แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

การศึกษาการปนเปื้อนของจุลินทรีย์ในมะม่วงพันธุ์น้ำดกอไม้แปรรูปพร้อมบริโภคและการลดปริมาณเชื้อแบคทีเรียโดยโซเดียมไฮโปคลอไรด์
Study on microbial contamination of freash-cut "Nom dok mai" mango and minimizing of bacteria by sodium hypochlorite

Organization : มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี

keyword: “Nam Dok Mai” Mango
; Fresh Cut
; Sodium hypochlorite
; Mathematic Model “Linear Regression”
Abstract: Microbial contamination of fresh-cut “Nam Dok Mai” mango and their minimization by sodium hypochlorite were studied. The survey of contaminated microorganisms in fresh-cut mango from seven supermarkets in Bangkok was conducted and showed that microorganisms contaminated in all samples were found at the upper limit of the standards, approved by the Department of Medical Science. However, no Salmonella sp. was found in all samples. The effects of various sodium hypochlorite concentration at 50, 100 and 150 ppm with dipping time of 1 and 5 min on the quality of fresh-cut mango, contaminated with E.coli and Salmonella sp., were investigated. The results indicated that the treatment with high concentration at 150 ppm sodium hypochlorite with 5 min dipping reduced the growth of both E.coli and Salmonella sp. than the other concentrations of sodium hypochlorite. Moreover, it also reduced lightness (L value), yellowness (b value), firmness, respiration rate and ethylene production during the storage period. Total sugar, pH and water activity (aw) were found to increase slightly followed by contaminating with microorganisms. The treatment with high concentration of sodium hypochlorite could also reduce the water activity. The Linear Regression Model predicts the relation between the growth of both E.coli and Salmonella sp. to the physical and biochemical changes of fresh-cut “Nam Dok Mai” mango. The growth of E.coli was positive relationship with pH but negative relationship with yellowness. In case of Salmonella sp. growth was positive relationship with both yellowness and firmness.
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Address: กรุงเทพมหานคร (Bangkok)
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: อาจารย์ที่ปรึกษา
Created: 2546
Issued: 2005-09-08
Modified: 2006-05-10
วิทยานิพนธ์/Thesis
ISBN: 9741832656
CallNumber: PHT159
tha
©copyrights มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 PHT159.pdf 2.29 MB255 2024-10-16 09:27:43
2 PHT159ab.pdf 68.84 KB103 2023-01-24 21:33:03
3 PHT159ab.txt 2.01 KB92 2018-05-13 03:31:06
ใช้เวลา
0.042988 วินาที

ณัญญรัตน์ รัตนเสถียร
Nanyarat Rattanasathian
ดร. ผ่องเพ็ญ จิตอารีย์รัตน์
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 6
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 6,455
รวม 6,461 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 412,870 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,832 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 220 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 27 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 18 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 13 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
รวม 414,986 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33