แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Development and study on physical and sensory properties of dark chocolates fortified with anthocyanin from broken riceberry rice

Organization : University. Faculty, University Faculty of Science and Technology
Email : ngparadorn@gmail.com

Organization : University. Faculty, University Faculty of Science and Technology

Organization : University. Faculty, University Faculty of Science and Technology

Organization : University. Faculty, University Faculty of Science and Technology
keyword: Chocolate
ThaSH: Anthocyanins
ThaSH: Sensory Evaluation
ThaSH: Sensory receptors
Abstract: Broken rice of Thai cross breed black rice, Riceberry, was an under-utilized agricultural by-product that contains high content of anthocyanins, the multiple health benefits flavonoid. In this study, these anthocyanins were used to develop healthy dark chocolates. The anthocyanin extract from the broken Riceberry rice was prepared into anthocyanin powder using freeze-drying technique in which maltodextrin was used as a carrier material. Healthy dark chocolates were prepared by replacing cocoa powder with anthocyanin powder by 5, 10 and 15 g/g cocoa powder, which respectively delivers DC5, DC10, and DC15 anthocyanin-fortified dark chocolate bars. The color analysis showed no blooming (undesired white color at the chocolate surface) in all chocolates. The increase the anthocyanin powder content significantly decreased the hardness of the dark chocolates (33.9-27.2 N). Total anthocyanin content (TAC) in the dark chocolates increased respectively as anthocyanin powder content increased. The health benefit of the anthocyanin-fortified dark chocolates was improved as the DPPH antioxidant activity of all treatments was 4-9% higher than that of the control DC0. Sensory evaluation revealed that DC10 received higher liking scores (6.4-7.5) than the DC0 indicating more consumer preference. The anthocyanin-fortified dark chocolate delivers an alternative strategy to improve the health property of chocolates. This application of anthocyanin from the broken Riceberry rice could help increase the value and the utilization of Thai agricultural by-product.
Address: BANGKOK
Email: arit@rmutp.ac.th
Created: 2020
Modified: 2021-08-21
Issued: 2564-08-21
บทความ/Article
application/pdf
BibliograpyCitation : RMUTP Research Journal, Vol. 14, No. 2, July-December 2020, pp 45-56
eng
©copyrights Rajamangala University of Technology Phra Nakhon
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 IRD_64_01.pdf 341.65 KB1 2024-05-16 15:01:29
ใช้เวลา
0.03915 วินาที

Ngamdee, Paradorn
Title Contributor Type
Development and study on physical and sensory properties of dark chocolates fortified with anthocyanin from broken riceberry rice
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลพระนคร
Ngamdee, Paradorn ;Jamkrajang, Sureechay;Yankin, Siriwan;Rajabphat, Thepsatri

บทความ/Article
Jamkrajang, Sureechay
Title Contributor Type
Development and study on physical and sensory properties of dark chocolates fortified with anthocyanin from broken riceberry rice
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลพระนคร
Ngamdee, Paradorn ;Jamkrajang, Sureechay;Yankin, Siriwan;Rajabphat, Thepsatri

บทความ/Article
Yankin, Siriwan
Title Contributor Type
Development and study on physical and sensory properties of dark chocolates fortified with anthocyanin from broken riceberry rice
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลพระนคร
Ngamdee, Paradorn ;Jamkrajang, Sureechay;Yankin, Siriwan;Rajabphat, Thepsatri

บทความ/Article
Rajabphat, Thepsatri
Title Contributor Type
Development and study on physical and sensory properties of dark chocolates fortified with anthocyanin from broken riceberry rice
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลพระนคร
Ngamdee, Paradorn ;Jamkrajang, Sureechay;Yankin, Siriwan;Rajabphat, Thepsatri

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 6
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4,739
รวม 4,745 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 223,960 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,645 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 490 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 81 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 24 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 17 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 8 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
รวม 226,230 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212