แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Investigation of using beijing grass extract as a natural antioxidant in edible oil

Organization : King Mongkut's University of Technology North Bangkok
Email : ketinun.k@agro.kmutnb.ac.th

Organization : King Mongkut's University of Technology North Bangkok

Organization : King Mongkut's University of Technology North Bangkok
LCSH: OILS AND FATS
LCSH: BEIJING GRASS
LCSH: ANTIOXIDANTS
Abstract: Beijing grass [Murdannia loriformis (Hassk) Rolla Rao et Kammathy] has been widely used as a Thai medicinal plant. In this study, the antioxidant activity of the ethanolic extract of Beijing grass was evaluated using the DPPH assay. Furthermore, the extract was added into soybean oil and pork lard, which were incubated at 75°C for 14 days. Peroxide value and color of the oil were determined during the storage in order to screen suitability of the extract as a natural antioxidant in edible oil. The antioxidant activity of the Beijing grass extract at 200, 400, 600 and 800 ppm were 60.38, 70.13, 85.38 and 87.29%, respectively according to the DPPH assay. Protection factor was calculated to show a relative increase of the induction period of lipid oxidation due to the addition of antioxidant. The protection factors of the Beijing grass extract in pork lard at 200, 400, 600 and 800 ppm were 1.4, 1.6, 1.6, and 1.6, respectively. This suggested that the extract helped increase oxidative stability of the oil compared to the control without antioxidant. However, antioxidant efficiency of the Beijing grass extract was relatively low compared to synthetic antioxidant BHT which possessed the protection factor of 3.3. The same trend was observed in soybean oil in the way that Beijing grass extract at 200, 400, 600 and 800 ppm showed protection factor of 1.2, 1.2, 1.2, and 1.3, respectively. TBHQ, a synthetic antioxidant, again exhibited significantly higher antioxidant activity compared to the Beijing extract in soybean oil. Measuring the Hunter L, a, bvalues of the oil suggested that the Beijing extract caused the oil lightness to decrease, while the greenness and blueness increased. In conclusion, the Beijing grass extract showed great potential as an effective natural antioxidant to protect edible oil from lipid oxidation. However, the impact of the extract on the color of the oil is still a great concern that needs to be further investigated.
King Mongkut's University of Technology North Bangkok. Central Library
Address: Bangkok
Email: library@kmutnb.ac.th
Created: 2016
Modified: 2559-03-15
Issued: 2016-03-15
บทความ/Article
application/pdf
BibliograpyCitation : INTERNATIONAL JOURNAL OF APPLIED SCIENCE AND TECHNOLOGY. vol. 9, no. 1 (Jan.-Mar. 2016), p. 45-52
eng
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 aij090106.pdf 493.07 KB4 2018-08-19 11:19:00
ใช้เวลา
0.028454 วินาที

Ketinun Kittipongpittaya
Title Contributor Type
Investigation of using beijing grass extract as a natural antioxidant in edible oil
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Ketinun Kittipongpittaya;Walaiporn Rungjang;Sukarnda Klomlab

บทความ/Article
Utilization of Nongkhai black jasmine rice bran oils for development of functional drink emulsion
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Ketinun Kittipongpittaya;Teerawan Suwan;Piyarach Kullamethee;Premsak Puangploy;Pattaranan Yimchom;Tanyaporn Intaratul

บทความ/Article
Walaiporn Rungjang
Title Contributor Type
Investigation of using beijing grass extract as a natural antioxidant in edible oil
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Ketinun Kittipongpittaya;Walaiporn Rungjang;Sukarnda Klomlab

บทความ/Article
Sukarnda Klomlab
Title Contributor Type
Investigation of using beijing grass extract as a natural antioxidant in edible oil
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ
Ketinun Kittipongpittaya;Walaiporn Rungjang;Sukarnda Klomlab

บทความ/Article
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 11
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 6,181
รวม 6,192 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 404,070 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,831 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 218 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 27 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 16 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 12 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 5 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
รวม 406,180 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33