แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effect of cosurfactants on the preparation of intravenous lipid emulsions
ผลของสารลดแรงตึงผิวร่วมต่อการเตรียมอิมัลชันไขมันเพื่อให้ทางหลอดเลือดดำ

LCSH: Veins
LCSH: Emulsions
LCSH: Surface active agents
Abstract: The stability of intravenous lipid emulsions is important for patients requiring parenteral nutrition. The use of cosurfactant is thought to improve the emulsion stability. For the emulsion preparation, the oil used were 10% and 20% soybean oil, the emulsifier were used either egg phospholipids (Lipoid® E80) alone or combined with a cosurfactant, Tween® 80, Vitamin E-TPGS or sodium oleate. The methods of preparation were varied in homogenization time, pressure and cycles through high pressure homogenizer. The formulations were sterilized by autoclaving and the physicochemical properties were investigated. The results illustrated that the formulations composed of a combination of egg phospholipids with either Vitamin E-TPGS or Tween® 80 could form the stable emulsions. The lipid emulsion containing 10% soybean oil emulsified by 1.0% egg phospholipids and 0.5% Vitamin E-TPGS was suggested due to low amount of emulsifier used and proper physicochemical properties complied with parenteral product requirements. The emulsion could remain stable for 4 weeks both at room temperature and in accelerate condition (4°C and 40°C). Its particle size (D [4,3]) of such formulation before and after autoclaving were 0.201 and 0.199 µm, respectively. The pH, osmolality and the value of zeta potential of the autoclaved emulsion after 24 hours were 6.97, 324 mOsm/kg and -41.77 mV, respectively. The pH was slightly decreased during storage while the zeta potential was increased as a function of time in all conditions. When Tween® 80 replaced Vitamin E-TPGS, the slightly larger in particle size of emulsion was observed, however the formulation still remained stable up to 4 weeks after storage at room temperature. It was concluded that the factors involved in the emulsion preparation were the process of homogenization, heat stabilization as well as the type and amount of surfactants used. The nonionic cosurfactant could improve the formation of emulsion which was stable after autoclaving and storage for at least 4 weeks by possibly the steric stabilization of the polymeric surfactant layer.
Abstract: ความคงตัวของอิมัลชันไขมันเพื่อให้ทางหลอดเลือดดำเป็นสิ่งสำคัญสำหรับผู้ป่วยที่ต้องการอาหารทางหลอดเลือด จึงมีแนวคิดที่จะนำสารลดแรงตึงผิวมาใช้เพื่อปรับปรุงความคงตัวของอิมัลชันให้ดีขึ้น ในการเตรียมอิมัลชัน น้ำมันที่ใช้คือน้ำมันถั่วเหลืองในความเข้มข้นร้อยละ 10 และ 20 สารก่ออิมัลชันที่ใช้ได้แก่ฟอสโฟลิปิดจากไข่ (ไลปอย อี80) เพียงชนิดเดียวหรือใช้ร่วมกันระหว่างฟอสโฟลิปิดจากไข่และสารลดแรงตึงผิวร่วมซึ่งได้แก่ ทวีน 80 วิตามินอีทีพีจีเอสและโซเดียมโอลิเอต ในขั้นตอนการเตรียมได้มีการปรับเปลี่ยนตัวแปรที่มีผลต่อ อิมัลชันอันได้แก่ เวลาในการปันผสมด้วยเครื่องปั่นผสมความเร็วสูง ความดันและจำนวนรอบในการผ่านสารเข้า สู่เครื่องปั่นผสมชนิดความดันสูง จากนั้นนำตำรับที่เตรียมได้ไปผ่านกระบวนทำให้ปราศจากเชื้อ โดยใช้หม้อนึ่งอัดไอและตรวจสอบคุณสมบัติทางเคมีกายภาพ ผลการศึกษาพบว่าตำรับที่ประกอบด้วยฟอสโฟลิปิดจากไข่ผสมกับวิตามินอีทีพีจีเอส และฟอสโฟลิปิดจากไข่ผสมกับทวีน 80 สามารถเตรียมอิมัลชันไขมันที่คงตัวได้ อิมัลชัน ไขมันที่ประกอบด้วยน้ำมันถั่วเหลืองร้อยละ 10 ฟอสโฟลิปิดจากไข่ร้อยละ 1 และวิตามินอีที่พีจีเอสร้อยละ 0.5 เป็นตำรับที่เหมาะสมเนื่องจากใช้สารก่ออิมัลชันในปริมาณต่ำ และมีคุณสมบัติทางเคมีกายภาพตามข้อกำหนด ของผลิตภัณฑ์เพื่อให้ทางหลอดเลือดดำ โดยอิมัลชันที่เก็บที่อุณหภูมิห้องและในสภาวะเร่ง (4°C และ 40°C) มีความคงตัวนานถึง 4 สัปดาห์ ขนาดอนุภาคก่อนและหลังผ่านหม้อนึ่งอัดไอมีค่า 0.201 และ 0.199 ไมโครเมตร ตามลำดับ หลังจากเก็บไว้เป็นเวลา 24 ชั่วโมง ค่าความเป็นกรด-ด่าง ค่าออสโมแลลิตี และค่าความต่างศักย์ที่ผิว อนุภาคของอิมัลชันที่ผ่านหม้อนึ่งอัดไอมีค่า 6.97, 324 มิลลิออสโมลต่อกิโลกรัม และ -41.77 มิลลิโวลท์ ตามลำดับ ค่าความเป็นกรด-ด่างมีค่าลดลงเล็กน้อย ในขณะที่ค่าความต่างศักย์ที่ผิวอนุภาคมีค่าสูงขึ้นเมื่อเก็บไว้ในทุกสภาวะที่ศึกษา นอกจากนี้พบว่าเมื่อใช้ทวีน 80 แทนวิตามินอีทีพีจีเอส อนุภาคของอิมัลชันที่ได้มีขนาดใหญ่ขึ้นเล็กน้อย อย่างไรก็ตามตำรับที่ได้มีความคงตัวได้นานถึง 4 สัปดาห์ เมื่อเก็บที่อุณหภูมิห้อง กล่าวโดยสรุป ปัจจัยที่เกี่ยวข้องในการเตรียมอิมัลชัน ได้แก่ ขบวนการผ่านสารเข้าสู่เครื่องปั่นผสม และความคงตัวหลังผ่านความร้อน รวมถึงชนิดและปริมาณของสารลดแรงตึงผิวที่ใช้ สารลดแรงตึงผิวร่วมชนิดไม่มีประจุสามารถเพิ่มความคงตัวของอิมัลชันหลังกระบวนการทำให้ปราศจากเชื้อด้วยหม้อนึ่งอัดไอและเก็บไว้ได้นานถึง 4 สัปดาห์ โดยใช้หลักการที่ทำให้คงตัวด้วยแรงสเตอริกของสายพอลิเมอร์ของสารลดแรงตึงผิว
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: Advisor
Role: Advisor
Created: 2005
Modified: 2021-07-21
Issued: 2021-07-21
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/67597
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 Thanaphan_Sa_TDC.pdf 19.18 MB
ใช้เวลา
0.028811 วินาที

Thanaphan Sakulchaijaroen
Title Contributor Type
Effect of cosurfactants on the preparation of intravenous lipid emulsions
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Thanaphan Sakulchaijaroen
Warangkana Warisnoicharoen
Pongsakornpat Arunothayanun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Warangkana Warisnoicharoen
Title Creator Type and Date Create
Development of lipid emulsion for parenteral nutrition
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen
Supinda Ruangthurakit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation, characterization and inhibition on cytochrome P450 of gold and silver nanoparticles
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen;Warangkana Warisnoicharoen
Patthanan Hongpiticharoen
วิทยานิพนธ์/Thesis
In vitro effect of aegle marmelos fruit extract and imperatorin on cytochrome P450
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen;Somsong Lawanprasert

วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation of nanoemulsions containing whey protein isolate and Echium plantagineum seed oil and their effect on proinflammatory cytokine modulation in THP-1 cell line
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen;Sureerut Porntadavity
Kunyanatt Chalothorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
STABILITY OF GOLD NANOPARTICLES AND THEIR INHIBITORY EFFECT ON AMYLOID-ß1-42 PROTEIN AGGREGATION
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen;Suwabun Chirachanchai
Chutima Kongsuwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation and antimicrobial activity of olive oil nanoemulsions
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen;Areerat Laorpaksa
Kusuma Jaemsak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Inhibitory effect of phyllanthus emblica aqueous extract on recombinant human cytochrome P450
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Somsong Lawanprasert;Nuansri Niwattisaiwong;Warangkana Warisnoicharoen
Napaporn Anannarukan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation and anti-tumor activities on A549 cell line of Fucoidan-Stabilized gold nanoparticles
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Warangkana Warisnoicharoen;Kriengsak Lirdprapamongkol
Suwicha Soisuwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of gold nanoparticles on cytochrome P450 gene expression in HEPG2 cell line
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen;Apiwat Mutirangura
Ladear Wangcharoenrung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of the standardized extract of Cantella Asiatica (ECa 233) on human cytochrome P450 enzymes and phase II drug matabolizing enzymes in rats
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somsong Lawaprasert;Nuansri Niwattisaiwong;Warangkana Warisnoicharoen
Pitchayapa Seeka
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of silver nanoparticles on staphylococcus aureus ATCC 25923 and escherichia coli ATCC 25922 protein profiles
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen;Somboon Tanasupawat;Sittituk Roytrakul
Hathaichanok Tamiyakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation of intravenous lipid emulsion containing oil-soluble vitamins
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen
Nuntana Candido
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of cosurfactants on the preparation of intravenous lipid emulsions
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen;Pongsakornpat Arunothayanun
Thanaphan Sakulchaijaroen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formation and physicochemical properties of non-ionic oil-in-water nanoemulsions containing liquid and solid triglycerides
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen;Jayne Lawrence
Prawarisa Wasutrasawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation and characterization of nanoparticles from microemulsion system for topical delivery of Coenzyme Q10
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen
Patcharaporn Manopinives
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation and hemolysis study of nonionic oil-in-water microemulsion
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Warangkana Warisnoicharoen
Niyaporn Aroonrat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of composite film coating for freeze-dried fruit slices
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen
Nichayarach Invichian
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pongsakornpat Arunothayanun
Title Creator Type and Date Create
Effect of cosurfactants on the preparation of intravenous lipid emulsions
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen;Pongsakornpat Arunothayanun
Thanaphan Sakulchaijaroen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Feasibility study on Proniosome development using Saquinavir Mesylate as a model drug
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Jittima Chatchawalsaisin;Pongsakornpat Arunothayanun
Rattana Srichaisak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4,741
รวม 4,742 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 201,982 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,230 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 13 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 3 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 1 ครั้ง
รวม 203,232 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33