แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Development of value added unripe papaya flour from waste product of fruit industry
การผลิตแป้งจากมะละกอดิบจากวัสดุที่เหลือทิ้งจากอุตสาหกรรมแปรรูปผลไม้

Abstract: Papaya fruit (Carica papaya L.) belonging to Caricaceae family is recognized as a good source of dietary fiber and antioxidants. The objective of this study was to develop the unripe papaya flour (UPF) from waste fruit product. The study was also investigated physicochemical, functional properties of UPF and its addition of pancake. First, the small pieces of unripe papaya were heated by hot air oven, then ground by using a high-speed universal grinder and sieved through a 100-mesh sieve. The particle size of UPF was 140.8±2.1 µm with randomly irregular shape. The hydration properties of UPF was higher than wheat flour, whereas bulk density was not significant differences. Total polyphenol and ᵦ-carotene contents of UPF were 85.7±1.6 mg gallic acid equivalent/100 g dry weight and 39±3.3 µg/100 g dry weight, respectively. In addition, UPF had the ferric reducing antioxidant power (411.6±38 µmol FeSO4 per 100 g DW) and DPPH free radical scavenging activity (37.87±3.69 mg vitamin C equivalent per 100 g DW) higher than that of wheat flour. Moreover, UPF had the ability on bind bile acid and interfere the cholesterol micellization. Thereafter, the replacement of wheat flour with UPF into pancake (0%, 5%, 10%, and 20%) presented the darker shade of brown color on their surface. Hardness and cohesiveness of pancake were increased in a higher level of replacement. However, pancake with UPF (20%) could attenuate the glucose release under simulated digestion. Moreover, pancake with UPF had significantly lower predicted glycemic index when compared to the control pancake. Undigestible starch in pancake was also increased when the replacement of UPF was increased. Furthermore, pancake with UPF significantly increased total polyphenol content and antioxidant activity. In sensory evaluation, the taste and aftertaste parameters were significantly decreased in pancake with 20% UPF. However, the overall acceptance showed no significant difference among all groups. The results suggest that the unripe papaya flour can be regarded as a good ingredient for natural antioxidants for development of healthy products.
Abstract: มะละกอ (Carica papaya L.) ผลไม้ในตระกูล Caricaceae ที่เป็นแหล่งของใยอาหารและสารต้านอนุมูลอิสระ ซึ่งในงานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาและพัฒนาแป้งมะละกอดิบจากวัสดุเหลือใช้ในอุตสาหกรรมแปรรูปผลไม้และนำมาศึกษาคุณสมบัติทางเคมีกายภาพ คุณสมบัติเชิงหน้าที่และการนำมาทดแทนแป้งสาลีในผลิตภัณฑ์แพนเค้ก แป้งมะละกอดิบทำโดยการใช้มะละกอดิบอบแห้งถูกนำมาบดและร่อนผ่านตะแกรง 100 เมซ ซึ่งผลการทดลองพบว่าแป้งมีรูปร่างผิดปกติและมีขนาดอนุภาค 140.8±2.1 ไมครอน ค่าคุณสมบัติทางน้ำว่าแป้งมะละกอดิบสูงกว่าแป้งสาลีในขณะที่ความหนาแน่นรวมไม่แตกต่างกัน และยังพบว่าแป้งมะละกอดิบมีปริมาณสารประกอบฟีโนลิก 85.7±1.6 มิลลิกรัมเทียบเท่ากรดแกลลิคต่อ 100 กรัมแป้งและเบต้าแครอทีน 39±3.3 ไมโครกรัมต่อ 100 กรัมแป้ง นอกจากนี้แป้งมะละกอดิบยังมีฤทธิ์การต้านอนุมูลอิสระสูงแบบ ferric reducing antioxidant power (411.6±38 ไมโครโมล FeSO4 ต่อ100 กรัมแป้ง) และ แบบDPPH free radical scavenging activity (37.87±3.69 มิลลิกรัมเทียบเท่าวิตามินซี ต่อ100 กรัมแป้ง) มากกว่าแป้งสาลี และยังพบว่าแป้งมะละกอดิบมีความสามารถในการจับตัวกับกรดน้ำดีและรบกวนการการรวมตัวของคลอเลสเตอรอลเข้าสู่ไมเซลล์ได้ หลังจากนั้นพบว่าแพนเค้กที่มีการทดแทนด้วยแป้งมะละกอดิบ (ไม่มีการทดแทน, 5%, 10% และ 20%) มีสีผิวหน้าเป็นสีน้ำตาลเข้มกว่าแพนเค้กสูตรมาตรฐานและเมื่อนำไปวัดค่าคุณสมบัติทางเนื้อสัมผัสพบว่าค่าความแข็งและความเคี้ยวได้เพิ่มขึ้นเมื่อมีการทดแทนด้วยแป้งมะละกอดิบเพิ่มขึ้น ในขณะเดียวกันการทดแทนแป้งมะละกอดิบในแพนเค้ก (20%) สามารถชะลอการปลดปล่อยน้ำตาลกลูโคสภายใต้การจำลองการย่อยได้ และพบว่าแพนเค้กที่ทดแทนด้วยแป้งมะละกอดิบมีค่าดัชนีน้ำตาลต่ำกว่าแพนเค้กสูตรมาตรฐานอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ และพบว่าค่าแป้งที่ไม่ถูกย่อยมีค่าเพิ่มขึ้นตามปริมาณการทดแทนด้วยแป้งมะละกอดิบอีกด้วย ผลการวิจัยยังแสดงให้เห็นอีกว่าแพนเค้กที่มีการทดแทนด้วยแป้งมะละกอดิบนั้นมีปริมาณสารประกอบฟีโนลิกและมีฤทธิ์การต้านอนุมูลอิสระสูงกว่าแพนเค้กสูตรมาตรฐาน ในการประเมินความชอบทางประสาทสัมผัสพบว่าที่แพนเค้กทดแทนด้วยแป้งมะละกอดิบ 20% มีคะแนนความชอบในด้านรสชาติและรสชาติตกค้างน้อยกว่าอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ แต่การยอมรับได้โดยรวมไม่แตกต่างกันในทุกกลุ่มแพนเค้ก จากการศึกษาทั้งหมดอาจกล่าวได้ว่าแป้งมะละกอดิบอาจนำไปใช้เป็นส่วนประกอบของผลิตภัณฑ์อาหารที่มีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและส่งผลดีต่อสุขภาพได้
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: Advisor
Created: 2018
Modified: 2020-08-12
Issued: 2020-08-12
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/63005
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Food and Nutrition
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 5976854437[1].pdf 1.59 MB17 2024-04-04 16:21:01
ใช้เวลา
0.031 วินาที

Waralee Joymak
Title Contributor Type
Development of value added unripe papaya flour from waste product of fruit industry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Waralee Joymak
Sirichai Adisakwattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sirichai Adisakwattana
Title Creator Type and Date Create
Effects of curcuminoids supplement on insulin-signaling cascade in skeletal muscle of High-Fat Induced Obese Rats with Impaired Glucose Tolerance
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Doungporn Amornlerdpison;Sirichai Adisakwattana;Anchalee Pongchaidecha ;Narissara Lailerd
Sopida Apichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antiglycation effects of extracts from six pomelo cultivars
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Sathaporn Ngamukote
Natarin Caengprasath
วิทยานิพนธ์/Thesis
α-GLUCOSIDASE INHIBITORS FROM EDIBLE PLANTS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Preecha Phuwapraisirisan;Sirichai Adisakwattana
Thanakorn Damsud
วิทยานิพนธ์/Thesis
Inhibitory effect of tetracyclines on pancreatic lipase activity
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirintorn Yibchok-anun;Sirichai Adisakwattana
Thipawan Maneethapho
วิทยานิพนธ์/Thesis
PREVENTIVE EFFECTS OF CLITORIA TERNATEA EXTRACT ON METHYLGLYOXAL-INDUCED PROTEIN GLYCATION, OXIDATIVE DNA DAMAGE AND ADIPOGENESIS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Nipattra Suanpairintr;Manuel Alejandro Barbieri
Poramin Chayaratanasin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Stability and bioactivities of Mesona chiensis Benth extract microbeads under simulated gastrointestinal digestion
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana
Chonnipa Wongverawattanakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
The preventive effect of isoferulic acid on monosaccharides and methylglyoxal-mediated glycation
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana
Aramsri Meeprom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of value added unripe papaya flour from waste product of fruit industry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana
Waralee Joymak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of cyanidin-3-rutinoside on methylglyoxal-induced protein glycation, oxidative DNA damage and vascular abnormalities
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Sathporn Ngamukote;Mahinda Abeywardena
Thavaree Thilavech
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of RD43 rice (Oryza sativa L.) On starch digestibility, physicochemical properties, glycemic responses and food applications
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Chin-Kun Wang
Phim On Suklaew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Clitoria ternatea petal flower extract and its encapsulation : a study of bioactivity, digestive stability and bioaccessibility for food applications
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Oran Kwan
Porntip Pasukamonset
วิทยานิพนธ์/Thesis
Glycation and α-glucosidase inhibitors from boesenbergia rotunda and lansium parasiticum
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Preecha Phuwapraisirisan;Sirichai Adisakwattana
Thammatee Potipiranun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mechanisms of anthocyanin-enrich Riceberry rice extract (Oryza sativa L.) on the regulation of nutrient metabolisms and adipogenesis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Henrique Cheng;Tanyawan Suantawee
Phutthida Kongthitilerd
วิทยานิพนธ์/Thesis
Bioactive Clitoria ternatea L. Flower extract for the glycemic control to carbohydrate foods and sugary beverages
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Christiani Jeyakumar Henry
Charoonsri Chusak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Dietary fiber-rich powder from dragon fruit peel and its effects on nutrient digestion, intestinal function and food application
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Mahinda Abeywardena;Thavaree Thilavech
Siriwan Chumroenvidhayakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 8
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1,035
รวม 1,043 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 101,811 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 128 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 105 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 7 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 4 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 1 ครั้ง
รวม 102,059 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33