แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

การสกัดทรีฮาโลสจากยีสต์ขนมปัง
Extraction of Trehalose from Baker's Yeast

Organization : มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
keyword: Baker’s Yeast
; Extractionnrehalose
; ยีสต์ขนมปัง
; กระบวนการสกัด
; ทรีฮาโลส
Abstract: The thesis describes the study on the extraction of trehalose (C&D-glucopyranosyl1, 1 -(IL-D-glucopyranoside) from baker's yeast, S. cerevisiae. T h eresearch covered 3 parts of experiments; 1) study on the amount and stability oftrehalose in yeast cell 2) the effects of various variables such as type andconcentration of solvent, temperature, extraction time and ratio of yeast cell tosolvent, on trehalose extraction and 3) study on the suitable mode of extraction.The maximum yield of trehalose was obtained at 6 g/l00 g-DW duringculture age of 4-6 days. The yeast cells could be stored at 4 C without changingin trehalose content (approximately 5.7-6.6 g/l00 g-DW) for one month. Prolongingstorage, however, trehalose was found to decrease gradually. The content droppedto 0.27 g/l00 g-DW after 8 months.When ethanol was used as solvent, both temperature and ethanolconcentration effected the amount of trehalose extracted, The resuh and mechanismof extraction could be explained by the physico-chemical properties of solvent,solute (trehalose) and microstructure of yeast’s cell wall and membranes. Themaximum amount of trehalose extracted (6-85 g/l00 g-DW) was obtained when 50% ethanol was used as solvent and extraction temperature was controlled at 50 C.The ratio of yeast cell to ethanol at 4 g/l0 ml was suitable for extraction withoutthe problem of mixing. When 100 C pure water was used for extraction, thetrehalose extracted was only 3.6 g/l00 g-DW..The mode of extraction; Single-Stage Agitation, Multi-Stage Agitation andSoxhlet Extraction were compared by considering the criterias in the amount oftrehalose extracted, Concentration of trehalose in solvent, amount of solvent used,extraction time and efficiency. Trehalose yield 8% g/l00 g-DW with concentrationof 24 mg/10 ml solvent and 94.61 % extraction effkiency were obtained whenextracted by Single-Stage Agitation mode using 40 ml of ethanol. For Multi-StageAgitation, the trehalose yield, trehalose concentration and extraction effkiency were8.82 g/l00 g-DW, 80 mg/10 ml solvent and 93.14 % respectively. HoweverSoxhlet Extraction -gave the trehalose yield of 1.5 g/l00 g-DW and 2 1.87 %extraction efficiency were obtained. According to these results, the Multi-StageAgitation seemed to be the most appropriate mode of extraction.
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
Address: กรุงเทพมหานคร (Bangkok)
Email: info.lib@mail.kmutt.ac.th
Role: อาจารย์ที่ปรึกษา
Role: อาจารย์ที่ปรึกษา
Created: 2539
Issued: 2005-04-09
Modified: 2006-05-30
วิทยานิพนธ์/Thesis
ISBN: 9746240048
CallNumber: BIT188
tha
©copyrights มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 BIT188.pdf 11.46 MB223 2024-08-27 11:35:05
2 BIT188ab.pdf 140.45 KB105 2024-08-27 11:35:12
3 BIT188ab.smi 2.54 KB83 2024-08-27 11:35:19
ใช้เวลา
0.040864 วินาที

นิรมล บุญยสนธิกุล
Title Contributor Type
การสกัดทรีฮาโลสจากยีสต์ขนมปัง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
นิรมล บุญยสนธิกุล
ผศ.ดร. ดุษฏี อุตภาพ
ผศ.ดร. ยุวพิน เลิศวีระวัฒน์
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผศ.ดร. ดุษฏี อุตภาพ
Title Creator Type and Date Create
การสกัดทรีฮาโลสจากยีสต์ขนมปัง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ผศ.ดร. ดุษฏี อุตภาพ;ผศ.ดร. ยุวพิน เลิศวีระวัฒน์
นิรมล บุญยสนธิกุล
วิทยานิพนธ์/Thesis
การผลิตเอนไซม์ Cyclodextrin glycosyltransferase โดยเชื้อ Bacillus sp.
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ผศ.ดร. ดุษฏี อุตภาพ;รศ.ดร. มรกต ตันติเจริญ
อรุณี ตรีศิริโรจน์
วิทยานิพนธ์/Thesis
การปรับปรุงประสิทธิภาพกระบวนการผลิตน้ำสำปะรดโดยการใช้เอนไซม์
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ผศ.ดร. ดุษฏี อุตภาพ;รศ.ดร. มรกต ตันเจริญ
กิติมา คัชมาตย์
วิทยานิพนธ์/Thesis
การลดลงของฟลักซ์และความต้านทานต่อการไหลในระบบ Cross-flow Microfiltration
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
รศ.ดร. รัตนา จิระรัตนานนท์;ผศ.ดร. ดุษฏี อุตภาพ
พนิดา สามพรานไพบูลย์
วิทยานิพนธ์/Thesis
ผศ.ดร. ยุวพิน เลิศวีระวัฒน์
Title Creator Type and Date Create
การสกัดทรีฮาโลสจากยีสต์ขนมปัง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี
ผศ.ดร. ดุษฏี อุตภาพ;ผศ.ดร. ยุวพิน เลิศวีระวัฒน์
นิรมล บุญยสนธิกุล
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 6,597
รวม 6,598 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 445,149 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,836 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 223 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 28 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 18 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 17 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
รวม 447,277 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33