แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Antiglycation effects of extracts from six pomelo cultivars
ฤทธิ์ต้านไกลเคชั่นของส้มโอ 6 สายพันธุ์

LCSH: Glycosylation
LCSH: Flavonoids
LCSH: Diabetes
LCSH: Pummelo
Abstract: Chronic hyperglycemia promotes the formation of non-enzymatic protein glycation, leading to the production of advanced glycation end-products (AGEs), which play a significant role in the development of complications such as diabetic nephropathy and neuropathy. Immense efforts have been devoted into finding effective antiglycation compounds from dietary plants and fruits for prevention and the treatment of diabetic complications. Pomelo (Citrus grandis (L.) Osbeck), one of the Thailand’s largest citrus fruits, contains of many flavonoids that have shown to beneficial effects on human health. The objective of this study was to quantify of flavonoids in six pomelo cultivars (Tar Koi, Kao Nam Pueng, Kao Tanggwa, Thong Dee, Tubtim Siam and Kao Yai) and to determine the preventive effect of the six pomelo cultivars against a fructose induced non enzymatic glycation assay of bovine serum albumin (BSA). The results revealed that the six pomelo cultivars contained of naringin, hesperidin, neohesperidin, neohesperidin dihyrodchalcone, naringenin and hesperitin. It was found that the six pomelo cultivar extracts (0.25-2.00 mg/ml) significantly inhibited the overall formation of AGEs and N-(carboxymethyl)lysine (CML) in a concentration-dependent manner. In addition, the six pomelo cultivar extracts decreased the formation of fructosamine, which is directly associated to the reduction of the AGE formation. The pomelo cultivar extracts were also able to suppress the formation of protein oxidation through its ability to increase levels of thiol groups and reduce the amount of protein carbonyl formation, indicating of protection of protein oxidation in BSA. Moreover, the pomleo cultivar extracts showed abilities in suppressing formation of amyloid cross linked β-structures of BSA, suggesting of a reduced risk in developing debilitating degenerative diseases. These results reveal that the six pomelo cultivar extracts may be a useful dietary supplement for preventing AGE-mediated diabetic complications.
Abstract: ภาวะระดับน้ำตาลในเลือดสูงทำให้เกิดกระบวนการไกลเคชั่น ซึ่งนำไปสู่การสร้างผลิตภัณฑ์แอดวานซ์ ไกลเคชั่น เอ็น โปรดักส์(advanced glycation end-products) ซึ่งเป็นผลิตภัณฑ์สำคัญที่ทำให้เกิดภาวะแทรกซ้อนของโรคเบาหวาน เช่น ความผิดปกติทางไต (diabetic nephropathy) และความผิดปกติทางเส้นประสาท (diabetic neuropathy) ในปัจจุบันมีการศึกษาสารจากธรรมชาติจากพืชและผลไม้ที่มีคุณสมบัติในการต้านปฏิกิริยาไกลเคชั่น เพื่อป้องกันและรักษาโรคแทรกซ้อนที่จะเกิดขึ้นเบาหวาน ส้มโอเป็นผลไม้ที่มีความนิยมในประเทศไทยซึ่งมี่การค้นพบว่า สารฟลาโวนอยด์ในส้มโอมีประโยชน์ต่อสุขภาพ วัตถุประสงค์ของการวิจัยนี้เพื่อศึกษาสารฟลาโวนอยด์ในส้มโอทั้งหกสายพันธุ์ ได้แก่ ท่าข่อย ขาวน้ำผึ้ง ขาวแตงกวา ทองดี ทับทิมสยามและขาวใหญ่ และศึกษาถึงความสามารถของสารสกัดจากเนื้อส้มโอทั้งหกสายพันธุ์นี้ ในการยับยั้งกระบวนการไกลเคชั่นของโปรตีนอัลบูมินจากวัว (bovine serum albumin) ที่ถูกเหนี่ยวนำให้เกิดปฏิกริยาไกลเคชั่นโดยน้ำตาลฟรุกโตส ผลการทดลองพบว่า ส้มโอทั้งหกสายพันธุ์ประกอบไปด้วยสารฟลาโวนอยด์ ได้แก่ นารินจิน (naringin) เฮสพิริดิน (hesperidin) นีโอเฮสพิริดิน (neohesperidin) นีโอเฮสพิริดิน ไดไฮโดรชาลโคน (neohesperidin dihydrochalcone) นารินจีนิน (naringenin) และเฮสพิริทิน (hesperitin) สารสกัดส้มโอทั้งหกสายพันธุ์ที่ความเข้มข้น 0.25-2.00 มิลลิกรัมต่อมิลลิตร สามารถยับยั้งการเกิดผลิตภัณฑ์แอดวานซ์ ไกลเคชั่น เอ็น โปรดักส์ และ เอ็นเอปซิลอน-คาร์บอกซีเม็ททิลไลซีน ตามค่าความเข้มข้นที่เพิ่มขึ้นของสารสกัดจากเนื้อส้มโอ ส้มโอทั้งหกสายพันธุ์สามารถลดปริมาณสารฟรุกโตซามีน ซึ่งสัมพันธ์กับการลดลงของปริมาณผลิตภัณฑ์แอดวานซ์ ไกลเคชั่น เอ็น โปรดักส์ สารสกัดจากเนื้อส้มโอช่วยยับยั้งปฏิกิริยาออกซิเดชั่น โดยสามารถเพิ่มปริมาณหมู่ไธออลในโปรตีนอัลบูมินและลดระดับโปรตีนคาร์บอนิล (carbonyl) ซึ่งแสดงว่าสารสกัดส้มโอสามารถป้องกันการเกิดโปรตีนออกซิเดชั่นในโปรตีนอัลบูมินได้ นอกจากนี้สารสกัดส้มโอสามารถลดปริมาณโครงสร้างอะไมลอยด์ ครอสลิ้งค์ เบต้า (amyloid cross linked β-structures) ในโปรตีนอัลบูมิน ซึ่งแสดงให้เห็นถึงการลดความเสี่ยงของการเกิดพยาธิสภาพต่างๆ ผลจากการทดลองนี้ยังแสดงให้เห็นว่า สารสกัดจากเนื้อส้มโอทั้งหกสายพันธุ์มีความเป็นไปได้ที่จะมาประยุกต์ใช้เป็น ผลิตภัณฑ์เสริมอาหารเพื่อป้องกันการเกิดโรคแทรกซ้อนจากโรคเบาหวาน ที่เกิดขึ้นจากผลิตภัณฑ์แอวานซ์ ไกลเคชั่น เอ็น โปรดักส์
Chulalongkorn University. Center of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Role: advisor
Created: 2011
Modified: 2017-05-13
Issued: 2015-02-14
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Food and Nutrition
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 natarin_ca.pdf 2.01 MB36 2025-02-18 13:23:18
ใช้เวลา
0.021521 วินาที

Natarin Caengprasath
Title Contributor Type
Antiglycation effects of extracts from six pomelo cultivars
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Natarin Caengprasath
Sirichai Adisakwattana
Sathaporn Ngamukote
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sirichai Adisakwattana
Title Creator Type and Date Create
Effects of curcuminoids supplement on insulin-signaling cascade in skeletal muscle of High-Fat Induced Obese Rats with Impaired Glucose Tolerance
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Doungporn Amornlerdpison;Sirichai Adisakwattana;Anchalee Pongchaidecha ;Narissara Lailerd
Sopida Apichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antiglycation effects of extracts from six pomelo cultivars
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Sathaporn Ngamukote
Natarin Caengprasath
วิทยานิพนธ์/Thesis
α-GLUCOSIDASE INHIBITORS FROM EDIBLE PLANTS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Preecha Phuwapraisirisan;Sirichai Adisakwattana
Thanakorn Damsud
วิทยานิพนธ์/Thesis
Inhibitory effect of tetracyclines on pancreatic lipase activity
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirintorn Yibchok-anun;Sirichai Adisakwattana
Thipawan Maneethapho
วิทยานิพนธ์/Thesis
PREVENTIVE EFFECTS OF CLITORIA TERNATEA EXTRACT ON METHYLGLYOXAL-INDUCED PROTEIN GLYCATION, OXIDATIVE DNA DAMAGE AND ADIPOGENESIS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Nipattra Suanpairintr;Manuel Alejandro Barbieri
Poramin Chayaratanasin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Stability and bioactivities of Mesona chiensis Benth extract microbeads under simulated gastrointestinal digestion
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana
Chonnipa Wongverawattanakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
The preventive effect of isoferulic acid on monosaccharides and methylglyoxal-mediated glycation
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana
Aramsri Meeprom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of value added unripe papaya flour from waste product of fruit industry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana
Waralee Joymak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of cyanidin-3-rutinoside on methylglyoxal-induced protein glycation, oxidative DNA damage and vascular abnormalities
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Sathporn Ngamukote;Mahinda Abeywardena
Thavaree Thilavech
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of RD43 rice (Oryza sativa L.) On starch digestibility, physicochemical properties, glycemic responses and food applications
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Chin-Kun Wang
Phim On Suklaew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Clitoria ternatea petal flower extract and its encapsulation : a study of bioactivity, digestive stability and bioaccessibility for food applications
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Oran Kwan
Porntip Pasukamonset
วิทยานิพนธ์/Thesis
Glycation and α-glucosidase inhibitors from boesenbergia rotunda and lansium parasiticum
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Preecha Phuwapraisirisan;Sirichai Adisakwattana
Thammatee Potipiranun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mechanisms of anthocyanin-enrich Riceberry rice extract (Oryza sativa L.) on the regulation of nutrient metabolisms and adipogenesis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Henrique Cheng;Tanyawan Suantawee
Phutthida Kongthitilerd
วิทยานิพนธ์/Thesis
Bioactive Clitoria ternatea L. Flower extract for the glycemic control to carbohydrate foods and sugary beverages
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Christiani Jeyakumar Henry
Charoonsri Chusak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Dietary fiber-rich powder from dragon fruit peel and its effects on nutrient digestion, intestinal function and food application
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Mahinda Abeywardena;Thavaree Thilavech
Siriwan Chumroenvidhayakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sathaporn Ngamukote
Title Creator Type and Date Create
Antiglycation effects of extracts from six pomelo cultivars
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sirichai Adisakwattana;Sathaporn Ngamukote
Natarin Caengprasath
วิทยานิพนธ์/Thesis
ANTIGLYCATION PROPERTIES OF MORINGA OLEIFERA LEAF EXTRACT IN VITRO
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sathaporn Ngamukote
Pornpimon Nunthanawanich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effeact of Moringa Oleifera leaves extract onlipid peroxidation and sensory characteristics in cookies
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
เดบอราห์ โออูซัว แดนโซ;Sathaporn Ngamukote
Deborah Owusua Danso
วิทยานิพนธ์/Thesis
The inhibitory effect of anthocyanins-rich Thai berries extracts on lipid digestion and absorption
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Sathaporn Ngamukote
Netima Chamnansilpa,
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of riceberry cracker supplementation with unripe papaya flour
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Sathaporn Ngamukote;Porntip Pasukamonset
Napassorn Payantakom
วิทยานิพนธ์/Thesis
The inhibitory effects of anthocyanin-rich Thai berry extracts on carbohydrate digestion, glycation and adipogenesis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sathaporn Ngamukote
Pattamaporn Aksornchu
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of high protein beverage from hydrolyzed egg white
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Sathaporn Ngamukote;Pornpimol Mahamad
Nuntorn Charoensak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,798
รวม 2,798 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 83,194 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 29 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 17 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 16 ครั้ง
รวม 83,256 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124