แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Application of active edible coating from chitosan incorporated with Cashew (Anacardium occidentale) leaf extracts for extending shelf life of lime fruits

Address: 333 Moo1, Thasud, Muang, Chiang Rai 57100
Organization : School of Agro-Industry, Mae Fah Luang University
Email : ask.library@mfu.ac.th

keyword: Cashew leaves - Antioxidant - Antifungal - Chitosan coating - Lime fruit
ThaSH: Food sciences
ThaSH: Agricultural industries
ThaSH: Cashew – Leaves
ThaSH: Antioxidants
ThaSH: Antifungal agents
ThaSH: Lemon
ThaSH: Chitosan
Abstract: Chitosan coating is one of excellent technique to prolong shelf life of fruits. Many studies reported that chitosan incorporated with plant extracts such as guava leaves, papaya seeds, basil leaves, clove buds and cashew leaves can be used for coating fruits. The previous research found that cashew leaf extracts expressed the biological properties such as antioxidant, antimicrobial, analgesic and anti-inflammatory. Currently, lime fruit is one of the economic crops in Thailand and its marketing is limited due to climate change and diseases, which lower the quality of fruits. This research aimed to study and compare the antimicrobial properties of cashew leaf extracted with water and 70% ethanol. The effect of chitosan coating incorporated with cashew leaf extracts on lime (Citrus latifolia Tanaka) fruits qualities (firmness, color, TA, TSS, weight loss, vitamin C, and antioxidant property) during storage was also investigated. The result showed that 10% ethanolic and aqueous extracts could be inhibited the growth of Aspergillus niger. An ethanolic extract had lower minimum inhibitory concentration (MIC = 6.25 µg/100µl) than the aqueous extract (12.5 µg/100µl), but the had similar minimum fungicidal concentration (MFC = 25 µg/100µl). For application part, lime fruits were separated into four groups: uncoated (control), coated with 2% chitosan, 2% chitosan combined with 5% ethanolic extracts (CLE), and 2% chitosan combined with 5% aqueous extracts (CLW). All lime fruits were stored at 15°C, 90% RH for 42 days. The coated fruits combined with 5% CLE showed the higher firmness, color (a*), TA, vitamin C content, antioxidants activities, and the lower weight loss and TSS than those of other treatments. Furthermore, coating fruits with 5% CLE presented the inhibitory efficiency against the growth of A. niger in inoculated lime fruit as it showed the lowest percent disease incidence and disease severity index. Cashew leaf extract can be one choice of a natural antifungal agent which can be used in agricultural produce.
Mae Fah Luang University. Learning Resources and Educational Media Center
Address: CHIANG RAI
Email: library@mfu.ac.th
Modified: 2021-09-22
Issued: 2021-09-22
บทความ/Article
application/pdf
Journal of Food Science and Agricultural Technology (2019) Vol.5 (Spcl. Iss.): 30-40
eng
©copyrights Mae Fah Luang University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 2019-v05-p30-40.pdf 833.75 KB
ใช้เวลา
0.020375 วินาที

Mooksupang Liangpanth
Title Contributor Type
Application of active edible coating from chitosan incorporated with cashew (Anacardium occidentale) leaf extracts for extending shelf life of 'Persian' lime fruits
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Mooksupang Liangpanth
Wirongrong Tongdeesoontorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of active edible coating from chitosan incorporated with Cashew (Anacardium occidentale) leaf extracts for extending shelf life of lime fruits
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Mooksupang Liangpanth;Wirongrong Tongdeesoontorn

บทความ/Article
Wirongrong Tongdeesoontorn
Title Contributor Type
Production of antioxidant cassava starch based films
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Wirongrong Tongdeesoontorn
Pornchai Rachtanapun
Ubonratana Siripatrawan
Sasitorn Wongruong
Pensiri Sriburi
Napawan Kositruangchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of anoxic treatment on volatile compounds in Phulae pineapple
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Pisoot Yoyponsan;Ogawa, Yukiharu;Wirongrong Tongdeesoontorn;Sutthiwal Setha

บทความ/Article
Application of active edible coating from chitosan incorporated with Cashew (Anacardium occidentale) leaf extracts for extending shelf life of lime fruits
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Mooksupang Liangpanth;Wirongrong Tongdeesoontorn

บทความ/Article
Effect of carboxymethyl cellulose coating containing ZnO-nanoparticles for prolonging shelf life of persimmon and tomato fruit
มหาวิทยาลัยแม่ฟ้าหลวง
Mooktida Saekow;Matchima Naradisorn;Wirongrong Tongdeesoontorn;Yasunori Hamauzu

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 5
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,981
รวม 2,986 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 196,056 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 340 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 296 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 170 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 41 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 27 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 9 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 7 ครั้ง
รวม 196,946 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124