แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

ผลของสภาพบรรยากาศควบคุม อุณหภูมิ และบรรจุภัณฑ์ต่อคุณภาพและอายุการเก็บรักษาของโหระพา (ocimum basilicum L.)
Effect of controlled atomosphere, temperature and packaging on quality and storage life of sweet basil (ocimum basilicum L.)

Organization : มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี

keyword: Sweet Basil
; Controlled Atmosphere
; Temperature
; Packaging
; Storage Life
Abstract: The effects of controlled atmosphere (CA), temperature and packaging on quality and storage life of sweet basil (Ocimum basilicum L.) were investigated. Three experiments were conducted. The CA experiment conducted with high CO2 (5, 10 and 15%) and low O2 in combination with high CO2 (1.5% O2 combined with 0, 5, 10 and 15% CO2) at 13 ?C, 90-95% RH. CA of 1.5% O2 with 0% CO2 was found to be the best treatment in maintaining quality and prolonging the storage life to 24 days instead of 10 days in normal air. High CO2 storage at 15% rapidly induced CO2 injury on and shortened storage life to 4 days. The CO2 injury can be reduced by combination with low O2. In the second experiment, the effects of storage temperature of 7, 10, 12, 15, 20 and 25?C were examined. Storage temperature at 15?C was found to be the optimum temperature prolonging storage life to 14 days. Chilling injury was induced when stored between 7-12 ?C and most severe at 7?C which storage life was shorten to 4 days. In the third experiment, effects of different packaging were determined. It was found that polyethylene (PE) and polypropylene (PP) bags were more effective in maintaining quality and increasing shelf life by at least two times the shelf life compared with the other packaging methods (2-5 days). Shelf life of sweet basil held in PE bag was 10 days while in PP bag was 14 days.
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Address: กรุงเทพมหานคร (Bangkok)
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: Supervisor
Created: 2546
Issued: 2005-09-07
Modified: 2006-05-10
วิทยานิพนธ์/Thesis
ISBN: 9741832591
CallNumber: PHT155
tha
©copyrights มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 PHT155.pdf 19.42 MB537 2025-02-03 14:49:10
2 PHT155ab.pdf 69.63 KB200 2025-12-20 15:43:10
3 PHT155ab.txt 1.78 KB175 2025-12-20 15:43:24
ใช้เวลา
0.044968 วินาที

ปฐมพงศ์ เพ็ญไชยา
Title Contributor Type
ผลของสภาพบรรยากาศควบคุม อุณหภูมิ และบรรจุภัณฑ์ต่อคุณภาพและอายุการเก็บรักษาของโหระพา (ocimum basilicum L.)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ปฐมพงศ์ เพ็ญไชยา ;Pathompong Penchaiya
Asst. prof. sirichai kanlayanarat,
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pathompong Penchaiya
Title Contributor Type
ผลของสภาพบรรยากาศควบคุม อุณหภูมิ และบรรจุภัณฑ์ต่อคุณภาพและอายุการเก็บรักษาของโหระพา (ocimum basilicum L.)
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ปฐมพงศ์ เพ็ญไชยา ;Pathompong Penchaiya
Asst. prof. sirichai kanlayanarat,
วิทยานิพนธ์/Thesis
Assessing of postharvest quality of mango fruit with change of texture characteristics
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Pathompong Penchaiya;ปฐมพงศ์ เพ็ญไชยา
Sirichai Kanlayanarat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Asst. prof. sirichai kanlayanarat,
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 21
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,824
รวม 2,845 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 180,709 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 292 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 277 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 72 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 5 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 4 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 1 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 1 ครั้ง
รวม 181,362 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104