แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Citric acid production from tapioca starch in stirred tank bioreactor by Aspergillus niger
การผลิตกรดมะนาวจากแป้งมันสำปะหลังในถังหมักแบบกวนโดย Aspergillus niger

LCSH: Citric acid
LCSH: Aspergillus niger
LCSH: Cassava
Abstract: Five strains of Aspergillus niger, C1, Ck, DSM 821, DSM 823, and DSM 872, were screened for the highest citric acid production on both bromocresol green (BCG) agar plates and tapioca starch agar plates. It was found that Aspergillus niger C1 gave the greatest differences in diameter between acid or clear zone and colony diameter on both types of plates. The differences were 3.8±0.2 cm in BCG plates and 1.7±0.2 cm in tapioca starch agar plates, after incubation at 37 degree C for 3 days and 4 days, respectively. Confirmatory studies were carried out in 500 ml baffle flasks containing 100 ml fermentation medium, and using the same 5 strains of Aspergillus niger. The cultures were incubated at 30 degree C The highest citric acid concentration of 39.5 g/l at day 8 and the highest glucoamylase activity of 3.42 U/ml at day 2 were obtained from shake flask culture of A. niger C1 using 12% tapioca starch liquefied with α-amylase as a sole carbon source. Therefore, A. niger C1 was chosen as the appropriate strain to produce citric acid from tapioca starch. Various initial concentrations of liquefied tapioca starch and initial pH were studied. It was observed that 12% liquefied tapioca starch and an initial pH of 2.5 were suitable for the maximum citric acid production. The effect of type and concentration of nitrogen source on citric acid fermentation was also investigated. Citric acid reached a maximum amount of 60.0 g/l (representing 64.9% yield) at day 8 when 0.2% ammonium sulfate [(NH(,4))(,2)SO(,4)] was used. Effect of pH on citric acid production was examined in a stirred tank bioreactor. A pH value at 2.5 maintained throughout the whole fermentation process gave better production of citric acid than maintenance at pH 4.0 for the first 2 days followed by a natural lowering to pH 2.5. Citric acid production was carried out by controlling the dissolved oxygen tension (DOT) at not less than 30% air saturation. The citric acid content increased to 80.2 g/l on day 10 (69.5% yield) compared to 76.0 g/l (68.2% yield) with uncontrolled DOT. Fed batch cultivation was subsequently examined. A growth-limiting substrate (nitrogen in the form of ammonium sulfate) was continuously fed to the fermentation medium from days 3 to 5 during the interval of citric acid production, prior to nitrogen exhaustion. The cultivation time for producing the highest citric acid (84.5 g/l) was reduced to 8 days and this led to an increase in the volumetric citric acid production rate to 440 mg/l h. This was 1.3 times higher than that for conventional batch fermentation. High performance liquid chromatography (HPLC) and UV-test kit analyses were employed to investigate the acid profile of fermentation filtrates. It was obviously shown that citric acid was mostly produced
Abstract: Aspergillus niger 5 สายพันธุ์ ได้แก่ สายพันธุ์ C1, Ck, DSM 821, DSM 823, และ DSM 872 ถูกนำมา ศึกษาเพื่อหาสายพันธุ์ที่ดีที่สุดสำหรับการผลิตกรดมะนาว (citric acid) บนอาหารเลี้ยงเชื้อ ชนิดแข็งที่มี bromocresol green (BCG) และอาหารเลี้ยงเชื้อชนิดแข็ง ที่มีแป้งมันสำปะหลัง ผลปรากฏว่า สายพันธุ์ C1 ให้ความ แตกต่างของเส้นผ่านศูนย์กลางสูงสุดระหว่าง acid zone หรือ clear zone กับเส้นผ่านศูนย์กลางของโคโลนี โดยพบว่ามีความแตกต่างเท่ากับ 3.8 ± 0.2 ซ.ม. บนอาหาร BCG และ 1.7 ± 0.2 ซ.ม. บนอาหาร เลี้ยงเชื้อชนิดแข็งที่มีแป้งมันสำปะหลัง หลังจากบ่มที่ อุณหภูมิ 37 องศาเซลเซียส นาน 3 วัน และ 4 วัน ตามลำดับ เมื่อทำการศึกษายืนยันในขวดรูปชมพู่ก้นจีบ ขนาด 500 มิลลิลิตร ที่มีอาหารเลี้ยงเชื้อปริมาตร 100 มิลลิลิตร โดยเลี้ยง A. niger 5 สายพันธุ์ แบบ เขย่า 200 รอบต่อนาที ที่อุณหภูมิ 30 องศาเซลเซียส นาน 8 วัน พบว่า A. niger C1 ให้กรดมะนาวความ เข้มข้นสูงสุดเท่ากับ 39.5 กรัมต่อลิตร และ glucoamylase activity สูงสุดเท่ากับ 3.42 หน่วย ต่อมิลลิลิตรในวันที่ 2 เมื่อใช้แป้งมันสำปะหลัง 12% ที่ถูกย่อยด้วยเอนไซม์ α-amylase เป็นแหล่งคาร์บอน ดังนั้น A niger C1 ถูกคัดเลือกเป็นสายพันธุ์ที่เหมาะสม สำหรับการผลิตกรดมะนาวจากแป้งมันสำปะหลัง และ พบว่า สภาวะที่เหมาะสมต่อการผลิตกรดมะนาวได้ดี ที่สุดคือ แป้งมันสำปะหลังที่ถูกย่อย 12% และ pH เริ่มต้นเท่ากับ 2.5 นอกจากนี้ได้ศึกษาผลของชนิด และความเข้มข้นของไนโตรเจนต่อการผลิตกรด มะนาวพบว่า แอมโมเนียมซัลเฟตที่ความเข้มข้น 0.2% ให้กรดมะนาวความเข้มข้นสูงสุดเท่ากับ 60.0 กรัมต่อลิตร หรือเทียบเท่ากับผลได้ของผลิตภัณฑ์ (yield) 64.9% ในวันที่ 8 ของการหมัก จากการศึกษาผลของ pH ต่อการ ผลิตกรดมะนาวในถังหมักแบบกวน พบว่า ค่า pH เท่ากับ 2.5 ตลอดกระบวนการหมัก เป็นสภาวะที่เหมาะสมต่อ การผลิตกรดมะนาวเมื่อเปรียบเทียบกับการเลี้ยงที่ pH 4.0 ใน 2 วันแรก และลดลงจนถึง 2.5 การผลิต กรดมะนาวในระบบควบคุมค่าการละลายของออกซิเจน ไม่ให้ต่ำกว่า 30 % air saturation พบว่า กรดมะนาว เพิ่มขึ้นเป็น 80.2 กรัมต่อลิตรในวันที่ 10 ของการหมัก เทียบเท่ากับผลได้ของผลิตภัณฑ์ 69.5 % ซึ่งการผลิต กรดมะนาวโดยไม่ควบคุมค่าการละลายของออกซิเจน กรดมะนาวได้ถูกผลิตเพียง 76.0 กรัมต่อลิตร เทียบเท่า กับผลได้ของควบคุมค่าการละลายของออกซิเจน กรดมะนาว ได้ถูกผลิตเพียง 76.0 กรัมต่อลิตร เทียบเท่ากับผลได้ ของผลิตภัณฑ์ 68.2% การผลิตกรดมะนาวแบบ fed batch โดยให้สารจำกัดการเจริญเติบโต ซึ่งได้แก่ไนโตรเจนในรูป สารละลายแอมโมเนียมซัลเฟต ตั้งแต่วันที่ 3 ถึงวันที่ 5 ของ กระบวนการหมักก่อนที่ไนโตรเจนจะหมด ผลปรากฏว่าระยะ เวลาของการผลิตกรดมะนาวสูงสุด (84.5 กรัมต่อลิตร) ลดลงเหลือ 8 วัน ทำให้ค่าของอัตราการผลิตกรดมะนาว (volumetric citric acid production rate) เท่ากับ 440 มิลลิกรัมต่อลิตรต่อชั่วโมง ซึ่งสูงกว่าแบบ conventional batch เป็น 1.3 เท่า จากการวิเคราะห์ กรดมะนาวในน้ำหมักด้วยวิธี High Performance Liquid Chromatography (HPLC) และ UV test kit พบว่า กรดมะนาวถูกผลิตเป็นส่วนใหญ่.
Mahidol University. Mahidol University Library and Knowledge Center
Address: NAKHONPATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Role: Thesis Advisors
Role: Thesis Advisors
Modified: 2017-11-28
Created: 1997
Issued: 2017-11-28
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Biotechnology
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 1074714-eng.pdf 320.43 KB1 2020-04-09 11:46:48
2 1074714-tha.pdf 312.24 KB2 2021-12-22 15:21:44
3 1074714.pdf 23.73 MB6 2023-12-21 19:51:07
ใช้เวลา
0.275993 วินาที

Chinawut Wongwijitkaesorn
Title Contributor Type
Citric acid production from tapioca starch in stirred tank bioreactor by Aspergillus niger
มหาวิทยาลัยมหิดล
Chinawut Wongwijitkaesorn
Apinya Assavanig
Saiyavit Varavinit
Manop Suphantharika
วิทยานิพนธ์/Thesis
Apinya Assavanig
Title Creator Type and Date Create
Effect of heat on fatty acid composition of some selected fried foods
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratana Pakpeankitvatana;Apinya Assavanig
Rattana Prayanoi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on the pro-oxidative activity in Thai spices
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sittiwat Lertsiri;Udom Chantharaksri;Apinya Assavanig
Kanchana Dumri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Bacteriocin of Lactococcus Lactis Subsp. Lactis from Nham
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavanig;Ruud Valyasevi;Saovanee Dharmmasthiti
Rungtiwa Chiwprasertphol
วิทยานิพนธ์/Thesis
The nature of enzymatic browning reaction in soybean paste
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sittiwat Lertsiri;Amaret Bhumiratana;Apinya Assavanig
Kiettipum Phontree
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of acid-sensitive Lactobacillus plantarum BCC 9546, a starter culture for Nham production
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavanig;Kurdi Peter;Thunyarat Pongtharangkul
Pornpan Jaichumjai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Microencapsulation of soybean oil by spray drying and fluidized bed agglomeration with soy protein isolate and maltodextrin
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Sittiwat Lertsiri;Pairoj Luangpituksa;Apinya Assavanig
Plengsuree Thiengnoi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of irradiated flour to reduce bacillus cereus in soybean paste fermentation
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavanig;Amaret Bhumiratana;Pairoj Luangpituksa
Monchaya Romwapee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Process development for biomass production of enterococcus faecium for probiotics use
มหาวิทยาลัยมหิดล
Somchai Chauvatcharin;Amaret Bhumiratana;Apinya Assavanig
Sukunya Oaew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on the maillard reaction in Thai soy sauce
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sittiwat Lertsiri;Amaret Bhumiratana;Apinya Assavanig
Roungdao Maungma
วิทยานิพนธ์/Thesis
Protein enrichment of traditional fermented soy sauce with enzyme digested soybean meal
มหาวิทยาลัยมหิดล
Amaret Bhumiratana;Flegel, Timothy W;Napha Lotong;Apinya Assavanig
Wanida Saejung
วิทยานิพนธ์/Thesis
A study of disposal of plastics by biological method
มหาวิทยาลัยมหิดล
Krisda Suchiva;Apinya Assavanig;Sauvarop Bualek
Ake-anong Jangbua
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on dietary fiber sources in Thailand and its applications
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pairoj Luangpituksa;Apinya Assavanig;Visith Chavasit
Benjawan Thumthanaruk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Citric acid production from tapioca starch in stirred tank bioreactor by Aspergillus niger
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavanig;Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika
Chinawut Wongwijitkaesorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Protoplast regeneration and transformation system of thermophilic fungus Cephalosporium eichhorniae
มหาวิทยาลัยมหิดล
Chuanpit de-Eknamkul;Apinya Assavanig;Flegel, Timothy W.
Rana, Prabina
วิทยานิพนธ์/Thesis
Role of lactic acid bacteria in soy sauce fermentation
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavanig;Amaret Bhumiratana;Flegel, Timothy W.
Thitiwan Sukthavorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Heterologous transformation of aspergillus niger
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavanig;Watanalai Panbangred;Chuanpit De-eknamkul;Vithaya Meevootisom
Ladapan Saengklai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Saiyavit Varavinit
Title Creator Type and Date Create
Preparation of combined annealing and enzymatic treatment of tapioca and rice starches and the utilization
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit
Prakan Leerapongnun
วิทยานิพนธ์/Thesis
A study of the physicochemical properties of combined crosslinking and phosphorylation reactions by semi-dry state
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit
Pawinee Deetae
วิทยานิพนธ์/Thesis
Modification, characterization and utilization of various starch types and zeta potential for the determination of protein content of rice flour and degree of substitution of rice starch phosphates
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit
Rungtiwa Wongsagonsup
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation and characterization of annealed-enzymatic hydrolyzed tapioca starch and the utilization in tableting and studies on the retrogradation of succinate rice starch and rice starches of various cultivars through the rheological property characteri
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit
Tuangporn Tukomane
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of osmotic pressure treatment in comparison with the heat-moisture treatment on the physicochemical properties of potato sago and maize starches
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit
Chirdchan Pukkahuta
วิทยานิพนธ์/Thesis
Roles of microorganism in the traditional process of fish sauce fermentation : flavor and aroma
มหาวิทยาลัยมหิดล
Chaufah thongthai;Kachorn Charoensiri;Saiyavit Varavinit
Jeerapun Worapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of spent brewer's yeast [beta]-glucan with a potential application in food products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Sittiwat Lertsiri
Saowanee Thammakiti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production, characterizations and utilization of acid-modified tapioca starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Pavinee Chinachoti;Manop Suphantharika;Sujin Shobsngob
Napaporn Atichokudomchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Immobilization of a thermostable alpha-amylase and a glucoamylase by covalent binding with dialdehyde cellulose
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Saovanee Dharmmasthiti
Narisa Chaokasem
วิทยานิพนธ์/Thesis
Studies on the formation of meat-like flavors
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Sujin Shobsngob;Pairoj Luangpituksa
Mate Bhidyachakorawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of brewer's yeast glucan with a potential application as an immunostimulant for the black tiger shrimp (penaeus monodon)
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Cornel Verduyn
Pongsak Khunrae
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of sago starch modifications in transparent noodle production
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Waraporn Kumkanokrat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of 5'-GMP-rich yeast extracts from spent brewor's yeast
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Sujin Shobsngob
Phanida Sombutyanuchit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Improvement of the freeze-thaw stability of tapioca starch, sago starch and rice flour
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Surangruk Anuntavuttikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Citric acid production from tapioca starch in stirred tank bioreactor by Aspergillus niger
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavanig;Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika
Chinawut Wongwijitkaesorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Investigation of single cell protein production in air-lift fermenter
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Chuanpit De-Eknamkul;Manop Suphantharika
Parichart Srithongkum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Chemical modification on Bacillus penicillin acylase
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vithaya Meevootisom;Saiyavit Varavinit
Parichart Sithisarn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of peptide antibiotics produced by bacillus subtilis
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Chuanpit De-Eknamkul;Manop Suphantharika
Jaruwan Preechaborisutkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Manop Suphantharika
Title Creator Type and Date Create
Effect of different beta-glucans on the gelatinization and retrogradation of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Rawiwan Banchathanakij
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of B-glucan prepared from spent brewer's yeast as a fat replacer in mayonnaise
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Supachai Worrasinchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of starch-gum mixtures during pasting
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Montri Chaisawang
วิทยานิพนธ์/Thesis
The influence of PH and xanthan gum on freeze-thaw stability of tapioca starch pastes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Viriya Sae-Kang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Influence of spent brewer's yeast [beta]-glucan on gelatinization and retrogradation of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Sripattra Satrapai
วิทยานิพนธ์/Thesis
The production of instant soymilk powders by spray drying and fluidized bed agglomeration
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Nakarin Jinapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of mixture of waxy corn starch and hydrocolloid dispersions during and after heating
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Piyada Achayuthakan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of a monoclonal antibody assay for Infectious Hypodermal and Hematopoietic Necrois Virus ‪(IHHINV)‬ of shrimp
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Bui Thi Bich Hang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of hydrocolloids on physical and rheological properties of rice starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Jetnapa Techawipharat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Gelatinization and retrogradation of rice starch-xanthan mixtures : effects of molecular weight of xanthan and different salts
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Yuvaret Viturawong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Stabilization of oil-in-water emulsions by polysaccharides and proteins
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika
Rujirat Santipanichwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of temperature cycling on Retrogradation of rice starch in the presence of different [beta]-Glucans
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Jirarut Wongkongkatep
Athit Charoenwuttichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of spent brewer's yeast [beta]-glucan with a potential application in food products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Sittiwat Lertsiri
Saowanee Thammakiti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production, characterizations and utilization of acid-modified tapioca starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Pavinee Chinachoti;Manop Suphantharika;Sujin Shobsngob
Napaporn Atichokudomchai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Immobilization of a thermostable alpha-amylase and a glucoamylase by covalent binding with dialdehyde cellulose
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Saovanee Dharmmasthiti
Narisa Chaokasem
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mediated enzyme electrode for amperometric determination of L-glutamate
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Suchat Udomsopagit;Werasak Surareungchai
Pariya na Nakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Studies on the formation of meat-like flavors
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Sujin Shobsngob;Pairoj Luangpituksa
Mate Bhidyachakorawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of brewer's yeast glucan with a potential application as an immunostimulant for the black tiger shrimp (penaeus monodon)
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Cornel Verduyn
Pongsak Khunrae
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of flour and starch from seeds of malva nut fruit
มหาวิทยาลัยมหิดล
Amornrath Podhipak;Manop Suphantharika
Waratchaya Ekprarinyarak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physical and rheological properties of starch-chitosan mixtures during pasting
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Atitaya Siripinyanond
Supawadee Chawanthayatham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Microencapsulation of soybean oil by spray drying and fluidized bed agglomeration with soy protein isolate and maltodextrin
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Sittiwat Lertsiri;Pairoj Luangpituksa;Apinya Assavanig
Plengsuree Thiengnoi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of spent brewer's yeast cell wall fractions and their applications as immunostimulant for the black tiger prawn, PENAEUS MONODON
มหาวิทยาลัยมหิดล
VerduynCornel;Manop Suphantharika;Flegel, Timothy W
Phat Thanardkit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of sago starch modifications in transparent noodle production
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Waraporn Kumkanokrat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of spray dried formulations of Bacillus thuringiensis based biopesticides
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Amaret Bhumiratana;Uthai Ketunuti
Aroonrat Teera-arunsiri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation of 5'-GMP-rich yeast extracts from spent brewor's yeast
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Saiyavit Varavinit;Sujin Shobsngob
Phanida Sombutyanuchit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Improvement of the freeze-thaw stability of tapioca starch, sago starch and rice flour
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa
Surangruk Anuntavuttikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Immobilization of lipase from Acinetobacter calcoaceticus LP009 and its potential application
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saovanee Dharmsthiti;Sittiwat Lertsiri;Manop Suphantharika
Waewrawee Prabnarong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Production of heterologous protein by recombinant Saccharomyces cerevisiae
มหาวิทยาลัยมหิดล
Attawut Impoolsup;Chuenchit Boonchird;Manop Suphantharika
Therapatt Prasansarakij
วิทยานิพนธ์/Thesis
Citric acid production from tapioca starch in stirred tank bioreactor by Aspergillus niger
มหาวิทยาลัยมหิดล
Apinya Assavanig;Saiyavit Varavinit;Manop Suphantharika
Chinawut Wongwijitkaesorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Investigation of single cell protein production in air-lift fermenter
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Chuanpit De-Eknamkul;Manop Suphantharika
Parichart Srithongkum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of peptide antibiotics produced by bacillus subtilis
มหาวิทยาลัยมหิดล
Saiyavit Varavinit;Chuanpit De-Eknamkul;Manop Suphantharika
Jaruwan Preechaborisutkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physicochemical properties of biopolymer-stabilized colloidal particles : microfibrillated cellulose-stabilized emulsions and β-lactoglobulin-coated gold nanoparticles
มหาวิทยาลัยมหิดล
Manop Suphantharika;Pairoj Luangpituksa;Promluck Somboonpanyakul;Anadi Nitithamyong
Thunnalin Winuprasith
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,057
รวม 3,059 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 283,863 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,364 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 327 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 162 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 85 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 14 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 12 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 2 ครั้ง
สถาบันเทคโนโลยีปทุมวัน = 1 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 1 ครั้ง
รวม 285,831 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.46