แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

การทำให้อัลคาไลน์โปรตีเอสที่ผลิตจาก alkalotolerant Bacillus sp. B12 บริสุทธิ์และศึกษาสมบัติต่าง ๆ
Purification and Characterization of an Alkaline Protease from Alkalotolerant Bacillus sp. B12

Organization : มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี

keyword: Alkalotolerant Bacillus sp.
; Alkaline Protease
Abstract: Thirty Bacillus strains were cultured in a soybean mealmedium at an alkaline condition and an alkalotolerant Bacillus sp.B12 was found to be able to grow and produced the highestprotease level. This strain was a Gram-variable, rod-shaped,spore-forming, oxygen required bacterium and produced catalase.The strain B12 protease was highly stable in commercialdetergents such as P1 (Fab perfect), P2 (Breeze power), L1 (Fabperfect), L2 (Fine line) and L3 (Vanish) when incubated at 50 0Cfor 1 hr. Although Bacillus sp. B12 could grow in the 0.5%soybean meal medium and produced high protease at pH 7.0 to10.0, the most suitable condition for production of alkalineprotease was pH 9.0 at 37 0C, and shaken at 250 rpm for 24 hr(0.44 Unit/ml). Alkaline protease produced by this strain wasfound to increase along with the cell growth. The crude proteasehad an optimum pH from 8.0 to 11.0 and maintained its stabilityover a broad range of pH between 6.0 and 11.0 for 1 hr. Theoptimum temperature for crude protease activity was from 30 to80 0C. The protease was stable between 30 and 60 0C for 1 hr.To evaluate the protease action in improving the washingefficiency of the detergents, the prices of white cotton cloth soiledwith cow blood stain were washed with L2 and L3 detergents inthe presence of the crude protease from Bacillus sp. B12. Itshowed the increases in bright values from 77.22 and 71.73 to80.24 and 75.83, respectively and the decreases in red valueswhen compared to the washing only with detergents L2 and L3.Therefore, its properties had a great potential for application indetergent industry.The alkaline protease from Bacillus sp. B12 was purified by0-20% saturated ammonium sulfate precipitation and DEAEToyopearlchromatography, eluted with 0.0-0.15 M NaCl in Tris-HCl buffer, pH 8.0. Analysis of the purified protease by SDSPAGErevealed that its molecular weight was 32 kilodaltons. Thepurified protease had the highest activity at pH 10.0 andmaintained its stability between pH 8.0 and 11.0. The optimumtemperature for the purified protease was between 50 and 70 0C.The protease was stable from 30 to 50 0C for 1 hr. It wascompletely inhibited with 10 mM phenylmethylsulfonylfluoride,indicating that it belongs to the family of serine protease. It wasalso inhibited by sodium dodecyl sulfate (0.5 and 1.0%).Hydrogen peroxide (0.5 and 1.0%) did not totally inactivate theprotease activity, whereas the purified protease activity wasenhanced by the presence of either Triton X-100 or Tween-80.The purified protease showed the highest rate on hydrolysis ofcasein, followed by skim milk, bovine serum albumin, gelatin,collagen Type I and keratin, but it did not hydrolyse elastin. Thepurified protease could be active in any commercial detergentsand was highly stable in L2 and L3 detergents but was not stablein P1, P2, P3 (Pao handforce), L1 and L4 (Home) detergents.Kinetic studies of this enzyme for casein and skim milk showedthat Vmax/Km were 2.00 and 1.16 ?g.ml-1.min-1/mg.ml-1, respectively,indicating that Bacillus sp. B12 alkaline protease could hydrolysecasein better than skim milk.
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Address: กรุงเทพมหานคร (Bangkok)
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: อาจารย์ที่ปรึกษา
Created: 2545
Issued: 2005-09-20
Modified: 2006-05-10
วิทยานิพนธ์/Thesis
ISBN: 9749636929
CallNumber: BCT69
tha
©copyrights มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 BCT69.pdf 1.27 MB168 2020-09-22 14:28:09
2 BCT69ab.pdf 135.41 KB52 2021-01-06 21:01:33
3 BCT69ab.txt 3.46 KB20 2018-05-13 03:56:00
ใช้เวลา
0.04136 วินาที

พิมล จำนงค์
Title Contributor Type
การทำให้อัลคาไลน์โปรตีเอสที่ผลิตจาก alkalotolerant Bacillus sp. B12 บริสุทธิ์และศึกษาสมบัติต่าง ๆ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
พิมล จำนงค์ ;Pimon Jamnong
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pimon Jamnong
Title Contributor Type
การทำให้อัลคาไลน์โปรตีเอสที่ผลิตจาก alkalotolerant Bacillus sp. B12 บริสุทธิ์และศึกษาสมบัติต่าง ๆ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
พิมล จำนงค์ ;Pimon Jamnong
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
วิทยานิพนธ์/Thesis
อัลคาไลน์โปรตีเอสจาก alkalotolerant Bacillus sp. B12 และการนำไปใช้ในสารซักล้าง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
พิมล จำนงค์;คู, คิน เลย์;กนก รัตนะกนกชัย;Pimon Jamnong;Kyu, Khin Lay;Khanok Ratanakhanokchai

บทความ/Article
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
Title Creator Type and Date Create
การศึกษาเซลลูโลโซมจาก Bacillus circulans B6
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ดร. คิน เลย์ คู;รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
รัตติยา แววนุกูล
วิทยานิพนธ์/Thesis
การศึกษาสภาวะที่เหมาะสมต่อการผลิตน้ำตาลจากเปลือกและกากมันสำปะหลัง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ดร. จิรศักดิ์ คงเกียรติขจร;รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
กัลยา อยู่นาน
วิทยานิพนธ์/Thesis
การลดปริมาณสารอาหารตกค้างและปรับปรุงคุณภาพของบ่อกุ้งกุลาดำ (Penaeus monodon) ด้วยเชื้อบาซิลลัส
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
เอกชัย เองมหัสสกุล
วิทยานิพนธ์/Thesis
การศึกษาบริเวณเร่งปฏิกิริยาที่ตำแหน่ง S1-subsite ของเอนไซม์ปาเปนบริสุทธิ์ด้วยสับสเตรทสังเคราะห์ที่เป็นอนุพันธ์ของพารา-ไนโตรอะนิไลด์
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
ศิริพร จิรเจริญผล
Siriporn Jirajarounpol
วิทยานิพนธ์/Thesis
การศึกษาบริเวณเร่งปฏิกิริยาที่ตำแหน่ง S1-subsite ของเอนไซม์แอคทินิเดนบริสุทธิ์จากผลกีวีด้วยสับสเตรทสังเคราะห์ที่เป็นอนุพันธ์ของพารา-ไนโตรอะนิไลด์
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
วิระ สกุลนี
วิทยานิพนธ์/Thesis
การทำให้อัลคาไลน์โปรตีเอสที่ผลิตจาก alkalotolerant Bacillus sp. B12 บริสุทธิ์และศึกษาสมบัติต่าง ๆ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
พิมล จำนงค์
Pimon Jamnong
วิทยานิพนธ์/Thesis
การยึดเกาะและหลุดออกของไซลาเนสบีบนไซแลนที่ไม่ละลายน้ำ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
ปิยสุดา เทพนอก
วิทยานิพนธ์/Thesis
การศึกษาไซลาเนสจากจุลินทรีย์ทนด่างและอุณหภูมิสูงเพื่อนำไปประยุกต์ใช้ในอุตสาหกรรมเยื่อและกระดาษ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
จักรกฤษณ์ เตชะอภัยคุณ
Chakrit Tachaapaikoon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 20
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,533
รวม 2,553 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 160,492 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 259 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 180 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 17 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 13 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 6 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 3 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 1 ครั้ง
รวม 160,971 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104