แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effect of carboxymethyl cellulose coating containing ZnO-nanoparticles for prolonging shelf life of persimmon and tomato fruit

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th



keyword: Cashew leaves - Antifungal activity - Carboxymethyl cellulose (CMC) - Coating - Zinc oxide nanoparticles (ZnONPs)
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Tomatoes
ThaSH: Food – Preservation
ThaSH: Cashew – Leaves
ThaSH: Antifungal agents
ThaSH: Zinc oxide
ThaSH: Nanoparticles
Abstract: The aims of this study were to investigate the antifungal property of ZnONPs synthesized from pineapple peel extracts, and to apply carboxymethyl cellulose (CMC) coating combined with ZnONPs for maintaining of qualities and delaying black spot disease in persimmon and tomato fruits. ZnONPs was synthesized by mixing 15% (w/v) pineapple peel extract with 1 M of zinc acetate solution. Nanoparticles were characterized by using the UV spectrophotometric method and the result showed the UV absorption peak of ZnONPs at 370 nm. The antifungal activity of ZnONPs in various concentration (0, 5, 10, 20 and 40 % w/v) was studied by disk diffusion method. The minimal inhibitory concentration of ZnONPs against Alternaria alternata was 20% (w/v). The effect of CMC coating combined with ZnONPs on persimmon and tomato quality factors such as water loss, firmness, respiration rate, total phenolic compounds, ascorbic acid and disease severity during storage were investigated. The results showed that the application of coating with CMC and CMC + ZnONPs in persimmon and tomato reduced weight loss and respiration rate, increased fruit firmness and antioxidant compounds when compared with control during storage time. The CMC + ZnONPs coating effectively delayed the disease severity in the inoculated persimmon and tomato.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-09-23
Issued: 2021-09-23
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2019) Vol.5 (Spcl. Iss.): 41-48
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2019-v05-p41-48.pdf 835.17 KB
ใช้เวลา
-0.978681 วินาที

Mooktida Saekow
Title Contributor Type
Development of active coating from carboxymethyl cellulose incorporated with zinc oxide and silver nanoparticles for prolonging shelf life of mango CV. Nam Dok Mai Srithong
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Mooktida Saekow
Wirongrong Tongdeesoontorn
Yasunori Hamauzu
Matchima Naradisorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of carboxymethyl cellulose coating containing ZnO-nanoparticles for prolonging shelf life of persimmon and tomato fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Mooktida Saekow;Matchima Naradisorn;Wirongrong Tongdeesoontorn;Yasunori Hamauzu

บทความ/Article
Matchima Naradisorn
Title Contributor Type
Control of postharvest anthracnose of mango using pomelo albedo extracts
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Matchima Naradisorn

บทความ/Article
Effect of carboxymethyl cellulose coating containing ZnO-nanoparticles for prolonging shelf life of persimmon and tomato fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Mooktida Saekow;Matchima Naradisorn;Wirongrong Tongdeesoontorn;Yasunori Hamauzu

บทความ/Article
Influence of harvest maturity and storage condition on changes on volatile compounds of Phulae pineapple fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Pisoot Yoyponsan;Sukanya Thuengtung;Yukiharu Ogawa;Matchima Naradisorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Evaluation of Antioxidant and Antifungal Activities of Pumpkin By-product and Its Application in Banana
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Paweena Jarungjitaree;Matchima Naradisorn

บทความ/Article
Effects of UV-C irradiation on ripening quality and antioxidant capacity of mango fruit cv. Nam Dok Mai Si Thong
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Amelia Safitri;Theerapong Theppakorn;Matchima Naradisorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Wirongrong Tongdeesoontorn
Title Contributor Type
Production of antioxidant cassava starch based films
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Wirongrong Tongdeesoontorn
Pornchai Rachtanapun
Ubonratana Siripatrawan
Sasitorn Wongruong
Pensiri Sriburi
Napawan Kositruangchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of anoxic treatment on volatile compounds in Phulae pineapple
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Pisoot Yoyponsan;Ogawa, Yukiharu;Wirongrong Tongdeesoontorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Application of active edible coating from chitosan incorporated with Cashew (Anacardium occidentale) leaf extracts for extending shelf life of lime fruits
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Mooksupang Liangpanth;Wirongrong Tongdeesoontorn

บทความ/Article
Effect of carboxymethyl cellulose coating containing ZnO-nanoparticles for prolonging shelf life of persimmon and tomato fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Mooktida Saekow;Matchima Naradisorn;Wirongrong Tongdeesoontorn;Yasunori Hamauzu

บทความ/Article
Yasunori Hamauzu
Title Contributor Type
Effect of carboxymethyl cellulose coating containing ZnO-nanoparticles for prolonging shelf life of persimmon and tomato fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Mooktida Saekow;Matchima Naradisorn;Wirongrong Tongdeesoontorn;Yasunori Hamauzu

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,844
รวม 3,848 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 117,755 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 24 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 8 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 4 ครั้ง
รวม 117,791 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.28