แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

ผลของอุณหภูมิและสภาพบรรยากาศควบคุมต่อคุณภาพและอายุการเก็บรักษาของเห็ดกระดุม (Agaricus bisporus)

Organization : มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
keyword: Browning
; Button Mushroom
; Controlled Atmosphere
; Storage
; Temperature
Abstract: Effects of low temperature and controlled atmosphere on quality changes and shelf lifeof button mushroom were investigated. The experiments were divided into two sections.In the fist section, effects of low temperature (1oC, 3oC, 5oC, 10oC and 15oC) on qualityand shelf life compared to the control (25oC) were determined. It was found thatmushroom stored at low temperature maintained proper quality on respiration rate,weight loss, firmness, color deterioration and visual quality. Storage life was extendedfrom 4 days at 25oC to 10 days at 1oC, 3oC and 5oC. At temperature higher than 5oC,there appeared to be fungal growth, off-odor and senescence. The storage temperature at3oC was the optimum temperature for maintaining quality and prolonging shelf life ofbutton mushroom and used for further study the effect of controlled atmosphere on thequality and shelf life. In the second section, effects of controlled atmosphere (5% CO2 +1% O2, 5% CO2 + 3% O2, 5% CO2 + 5% O2, 10% CO2 + 1% O2, 10% CO2 + 3% O2 and10% CO2 + 5% O2) were examined. Mushroom stored in 5% CO2 + 5% O2 had betterquality than the other storage conditions when colour, firmness and sensory score weredetermined. Of the CA conditions tested, 5% CO2 + 5% O2 appeared to be the bestcondition for retarding the activity of PPO (Polyphenol oxidase) and PAL(Phenylalanine ammonia-lyase) and lower total phenolic content levels. The storage lifewas extended from 10 days without CA to 19 days with the CA using 5% CO2 + 5% O2.
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Address: กรุงเทพมหานคร (Bangkok)
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: Supervisor
Created: 2545
Issued: 2005-11-11
Modified: 2006-05-24
วิทยานิพนธ์/Thesis
ISBN: 9744560444
CallNumber: PHT141
tha
©copyrights มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 PHT141.pdf 2.31 MB155 2023-04-04 10:22:05
2 PHT141ab.pdf 104.67 KB58 2018-05-13 05:50:40
3 PHT141ab.smi 1.88 KB44 2018-05-13 05:50:41
ใช้เวลา
0.038294 วินาที

สุพนิดา ไทยใจดี
Title Contributor Type
ผลของอุณหภูมิและสภาพบรรยากาศควบคุมต่อคุณภาพและอายุการเก็บรักษาของเห็ดกระดุม (Agaricus bisporus)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
สุพนิดา ไทยใจดี
Asst.Prof.Sirichai Kanlayanarat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Asst.Prof.Sirichai Kanlayanarat
Title Creator Type and Date Create
ผลของอุณหภูมิและสภาพบรรยากาศควบคุมต่อคุณภาพและอายุการเก็บรักษาของเห็ดกระดุม (Agaricus bisporus)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Asst.Prof.Sirichai Kanlayanarat
สุพนิดา ไทยใจดี
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 23
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4,326
รวม 4,349 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 276,868 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,259 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 111 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 21 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 10 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 6 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 4 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
รวม 278,280 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33