แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

The Effect of Antioxidants in color formation of sulfacetamide sodium eye drop under light stress
ผลของ ANTIOXIDANTS ในการเกิดสีของยาหยอดตาโซเดียมซัลฟาเซตาไมด์ เมื่อถูกแสง

Abstract: This experiment is designed to study the effect of antioxidants, sodium metabisulfite and sodium thiosulfate, and chelating agent, disodium EDTA in color formation of sulfacetamide sodium eye drop. The results show that sodium thiosulfate can prevent the color formation better than sodium metabisulfite at every concentration used. The use of chelating agent, disodium EDTA, in combination with antioxidants show a synergistic effect of the antioxidants on color formation. However, the results indicate that the drug will be darken faster when the solution is more acidic. Phosphate buffer used for controling pH will also have an accelerated effect on the color formation of sulfacetamide sodium. It may be concluded that the most suitable formular for 10 % sulfacetamide sodium eye drop derived from this experiment should contain 0.1 % sodium thiosulfate and 0.05 % disodium EDTA. The pH of the solution is about 8.0 which is acceptable for eye drop. The use of light resistant container can reduce the rate of color formation further.
Abstract: การทดลองเพื่อศึกษาผลของการใช้ antioxidants คือ โซเดียม เมตาไบซัลไฟท์โซเดียม ไธโอซัลเฟต และ chelating agent คือ ไดโซเดียม อีดีทีเอ ต่อการเปลี่ยนสีของยาหยอดตา โซเดียม ซัลฟาเซตาไมด์ ความเข้มข้น 10% ผลการทดลองพบว่า โซเดียม ไธโอซัลเฟต ให้ผลในการป้องกันการเกิดสีดีกว่าโซเดียม เมตาไบซัลไฟท์ ในความเข้มข้นเท่ากันทุกความเข้มข้น การใช้ ไดโซเดียม อีดีทีเอ ร่วมกับ antioxidants สามารถช่วยทำให้อัตราการเปลี่ยนสีลดลงอีก นอกจากนี้ เมื่อสารละลายมีความเป็นกรดมากขึ้น และเมื่อใช้บัฟเฟอร์ ปรับความเป็นกรดด่างให้มีค่าใกล้เคียงกับความเป็นกรดด่างของน้ำตา มีผลเร่งอัตราการเกิดสีของยาหยอดตา โซเดียม ซัลฟาเซตาไมด์ สูตรยาหยอดตา โซเดียม ซัลฟาเซตาไมด์ ความเข้มข้น 10% ที่ดีที่สุดที่ได้จากการทดลองนี้ ได้แก่ สูตรที่ใช้ โซเดียม ไธโอซัลเฟต ความเข้มข้น 0.1% และ ไดโซเดียม อีดีทีเอ ความเข้มข้น 0.05% สารละลายที่ได้จะมีความเป็นกรดด่าง ประมาณ 8.0 ซึ่งเป็นที่ยอมรับในยาหยอดตาโดยทั่วไป และเมื่อบรรจุในภาชนะป้องกันแสง จะสามารถลดการเกิดสีได้มาก
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Created: 1984
Modified: 2018-05-30
Issued: 2018-05-30
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
URL: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/25989
eng
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 Smai_Su_front.pdf 418.91 KB
2 Smai_Su_ch1.pdf 674.81 KB
3 Smai_Su_ch2.pdf 313.33 KB
4 Smai_Su_ch3.pdf 662.71 KB
5 Smai_Su_ch4.pdf 348.19 KB
6 Smai_Su_ch5.pdf 235.41 KB
7 Smai_Su_back.pdf 419.52 KB
ใช้เวลา
0.023748 วินาที

Smai Supapand
Title Contributor Type
The Effect of Antioxidants in color formation of sulfacetamide sodium eye drop under light stress
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Smai Supapand
Songsak Srianujata
วิทยานิพนธ์/Thesis
Songsak Srianujata
Title Creator Type and Date Create
Lead uptake and toxicity in human erythroid precursor cells
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Ahnond Bunyaratvej;Songsak Srianujata
Wenika Benjapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Aflatoxin in unpolished rice and exposure estimation to aflatoxin in unpolished rice consumption in Bangkok
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata
Natcha Jankhaikhot
วิทยานิพนธ์/Thesis
Aflatoxin content in three types of ready-to-eat chili paste from Bangkok markets and effect of sorbic acid on aflatoxin concentration
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata
Chadsuree Waiyarattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
The Effects of probiotic herbal solution on porcine peripheral blood lymphocyte subsets and monocytes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak srianujata
Nuttha Sirijaroenchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Changes in nitrate and nitrite levels in home and commercially processed pickled mustard greens
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Anadi Nitithamyong;Anchanee Utaipatanacheep;Supranee Changbumrung
Charnya Teerapittayanon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of cooking processes on lead and cadmium content in vegetables and estimated daily intake
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Netnapit Dhananiveskul;Supranee Changbumrung
Aroon Pumcharoen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Pesticide residue levels in different varieties of rice grown in Eastern Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Netnapit Dhananiveskul
Kedsiri Chayawong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Daily intake of caffeine from snack and confectionary in children
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Netnapit Dhananiveskul
Parnritai Parnvijit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study of aflatoxin content in noodle dishes sold in three areas of Bangkok
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Somsri Charoenkiatkul;Wannee Kusamran
Prapapan Promhirangul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nitrates and nitrites in tightly closed container fruit juice available in Thailand and their daily intake
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Somkiat Kosulwat;Supranee Changbumrung
Wanlop Benjachokchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
The occurrence and formation of volatile N-nitroso compounds in broiled and roasted Thai food
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Thirayudh Glinsukon;Wannee Rojanapo
Srisuda Leelachaikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of vegetable eating on the levels of nitrate and nitrite in urine and saliva
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Somsri Charoenkiatkul
Nantawan Wongwongsri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Levels and risk assessment of potentially toxic polycyclic aromatic hydrocarbons in some Thai foods
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Songsak Srianujata;Wannee Rojanapo
Nitaya Promvanit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Macro and trace elements in Thai food : protein sources
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri P. Sirichakwal;Songsak Srianujata;Prapin Wilairat
Ratchanee Kongkachuichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Potentially toxic chemicals in conventional Thai seafoods : level of polycyclic aromatic hydrocarbons in raw seafoods and the effect of processing
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Songsak Srianujata;Wannee Rojanapo
Atchasai Siritantikorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Zinc, copper and related enzyme levels in blood of Thai adults up to 60 years old
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Samjai Wichaidit;Laddavan Laohaviranit
Panida Kittiwarawut
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formation of N-nitrosopiperidine in sausages
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Kaew Kangsadalampai
Ownitee Penpain
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenic potential of Thai fermented soy bean products and their nitrosated products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Wannee Rojanapo;Songsak Srianujata
Ratiya Charoensakdi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nitrate in green leafy vegetables and its role on the possible in vivo formation of n-nitroso proline in school children
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Voranunt Suphiphat;Thirayudh Glinsukon;Chairerk Suwannarat
Anchanee Utaipatanacheep
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of vitamin administration on thiamin and riboflavin status in adults
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vichai tanphaichitr;Songsak Srianujata;Pakdee Pothisiri
Maliwal Chuaroon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of a food preservative nitrite on mutagenicity of Thai medicinal plants using the Ames test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Wannee Rojanapo;Songsak Srianujata
Chaniphun Ieamworapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of chitosan for chelation of lead in waste water
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Ladda Tangbanluekal;Visith Chavasit;Satit Puttipipatkhachorn
Varaporn Cholumpai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of rice, guava and tangerine on the formation of some volatile N-nitroso compounds from broiled cuttle fish in simulated gastric condition
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Jutamaad Satayavivad;Wannee Kusamran
Philaiphark Choomark
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on correlation between heme precursors and lead excretions in urine of Thai
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somchit Virayanondha ;Songsak Srianujata
Arunee Changchit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Dietary intake of lead and cadmium of Thai adults in Bangkok area
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Tongtavuch Anukarahanonta;Somchit Viriyanondha
Rodjana Suprapan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of pectin on blood toxicity of lead and mutagenicity of 4-nitro-o-phenylenediamine and sodium azide
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kanda Romruen;Songsak Srianujata;Chaivat Toskulkao;Punya Temcharoen
Arnurai Ruksakun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Occurrence and formation of volatile N-nitroso compounds in Thai acid foods and in simulated gastric condition
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Tongtavuch Anukarahanonta;Wannee Rojanapo
Siriporn Tonbooth
วิทยานิพนธ์/Thesis
Stimulation of intestinal fructose absorption in the mouse by cytochalasin E. in vitro
มหาวิทยาลัยมหิดล
Thirayudh Glinsukon;Pawinee Piyachaturawat;Songsak Srianujata
Tipa Tontisirin
วิทยานิพนธ์/Thesis
The Effect of Antioxidants in color formation of sulfacetamide sodium eye drop under light stress
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Songsak Srianujata
Smai Supapand
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1,724
รวม 1,724 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 68,101 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,378 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 27 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 10 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 2 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 2 ครั้ง
รวม 69,520 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124