แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

การลดปริมาณสารอาหารตกค้างและปรับปรุงคุณภาพของบ่อกุ้งกุลาดำ (Penaeus monodon) ด้วยเชื้อบาซิลลัส
Decreasing of Dietary Remainder and Improving Quality of Giant Tiger Prawn (Penaeus monodon) Pond by Bacillus sp.

Organization : มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
keyword: Bacillus
; Defatted Rice Bran
; Giant Tiger Prawn (Penaeus monodon)
; Bacterium Bran Cake
; Dietary Remainder
Abstract: In order to improve quality of giant tiger prawn (Penaeus monodon) pond, the dietary remainder from the pond in which the major component is protein and carbohydrate was reduced by Bacillus. Bacillus strains (Bacillus sp. SS-8, Bacillus sp. B12, B. circulans B6, B. halodurans C-1, B. firmus K-1 and mixed culture) were cultured in a defatted rice bran medium (concentration 0.5-2.0 %), at pH 8.0 and 37?C and shaking at 200 rpm for 48 h. The Bacillus strain B12 was found to be able to produce high activities of proteinase (0.34 unit/ml) and amylase (0.14 unit/ml) with 1% defatted rice bran. When the bacterium was grown on 1% of defatted rice bran medium, it produced the highest cell growth at 36-84 h and the maximum proteinase and amylase at 60-84 h. The Bacillus strain B12 was found to be able to adsorb on defatted rice bran at 69% relative adsorption, and 10% defatted rice bran was the best concentration for bacterium bran cake production. To evaluate the growth of Bacillus strain B12, the bacterium bran cake was cultured by water collected from the giant tiger prawn pond, the result showed that the lag phase was up to 12 h, log phase was between 12 and 20 h and the stationary phase was between 20 and 28 h. The maximum cell growth was found to be 2.82 x 10 7 CFU/ml, while the total Kjeldahl nitrogen (TKN) and chemical oxygen demand (COD) values decreased from 48.77 to 20.68 mg/l and 455.10 to 418.10 mg/l, respectively. However, total suspended solid (TSS) value increased from 39.22 to 41.49 g/l. The temperature for cake storage was also determined and the result showed that the relative viability of the bacterium was 50%, when it was stored at -8 ๐C for 60 days. The application of bacterium bran cake with 6.96 x 106 cells, in the experimental giant tiger prawn pond (180 l capacity) containing 10 prawns was conducted. The COD and TKN values and dietary remainder in the bottom of the pond decreased whereas TSS value increased. Moreover, the weight and size of the prawns in the pond increased at 13% and 24%, respectively. However, the quality of the pond was found to depend on the time of bacterium bran cake addition to the pond.
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Address: กรุงเทพมหานคร (Bangkok)
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: อาจารย์ทีปรึกษา
Created: 2546
Issued: 2005-09-03
Modified: 2006-05-09
วิทยานิพนธ์/Thesis
ISBN: 9741834764
CallNumber: BCT87
tha
©copyrights มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 bct87.pdf 2.92 MB98 2024-06-18 14:16:20
2 bct87ab.pdf 147.75 KB66 2020-10-15 09:55:11
3 bct87ab.txt 2.62 KB58 2019-07-10 20:31:10
ใช้เวลา
0.035691 วินาที

เอกชัย เองมหัสสกุล
Title Contributor Type
การลดปริมาณสารอาหารตกค้างและปรับปรุงคุณภาพของบ่อกุ้งกุลาดำ (Penaeus monodon) ด้วยเชื้อบาซิลลัส
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
เอกชัย เองมหัสสกุล
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
วิทยานิพนธ์/Thesis
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
Title Creator Type and Date Create
การศึกษาเซลลูโลโซมจาก Bacillus circulans B6
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ดร. คิน เลย์ คู;รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
รัตติยา แววนุกูล
วิทยานิพนธ์/Thesis
การศึกษาสภาวะที่เหมาะสมต่อการผลิตน้ำตาลจากเปลือกและกากมันสำปะหลัง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ดร. จิรศักดิ์ คงเกียรติขจร;รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
กัลยา อยู่นาน
วิทยานิพนธ์/Thesis
การลดปริมาณสารอาหารตกค้างและปรับปรุงคุณภาพของบ่อกุ้งกุลาดำ (Penaeus monodon) ด้วยเชื้อบาซิลลัส
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
เอกชัย เองมหัสสกุล
วิทยานิพนธ์/Thesis
การศึกษาบริเวณเร่งปฏิกิริยาที่ตำแหน่ง S1-subsite ของเอนไซม์ปาเปนบริสุทธิ์ด้วยสับสเตรทสังเคราะห์ที่เป็นอนุพันธ์ของพารา-ไนโตรอะนิไลด์
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
ศิริพร จิรเจริญผล
Siriporn Jirajarounpol
วิทยานิพนธ์/Thesis
การศึกษาบริเวณเร่งปฏิกิริยาที่ตำแหน่ง S1-subsite ของเอนไซม์แอคทินิเดนบริสุทธิ์จากผลกีวีด้วยสับสเตรทสังเคราะห์ที่เป็นอนุพันธ์ของพารา-ไนโตรอะนิไลด์
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
วิระ สกุลนี
วิทยานิพนธ์/Thesis
การทำให้อัลคาไลน์โปรตีเอสที่ผลิตจาก alkalotolerant Bacillus sp. B12 บริสุทธิ์และศึกษาสมบัติต่าง ๆ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
พิมล จำนงค์
Pimon Jamnong
วิทยานิพนธ์/Thesis
การยึดเกาะและหลุดออกของไซลาเนสบีบนไซแลนที่ไม่ละลายน้ำ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
ปิยสุดา เทพนอก
วิทยานิพนธ์/Thesis
การศึกษาไซลาเนสจากจุลินทรีย์ทนด่างและอุณหภูมิสูงเพื่อนำไปประยุกต์ใช้ในอุตสาหกรรมเยื่อและกระดาษ
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. กนก รัตนะกนกชัย
จักรกฤษณ์ เตชะอภัยคุณ
Chakrit Tachaapaikoon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,226
รวม 3,227 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 46,999 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 19 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 17 ครั้ง
รวม 47,035 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104