แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

การเปลี่ยนแปลงของ abscisic acid และ polyamines ในระหว่างการพัฒนาของผล และการเก็บรักษาที่อุณหภูมิต่ำของเงาะ

Organization : มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
keyword: Rainbutanl Chilling injury
; Abscisic acid (ABA)
; Polyamines
Abstract: Hormonal metabolism associated with fruit development and ripening in"Seechompoo" and "Rongrein" rambutan fruits was investigated by measuring free and abscisic acid (ABA) and polyamines metabolites (Putrescine (Put), Spermidine (Spd) and Spermine (Spm)) levels in several tissues (peel, seed and pulp). In the peel, cis-trans-abscisic acid (s-ABA), trans-trans-abscisic acid (t-ABA) and phaseic acid (PA) levels reached a maximum at maturity stage or onset of ripening stage (8 or 10 WAFB), then declined throughout the harvest, while Put and Spd levels increased continu~usly. Neither respiration nor ethylene peak was found during ripening process. ABA and polyamines changes of rambutan might be related with ripeningprocess more than ethylene. Similar tendency was also found in seed that ABA and polyamines decreased suddenly after onset of ripening stage and showed that the seed had no dormancy when ripening progressed. Last development of rambutan was in the pulp, ABA levels decreased gradually in ripening process of "Seechompoo" cultivars, while it slightly increased at the end of ripening "Rongrein". Polyamines increased throughout the ripening process which related to cell expansion during the pulp setting.On exposure of "Rongrein" rambutan fmits to low temperature storage,"Rongrein" rambutan fruits showed slightly chilling injury (CI) damage as browning on the peel after 4 days of 8'C storage, which was positively correlated to water loss during storage (r = 0.9275). The rambutan fruits showed the evidence of severe browning at 8'C, while 13'C storage was unaffected by CI. In the peel, s-ABA, dihydrophaseic acid (DPA) and Put levels were increased throughout the storage. Thehigher rates of s-ABA, DPA and Put levels were found in fruits stored at 8'C more than 13'C, especially, high correlation between DPA levels with CI symptoms (r = 0.8777). Similarly, it was found in seed alteration, except only polyamine levels, which were decreased after 6 days storage at 8'C. Lastly in the pulp, DPA levels decreased after 6 days in the fruits stored at 8'C, while polyamine levels wereincreased throughout the storage. In contrast, DPA levels increased after 4 days in the fruits stored at 13'C. The increases in ABA and polyamines during low temperature storage were similar to the occurrence in response to stress.
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Address: กรุงเทพมหานคร (Bangkok)
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: Supervisor
Created: 2543
Issued: 2005-11-16
Modified: 2006-05-30
วิทยานิพนธ์/Thesis
ISBN: 9746283359
CallNumber: PHT63
tha
©copyrights มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 PHT63.pdf 28.59 MB218 2022-02-14 23:13:53
2 PHT63ab.pdf 178.5 KB36 2020-03-19 09:32:21
3 PHT63ab.txt 2.67 KB35 2018-05-13 06:03:18
ใช้เวลา
0.020575 วินาที

ภาณุมาศ โพธิ์สุยะ
Title Contributor Type
การเปลี่ยนแปลงของ abscisic acid และ polyamines ในระหว่างการพัฒนาของผล และการเก็บรักษาที่อุณหภูมิต่ำของเงาะ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ภาณุมาศ โพธิ์สุยะ
Asst.Prof.Dr. Sirichai Kanlayanarat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Asst.Prof.Dr. Sirichai Kanlayanarat
Title Creator Type and Date Create
ผลของสภาวะออกซิเจนสูงและสภาพบรรยากาศควบคุมต่อคุณภาพการเก็บรักษาหอมหัวใหญ่พร้อมบริโภค
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Asst.Prof.Dr. Sirichai Kanlayanarat
Soksan Hou
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of Chemicals on Chlorophyll Degradation of Ball Fern (DavaZZza sp.)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Asst.Prof.Dr. Sirichai Kanlayanarat
ฐิติมา สุคนธ์วิมลมาลย์
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลของ heat treatment และอุณหภูมิในการเก็บรักษาต่อคุณภาพและการเกิดเส้นใยของหน่อไม้ฝรั่ง (Asparagus officinalis L.)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Asst.Prof.Dr. Sirichai Kanlayanarat
วารุณี จรัสสิริกุลชัย
วิทยานิพนธ์/Thesis
เทคนิคการยืดอายุการเก็บรักษาพริกหวานพร้อมบริโภคเพื่ออุตสาหกรรม
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Asst.Prof.Dr. Sirichai Kanlayanarat
ศมาพร เชาวรัตน์
วิทยานิพนธ์/Thesis
การเปลี่ยนแปลงของ abscisic acid และ polyamines ในระหว่างการพัฒนาของผล และการเก็บรักษาที่อุณหภูมิต่ำของเงาะ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Asst.Prof.Dr. Sirichai Kanlayanarat
ภาณุมาศ โพธิ์สุยะ
วิทยานิพนธ์/Thesis
การเปลี่ยนแปลงลักษณะทางกายภาพและองค์ประกอบของผนังเซลล์ในระหว่างการพัฒนาและการเก็บรักษาผลเงาะที่อุณหภูมิต่ำ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Prof.Dr. Satoru Kondo;Asst.Prof.Dr. Sirichai Kanlayanarat
หทัยทิพย์ นิมิตรเกียรติไกล
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผลของสารเคลือบผิวไคโตเซนต่อคุณภาพของสตรอเบอร์รี่หลังการเก็บเกี่ยว
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Asst.Prof.Dr. Sirichai Kanlayanarat;Assoc.Prof.Dr. Hiroshi Gemma
กมลวรรณ ชูชีพ
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 28
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 984
รวม 1,012 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 120,273 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 319 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 316 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 44 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 31 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 23 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
รวม 121,009 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.28