruits.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-10-12
Issued: 2021-10-12
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2019) 5 (Spcl. Iss.): 128-139
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2019-v05-p128-139.pdf 678.85 KB
ใช้เวลา
0.037529 วินาที

Pisoot Yoyponsan
Title Contributor Type
Influence of anoxic treatment on volatile compounds in Phulae Pineapple
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Pisoot Yoyponsan
Sutthiwal Setha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of anoxic treatment on volatile compounds in Phulae pineapple
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Pisoot Yoyponsan;Ogawa, Yukiharu;Wirongrong Tongdeesoontorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Influence of harvest maturity and storage condition on changes on volatile compounds of Phulae pineapple fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Pisoot Yoyponsan;Sukanya Thuengtung;Yukiharu Ogawa;Matchima Naradisorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Sukanya Thuengtung
Title Contributor Type
Physicochemical and nutritional properties of Thai colored rice during in vitro digestion
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Sukanya Thuengtung
Chutamat Niwat, Ph. D.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Influence of harvest maturity and storage condition on changes on volatile compounds of Phulae pineapple fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Pisoot Yoyponsan;Sukanya Thuengtung;Yukiharu Ogawa;Matchima Naradisorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Morphological structure, starch fractions and starch digestibility of three pigmented rice cultivars cooked by microwave cooking
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Sukanya Thuengtung;Yukiharu Ogawa

บทความ/Article
Yukiharu Ogawa
Title Contributor Type
Effect of broken cell percentage in powdered citrus peel tissue on elution of constituent materials to a solvent
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Yidi Cai;Yukiharu Ogawa

บทความ/Article
Influence of harvest maturity and storage condition on changes on volatile compounds of Phulae pineapple fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Pisoot Yoyponsan;Sukanya Thuengtung;Yukiharu Ogawa;Matchima Naradisorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Comparative study on protein digestibility, protein patterns, antioxidant activities of raw, cooked and fermented soybeans
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Sunantha Ketnawa;Yukiharu Ogawa

บทความ/Article
Morphological structure, starch fractions and starch digestibility of three pigmented rice cultivars cooked by microwave cooking
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Sukanya Thuengtung;Yukiharu Ogawa

บทความ/Article
Effect of maturity on in vitro starch digestibility of Saba banana Musa saba (Musa acuminata x Musa balbisiana)
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Florencio Collado Reginio Jr.;Sunantha Ketnawa;Takeo Shiina;Yukiharu Ogawa

บทความ/Article
Effect of processing step and condition for Japanese green tea manufacturing process on structural attribute of tea leaves and antioxidant activity of tea infusion
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Wei Qin;Ryutaro Yamada;Takuya Araki;Yidi Cai;Yukiharu Ogawa

บทความ/Article
Relationships between starch digestibility and gelatinization degree of cooked rice with structural change
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Masatsugu Tamura;Jaspreet Singh;Lovedeep Kaur;Yukiharu Ogawa

บทความ/Article
Matchima Naradisorn
Title Contributor Type
Control of postharvest anthracnose of mango using pomelo albedo extracts
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Matchima Naradisorn

บทความ/Article
Effect of carboxymethyl cellulose coating containing ZnO-nanoparticles for prolonging shelf life of persimmon and tomato fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Mooktida Saekow;Matchima Naradisorn;Wirongrong Tongdeesoontorn;Yasunori Hamauzu

บทความ/Article
Influence of harvest maturity and storage condition on changes on volatile compounds of Phulae pineapple fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Pisoot Yoyponsan;Sukanya Thuengtung;Yukiharu Ogawa;Matchima Naradisorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Evaluation of Antioxidant and Antifungal Activities of Pumpkin By-product and Its Application in Banana
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Paweena Jarungjitaree;Matchima Naradisorn

บทความ/Article
Effects of UV-C irradiation on ripening quality and antioxidant capacity of mango fruit cv. Nam Dok Mai Si Thong
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Amelia Safitri;Theerapong Theppakorn;Matchima Naradisorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Sutthiwal Setha
Title Contributor Type
ผลของการเคลือบผิวด้วยไคโตแซนต่อการชะลอการสุกของผลกล้วยหอมพันธุ์คาเวนดิช
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
สุทธิวัลย์ สีทา ;Sutthiwal Setha
Dr. sirichai Knalayanarat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of anoxic treatment on volatile compounds in Phulae pineapple
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Pisoot Yoyponsan;Ogawa, Yukiharu;Wirongrong Tongdeesoontorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
A preliminary study of high pressure processing effect on quality changes in Nanglae pineapple juice during cold storage
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Nuntawan Chuensombat;Natthakan Rungraeng;Sutthiwal Setha;Phunsiri Suthiluk

บทความ/Article
Influence of harvest maturity and storage condition on changes on volatile compounds of Phulae pineapple fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Pisoot Yoyponsan;Sukanya Thuengtung;Yukiharu Ogawa;Matchima Naradisorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Effect of harvesting season, maturity stage and storage temperature on internal browning and postharvest quality of Phulae pineapple
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Sureeporn Sukporn;Chirat Sirimuangmoon;Satoru Kondo;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Effects of UV-C irradiation on ripening quality and antioxidant capacity of mango fruit cv. Nam Dok Mai Si Thong
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Amelia Safitri;Theerapong Theppakorn;Matchima Naradisorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 5,304
รวม 5,307 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 480,298 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,843 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 230 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 29 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 19 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 18 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
รวม 482,443 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33