แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effects of Combined Hurdles (pH, Water Activity and Atmosphere) on Bacillus cereus Inactivation Using Cooked Rice Medium
การศึกษาผลของเทคโนโลยี Hurdle ต่อการยับยั้งเชื้อจุลินทรีย์ Bacillus cereus โดยใช้การปรับค่าความเป็นกรดด่าง ค่าปริมาณน้ำอิสระ และสภาวะบรรยากาศในผลิตภัณฑ์ข้าวหุงสุก

Organization : King Mongkut's University of Technology Thonburi. Faculty of Engineering. Food Engineering
keyword: Controlled Atmosphere
; การควบคุมบรรยากาศ
Abstract: The objective of this research was to investigate the effects of combined hurdles (pH, a, and controlled atmosphere) on B. cereus survival in rice-based medium. The experiments were divided into 3 parts. The first part concerned with the B. cereus growth in Nutrient Broth; cells at 8 hours were used to represent the cell in their stationary phase. The second part of the experiments was the study the growth of B. cereus in different cooked rice-base media (pure cooked rice, 10 percent of cooked rice in distilled water and 10 percent of cooked rice in Nutrient Broth). The growth character of B. cereus in 10 percent of cooked rice in distilled water treatment was similar to that of the pure cooked rice treatment, but highly facilitated the manipulation of hurdle parameter adjustment. Therefore, 10 percent of cooked rice in distilled water was selected as the cultivation medium in subsequent tests. The final part of the study was to investigate the effects of combined hurdles, controlled atmosphere (air, percentage of C02 in N2 at 0, 20 and 50), pH (4, 5, 6 and 7) and water activity (0.93, 0.95, 0.97 and 0.99), on B. cereus inactivation in the cooked rice medium. The results of pH stress showed that the pH values of less than or equal to 5 were able to terminate the growth of B. cereus. At pH of 6 and 7 the inactivation results varied depending on the other hurdles applied. For the effect of water activity it was found that at low a, and low pH the growth of B. cereus was hampered and the effectiveness of C02 treatment was more pronounced; the differences between the 20 and 50 percent of C02 treatments were also minimized. Combination of three hurdles had a significant impact on the inactivation of B. cereus in cooked rice medium. The results of this study form the basis of the future applications of these hurdle treatments and for the explanation of the growth of B. cereus in other rice-based media.
King Mongkut's University Technology Thonburi. Library
Address: กรุงเทพมหานคร (Bangkok)
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: Advisor
Created: 2004
Issued: 2007-12-17
Modified: 2009-01-29
วิทยานิพนธ์/Thesis
CallNumber: FDE269
eng
Descipline: Food Engineering
©copyrights King Mongkut's University of Technology Thonburi
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 FDE269.pdf 852.43 KB93 2024-07-05 12:55:23
2 FDE269ab.pdf 36.06 KB45 2024-07-05 12:55:58
3 FDE269ab.txt 2.25 KB44 2023-12-15 16:03:13
ใช้เวลา
0.029453 วินาที

Wisan Anggurarat
Title Contributor Type
Effects of Combined Hurdles (pH, Water Activity and Atmosphere) on Bacillus cereus Inactivation Using Cooked Rice Medium
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Wisan Anggurarat
Aluck Thipayarat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Aluck Thipayarat
Title Creator Type and Date Create
Effects of Combined Hurdles (pH, Water Activity and Atmosphere) on Bacillus cereus Inactivation Using Cooked Rice Medium
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Aluck Thipayarat
Wisan Anggurarat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Novel Salted Chicken Yolks Using Separated Yolk Brining Process
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Aluck Thipayarat
Siriwan Petchutairung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of Pasteurization of Egg White Liquid on its Functional Properties
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Aluck Thipayarat;อาลักษณ์ ทิพยรัตน์
Paidaeng Khwanchai
ไผ่แดง ขวัญใจ
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical Properties and Quality Changes During Microwave Vacuum Drying of Shrimp
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Aluck Thipayarat ;อาลักษณ์ ทิพยรัตน์
Surangrat Thuethong
สุรางค์รัตน์ ถือทอง
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of Microwave Vacuum on Drying Pumpkin Slices
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Aluck Thipayarat;อาลักษณ์ ทิพยรัตน์
Ruamporn Liamkaew
รวมพร เลี่ยมแก้ว
วิทยานิพนธ์/Thesis
Rapid Dehydration of Carrot Pulp by Using Microwave Vacuum Dryer
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Aluck Thipayarat ;อาลักษณ์ ทิพยรัตน์
Atis Kanlapong
อธิศ กัลพงษ์
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physicochemical Alteration of Banana Paste undergone Evaporative Dehydration
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Aluck Thipayarat ;อาลักษณ์ ทิพยรัตน์
Chompunut Chatchalermvit
ชมพูนุท ฉัตรเฉลิมวิทย์
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of Apex Diameter on the Tapioca Starch Separation Efficiency of the Hydrocyclone
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Annop Nopharatana;Aluck Thipayarat;อรรณพ นพรัตน์;อาลักษณ์ ทิพยรัตน์
Kanchana Saengchan
กาญจนา แสงจันทร์
วิทยานิพนธ์/Thesis
Elimination of Pathogenic Contamination in Cooked Chicken Products Using Integrated Time-temperature Processing
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Aluck Thipayarat ;Montira Nopharatana;อาลักษณ์ ทิพยรัตน์;มณฑิรา นพรัตน์
Phongphan Archaworraritt
พงศ์พันธ์ อาชาวรฤทธิ์
วิทยานิพนธ์/Thesis
Novel Approach in Ameliorating Saltiness of Salted Yolk Cured Using Separated Yolk Brining Process
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Aluck Thipayarat ;อาลักษณ์ ทิพยรัตน์
Anont Laoharatanahirun
อนนต์ เลาหรัตนาหิรัญ
วิทยานิพนธ์/Thesis
การศึกษาคุณสมบัติของแครอทปรุงสุกภายใต้สภาวะเหนือจุดเดือดเพื่อใช้สำหรับอาหารเหลว
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
อาลักษณ์ ทิพยรัตน์;มณฑิรา นพรัตน์;พรรณจิรา วงศ์สวัสดิ์;Aluck Thipayarat;Montira Noparattana;Punchira Vongsawasdi
เมธี เหรียญถาวรจิต
Maythee Rianthavornjit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,755
รวม 3,757 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 83,772 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 52 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 9 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 3 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 83,837 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104