แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Stability and bioactivities of Mesona chiensis Benth extract microbeads under simulated gastrointestinal digestion
ความคงตัวและฤทธิ์ทางชีวภาพของไมโครบีดของสารสกัดจากเฉาก๊วยภายใต้สภาวะจำลองการย่อยในระบบทางเดินอาหาร

Abstract: Alginate-calcium microencapsulation of Mesona chinensis extract (MCE) was conducted in this study. Firstly, the MCE was encapsulated by using calcium chloride (3 and 5% w/v) and sodium alginate (1.5 and 1.8% w/v) to form MC microbeads (MCB). The MCB with condition of 1.5% w/v sodium alginate, 3% w/v calcium chloride and 75% w/v MCE demonstrated the highest %encapsulation efficiency and suitable spherical shape among other conditions. According to Fourier-transform infrared spectroscopy (FT-IR), there was no strong chemical interaction between alginate and MCE. After simulated digestion, the total phenolic content (TPC) and antioxidant activity measured by ferric reducing antioxidant power (FRAP) of MCE was significantly decreased for 20.87 ± 3.78% and 41.95 ± 3.68% respectively. In gastric phase, alginate-encapsulation of MCE slow released the TPC and exhibited low FRAP value whereas it enhanced the release of TPC release and an increase in FRAP value in intestinal phase. The simulated gastric digestion of agar and carrageenan contained MC polyphenols, MCE and MCB, showed partially protection (~50%) and increased the gradual release of polyphenols after entering into the intestinal phase. The FRAP value of MC polyphenols in agar demonstrated the synergistic antioxidant activity. In conclusion, alginate encapsulation or incorporation in agar and carrageenan improve bioassessibility of MC polyphenols and its antioxidant activity.
Abstract: ในการศึกษานี้ สารสกัดจากหญ้าเฉาก๊วย (Mesona chinensis extract; MCE) ถูกเอนแคปซูเลชันด้วยแคลเซียมและอัลจิเนต ในขั้นแรก MCE ผ่านการเอนแคปซูเลชันด้วยแคลเซียมคลอไรด์ ( 3 และ 5% โดยมวลต่อปริมาตร) และโซเดียมอัลจิเนต (1.5 และ 1.8% โดยมวลต่อปริมาตร) เพื่อทำให้อยู่ในรูปเม็ดไมโครบีดเฉาก๊วย (MC microbeads; MCB) เม็ดไมโครบีดเฉาก๊วยที่ได้จากMCE 75% โดยมวลต่อปริมาตร, อัลจิเนต 1.5% โดยมวลต่อปริมาตรและแคลเซียมคลอไรด์ 3% โดยมวลต่อปริมาตรถูกเลือกไปใช้ในการศึกษาขั้นถัดไปโดยพิจารณาจากประสิทธิภาพในการเอนแคปซูเลชันและลักษณะทรงกลมเมื่อเทียบกับเม็ดบีดที่ได้จากสภาวะอื่นๆ ผลการศึกษาด้วยเครื่อง Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR) รายงานว่าไม่มีปฏิกิริยาทางเคมีเกิดขึ้นระหว่างอัลจิเนตและสารสกัดเฉาก๊วย เมื่อผ่านระบบจำลองการย่อยสารประกอบฟีโนลิก (TPC) และฤทธิ์การต้านออกซิเดชันที่วัดด้วยวิธี FRAP ของ MCE ลดลง 20.87 ± 3.78% และ 41.95 ± 3.68% อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ การเอนแคปซูเลชันด้วยอัลจิเนตทำให้เกิดการปลดปล่อย TPC อย่างช้าๆ และทำให้ค่า FRAP ต่ำในระยะกระเพาะอาหาร ในขณะที่เพิ่มการปลดปล่อย TPC และค่า FRAP ในระยะลำไส้ เมื่อนำเจลลี่จากอะการ์และคาราจีแนนที่มีโพลีฟีนอลของเฉาก๊วยทั้งในรูปสารสกัดและไมโครบีดไปผ่านระบบการย่อยจำลองพบว่าเจลลี่สามารถปกป้อง TPC ได้ประมาณ 50% ในระยะกระเพาะอาหารและทำให้เกิดการปลดปล่อย TPC อย่างช้าๆในระยะลำไส้ นอกจากนี้ค่า FRAP ของโพลีฟีนอลจากเฉาก๊วยในเจลลี่ทำด้วยอะการ์ยังแสดงถึงการเสริมฤทธิ์กันในฤทธิ์การต้านออกซิเดชัน โดยสรุปการศึกษานี้พบว่าการเอนแคปซูเลชันด้วยอัลจิเนตหรือการนำไปใส่ในเจลลี่ที่ทำจากอะการ์และคาราจีแนนสามารถเพิ่มการนำไปใช้ทางชีวภาพ (Bioaccessibility) ของสารสกัดจากหญ้าเฉาก๊วยและฤทธิ์การต้านออกซิเดชันของสารสกัดดังกล่าวได้
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Created: 2017
Modified: 2019-09-03
Issued: 2019-09-03
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/60078
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Food and Nutrition
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 5876852037[1].pdf 3.11 MB5 2023-01-08 20:35:15
ใช้เวลา
0.02835 วินาที

Chonnipa Wongverawattanakul
Title Contributor Type
Stability and bioactivities of Mesona chiensis Benth extract microbeads under simulated gastrointestinal digestion
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chonnipa Wongverawattanakul
Sirichai Adisakwattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sirichai Adisakwattana
Title Creator Type and Date Create
Effects of curcuminoids supplement on insulin-signaling cascade in skeletal muscle of High-Fat Induced Obese Rats with Impaired Glucose Tolerance
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Doungporn Amornlerdpison;Sirichai Adisakwattana;Anchalee Pongchaidecha ;Narissara Lailerd
Sopida Apichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antiglycation effects of extracts from six pomelo cultivars
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Sathaporn Ngamukote
Natarin Caengprasath
วิทยานิพนธ์/Thesis
α-GLUCOSIDASE INHIBITORS FROM EDIBLE PLANTS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Preecha Phuwapraisirisan;Sirichai Adisakwattana
Thanakorn Damsud
วิทยานิพนธ์/Thesis
Inhibitory effect of tetracyclines on pancreatic lipase activity
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirintorn Yibchok-anun;Sirichai Adisakwattana
Thipawan Maneethapho
วิทยานิพนธ์/Thesis
PREVENTIVE EFFECTS OF CLITORIA TERNATEA EXTRACT ON METHYLGLYOXAL-INDUCED PROTEIN GLYCATION, OXIDATIVE DNA DAMAGE AND ADIPOGENESIS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Nipattra Suanpairintr;Manuel Alejandro Barbieri
Poramin Chayaratanasin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Stability and bioactivities of Mesona chiensis Benth extract microbeads under simulated gastrointestinal digestion
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana
Chonnipa Wongverawattanakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
The preventive effect of isoferulic acid on monosaccharides and methylglyoxal-mediated glycation
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana
Aramsri Meeprom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of value added unripe papaya flour from waste product of fruit industry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana
Waralee Joymak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of cyanidin-3-rutinoside on methylglyoxal-induced protein glycation, oxidative DNA damage and vascular abnormalities
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Sathporn Ngamukote;Mahinda Abeywardena
Thavaree Thilavech
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of RD43 rice (Oryza sativa L.) On starch digestibility, physicochemical properties, glycemic responses and food applications
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Chin-Kun Wang
Phim On Suklaew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Clitoria ternatea petal flower extract and its encapsulation : a study of bioactivity, digestive stability and bioaccessibility for food applications
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Oran Kwan
Porntip Pasukamonset
วิทยานิพนธ์/Thesis
Glycation and α-glucosidase inhibitors from boesenbergia rotunda and lansium parasiticum
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Preecha Phuwapraisirisan;Sirichai Adisakwattana
Thammatee Potipiranun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mechanisms of anthocyanin-enrich Riceberry rice extract (Oryza sativa L.) on the regulation of nutrient metabolisms and adipogenesis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Henrique Cheng;Tanyawan Suantawee
Phutthida Kongthitilerd
วิทยานิพนธ์/Thesis
Bioactive Clitoria ternatea L. Flower extract for the glycemic control to carbohydrate foods and sugary beverages
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Christiani Jeyakumar Henry
Charoonsri Chusak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Dietary fiber-rich powder from dragon fruit peel and its effects on nutrient digestion, intestinal function and food application
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Mahinda Abeywardena;Thavaree Thilavech
Siriwan Chumroenvidhayakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 8
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1,029
รวม 1,037 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 101,805 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 128 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 105 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 7 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 4 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 1 ครั้ง
รวม 102,053 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33