Abstract:
การบริหารการพัฒนาวิสาหกิจชุมชนของจังหวัดเพชรบุรียังขาดความรู้ความเข้าใจใน
การดำเนินงานที่ส่งเสริมสนับสนุนวิสาหกิจชุมชนสำเร็จอย่างยั่งยืน ผู้วิจัยจึงสนใจศึกษาแนวทางการ
พัฒนาการวิสาหกิจชุมชนสู่ความสำเร็จอย่างยั่งยืน โดยมีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) ปัจจัยแห่ง
ความสำเร็จในการบริหารการพัฒนาวิสาหกิจชุมชนสู่ความสำเร็จอย่างยั่งยืน 2) ปัญหาและอุปสรรคใน
การบริหารการพัฒนาวิสาหกิจชุมชนสู่ความสำเร็จอย่างยั่งยืน และ3) สังเคราะห์หาแนวทางการบริหาร
การพัฒนาวิสาหกิจชุมชน สู่ความสำเร็จอย่างยั่งยืน กลุ่มตวัอย่างที่ใช้ในการวิจัยครั้งนี้คณะกรรมการ
วิสาหกิจชุมชนในจังหวัดเพชรบุรีจำนวน 8 อำเภอ จำนวน 24 คน และสมาชิกจำนวน 24 คน และ
ประธานหรือรองประธาน จำนวน 24 คน รวมทั้งหมด 72 คน ใช้วิธีการเลือกแบบเจาะจง เครื่องมือที่ใช้ใน
การวิจัยเป็นแบบสัมภาษณ์เชิงลึกและการจัดสนทนากลุ่ม การวิเคราะห์ข้อมูลได้แก่การวเิคราะห์เนื้อหา
ผลการวิจัยพบว่า
1. ปัจจัยแห่งความสำเร็จในการบริหารการพัฒนาวิสาหกิจชุมชนสู่ความสำเร็จอย่างยั่งยืน
ได้แก่ ปัจจัยด้านการผลิต ปัจจัยด้านการตลาด ปัจจัยด้านการเงิน ปัจจัยด้านข้อมูลข่าวสารและปัจจัย
ด้านการมีส่วนร่วม ตามลำดับ
2. ปัญหาและอุปสรรคในการบริหารการพัฒนาวิสาหกิจชุมชนสู่ความสำเร็จอย่างยั่งยืน
พบว่า 1) การผลิตผลิตภัณฑ์ที่ไม่มีคุณภาพตามที่ต้องการ 2) ขาดการออกแบบผลิตภัณฑ์ ที่ดึงดูดใจ
ผู้ซื้อ 3) การกำหนดหน้าที่ของสมาชิกภายในกลุ่มไม่ชัดเจน 4) ขาดความรู้และประสบการณ์ในการ
บริหารทางการเงินและการจัดทำบัญชี และ 5) ขาดการสื่อสารข้อมูลระหว่างสมาชิกภายในกลุ่มและ
หน่วยงานภายนอก น้อย
3. แนวทางการบริหารการพัฒนาวิสาหกิจชุมชนสู่ความสำเร็จอย่างยั่งยืนของจังหวัด
เพชรบุรีพบวา่ 1) ควรมีการปรับปรุงวิธีการผลิตให้มีคุณภาพ 2) สร้างผลิตภัณฑ์เพิ่มขึ้นให้หลากหลาย
3) ออกแบบบรรจุภัณฑ์ของผลิตภัณฑ์ให้น่าสนใจ 4) เพิ่มช่องทางการจัดจำหน่ายให้หลากหลาย
มากขึ้น 5) ปรับปรุงการจัดการให้ครอบคลุมทุกด้าน 6) จัดทำบัญชีรายรับ-รายจ่าย และสามารถ
บริหารงานการเงินได้ตามความเป็นจริง และ 7) หาความรู้ในการใช้เทคโนโลยีสื่อสารเพื่อการตลาด
การโฆษณาและประชาสัมพันธ์สินค้าโดยผ่านสื่อออนไลน์
ข้อค้นพบการวิจัยพบว่า ภาครัฐต้องมีการช่วยเหลือกลุ่มวิสาหกิจชุมชนอย่างแท้จริง
รวมทั้งมีการประเมินผลการดำเนินงานของกลุ่ม
Administration of community enterprise development in Phetchaburi Province is still not successful as
it should be. The researcher was, therefore, interested in studying administrative guidelines for community enterprise
development toward sustainable success of Phetchaburi Province aiming to study: 1) success factors in administration
of community enterprise development toward sustainable success, 2) problems and barriers in administration of
community enterprise development toward sustainable success, and 3) administrative guidelines for community
enterprise development toward sustainable success of Phetchaburi Province. The 72 research samples, selected by using
purposive sampling method, consisted of 24 committees, 24 members, and 24 presidents or vice-presidents of
community enterprise in Phetchaburi Province. The data were collected by using in-depth interview and focus group
discussion. The content analysis was used for data analysis.
The research results were as follows:
1. Thestudy of success factors in administration of community enterprise development toward
sustainable successof community enterprise group in Phetchaburi Province revealed that management factor affected
the success of community enterprise group the most because good management included all aspects of group
management, and that the other minor factors were, ranked in descending order of their effect levels, the aspects of
production, marketing, finance, information, and participation.
2. The problems and barriers in administration of community enterprise development toward
sustainable success consisted of production without desired quality, discontinuity of production due to scarcity of raw
materials for production, product design problem, marketing competition, management without clear determination of
members roles, insufficient knowledge in financial administration, accounting problem, members insufficient
participation both in times and steps of group activity operation, and a little communication of information within
member group and with external organizations.
3. The administrative guidelines for community enterprise development toward sustainable success of
Phetchaburi Province consisted of improving production quality, producing various products, designing interesting
packaging, increasing various places for selling products, improving management to include all aspects, preparing
income and expense account, administrating finance according to actual condition, creating members confidence in
group, improving knowledge in using communication technology for marketing, and using online advertisement and
public relation of products.
The research finding revealed that the coordination among public organizations, especially the Office of
Provincial Agriculture which directly supported and promoted community enterprise group, had to actually help
community enterprise group, including evaluation of the group performance, which contributed to the sustainable
success of community enterprise development.