แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Fibrinolytic proteases from bacteria isolated from fermented foods
ไฟบริโนไลทิกโพรทิเอสจากแบคทีเรียที่คัดแยกได้จากอาหารหมักดอง

LCSH: Pickled foods
LCSH: Bacteria -- Identification
LCSH: Fibrinolytic protease
Abstract: Fibrinolytic protease-producing bacteria were isolated from 20 kinds of fermented food. Initially, 163 isolates were screened for their fibrinolytic activities by fibrin plate assay, and 21 isolates with strong activity were selected and subjected to identification. They were identified as Bacillus sp. and divided into 4 groups by internal transcribed spacers-polymerase chain reaction (ITS-PCR) fingerprinting. Group I (12 isolates) was closely related to B. subtilis, Group II (4 isolates) was related to B. vallismortis and Group III (4 isolates) was related to B. amyloliquefaciens. However, Group IV (2 isolates) showed different pattern from type strains and unidentified. Next, the enzymatic pattern was performed by fibrin-zymogram technique, which divided the fibrinolytic protease-producing bacteria into 6 groups based on their activity patterns. Then fibrinolytic activity of all isolates was evaluated by the hydrolysis of fibrin clot assay. Six representative isolates that showed the highest activity in each group of enzyme pattern , THY-C1, PD-Al0, K-A7, K-B16, TJW-A9 and TISTR 651, were chosen and subjected to 16S rRNA gene sequencing. They were closely related to the type strains of B. licheniformis (98.9 - 99.8%), B. subtilis (98.9 – 99.5%), B. vallismortis (98.9 – 99.4%) and B. amyloliquefaciens (97.6 – 98.3%) base on 16S rRNA gene sequence similarity. Moreover, THY-C1, PD-A10 and K-A7 were differentiated from related Bacillus species based on the phenotypic characteristics, DNA G + C content, fatty acid profile, rep- PCR fingerprinting and low DNA-DNA relatedness (<60%). Therefore, they presented the novel species of genus Bacillus, namely Bacillus thailandensis sp. nov., Bacillus siamensis sp. nov. and Bacillus kapii sp. nov., respectively. The optimal condition for fibrinolytic protease production by THY-C1 was evaluated. The enzyme production increased about 10 folds (101.2 unit/ml) when the bacterium was inoculated at 5% (v/v) into a medium containing 0.6% (w/v) yeast extract and 1.5% (w/v) sucrose at pH 9.0 with fibrin supplementation and incubated for 30 h at 37℃. The enzyme was optimally active at pH 7-8 and stable over a broad pH range from 6-11. Its optimum temperature was around 50℃. Enzyme was stable up to 50℃ and strongly inhibited by phenylmethylsulfonyl fluoride (PMSF), a specific inhibitor of serine protease. Compared to commercial fibrinolytic proteases, the cell-free supernatant of THY-C1 showed stronger activity than the commercial Nattokinase 1 and the commercial Nattokinase 2, but lower than the commercial Nattokinase 3. Moreover, fibrinolytic protease showed it stability to pancreatine and bile salt but lost it activity after incubated with pepsin in in vitro digestive model. Lastly, fibrinolytic protease produced by PD-A10, that showed the highest enzyme production in the optimal condition among 6 representative bacteria, was purified to homogeneity by column chromatography on Resource Q. The enzyme was purified 12.2 fold, with a yield of 51.4%. The molecular weight of the purified enzyme was estimated as 371.5 kDa. The enzyme exhibited a higher affinity toward H-D-Val-Leu-Arg-pNA with Vmax and Km values of 0.295 mM/ml/min and 0.28 mM, respectively. The enzyme was optimally active at pH 7.0, and its optimum temperature was at 50℃. The enzyme activity was relatively stable at pH 7-9 and maximum temperature at 50℃. The activity was inhibited by chymostatin and N-tosyl-L-phenylalanine chloromethyl ketone (TPCK), indicating that the chymotrypsin–like serine protease. The purified enzyme could completely hydrolyze a fibrin and fibrinogen substrate in vitro within 2 h and 1 h respectively. Moreover, the purified enzyme possessed its fibrinolytic activity and fibrinogenolytic activity rather than thrombinlike activity.
Abstract: ทำการคัดแยกแบคทีเรียที่สามารถผลิตไฟบริโนไลทิกโพรทิเอสจากอาหารหมักดอง 20 ชนิด โดยเบื้องต้นนำแบคทีเรียทั้งหมด 163 สายพันธุ์มาทำการคัดเลือกแบคทีเรียที่สามารถผลิตไฟบริโนไลทิกโพรทิเอสได้โดยวิธีไฟบรินเพลท และคัดเลือกแบคทีเรียจำนวน 21 สายพันธุ์ที่มีกิจกรรมของเอนไซม์สูงมาทำการศึกษา พบเป็นแบคทีเรียสกุล Bacillus และทำการแบ่งกลุ่มตาม internal transcribed spacers-polymerase chain reaction (ITS-PCR) fingerprinting ได้ 4 กลุ่ม โดยกลุ่มที่ 1 (12 สายพันธุ์) มีความใกล้เคียงกับ B. subtilis, กลุ่มที่ 2 (3 สายพันธุ์) มีความใกล้เคียงกับ B. vallismortis, กลุ่มที่ 3 (4 สายพันธุ์) มีความใกล้เคียงกับ B. amyloliquefaciens ส่วนกลุ่มที่ 4 (2 สายพันธุ์) พบว่ามีรูปแบบที่แตกต่างจากแบคทีเรียที่เคยมีการรายงาน และไม่สามารถจัดจำแนกได้ ต่อมาทำการจัดกลุ่มแบคทีเรียตามรูปแบบของเอนไซม์โดยใช้ไฟบรินไซโมแกรม แบ่งได้เป็น 6 กลุ่ม แล้วคัดเลือกแบคทีเรียตัวแทนที่มีค่ากิจกรรมของเอนไซม์สูงที่สุดจากแต่ละกลุ่มด้วยวิธีการย่อยสลายก้อนไฟบริน ได้แก่สายพันธุ์ THY-C1, PD-A10, K-A7, K-B16, TJW-A9 และ TISTR 651 ไปทำการศึกษาลำดับเบสบนสาย 16S rRNA gene พบว่าสายพันธุ์ดังกล่าวมีค่าความคล้ายคลึงของ 16S rRNA gene ใกล้เคียงกับสายพันธุ์มาตรฐาน B. licheniformis (98.9 – 99.8%), B. subtilis (98.9 - 99.5%), B. vallismortis (98.9 – 99.4%) และ B. amyloliquefaciens (97.6 – 98.34%) นอกจากนี้ยังพบว่าสายพันธุ์ THY-C1, PD-A10 และ K-A7 มีลักษณะทางฟีโนไทป์, มีค่า G+C content, มีรูปแบบกรดไขมัน และรูปแบบ rep-PCR fingerprinting ที่แตกต่างจาก Bacillus species และมีค่า DNA-DNA relatedness กับ Bacillus species ที่ใกล้เคียงต่ำกว่า 60% ดังนั้นทั้ง 3 สายพันธุ์ จึงเป็นสปีชีส์ใหม่และเสนอตั้งชื่อว่า B. thailandensis sp. nov., B. siamensis sp. nov. และ B. kapii sp. nov. ตามลำดับ การศึกษาหาสภาวะที่เหมาะสมในการผลิตเอนไซม์ไฟบริโนไลทิกจากสายพันธุ์ THY-C1 พบว่าเชื้อสามารถผลิตเอนไซม์ได้สูงขึ้นสิบเท่า (101.2 unit/ml) เมื่อทำการเพาะเลี้ยงในสภาวะที่มีสารสกัดจากยีสต์ 0.6% น้ำตาลซูโครส 1.5% และมีค่า pH เริ่มต้นที่ 9 รวมทั้งมีการเสริมไฟบรินลงไปในอาหารที่เพาะเลี้ยง โดยใช้กล้าเชื้อเริ่มต้นที่ 5% และบ่มที่อุณหภูมิ 37 องศาเซลเซียสเป็นเวลา 30 ชั่วโมง เอนไซม์สามารถทำงานได้ดีที่ pH 7-8 และมีความคงทนที่ pH ในช่วง 6-11 เอนไซม์สามารถทำงานได้ดีที่อุณหภูมิ 50 องศาเซลเซียส และทนความร้อนได้สูงสุด 50 องศาเซลเซียส เอนไซม์ถูกยับยั้งการทำปฏิกิริยาด้วย PMSF ซึ่งเป็นสารยับยั้งเอนไซม์ในกลุ่ม serine protease ทำการศึกษาเปรียบเทียบกิจกรรมของเอนไซม์ที่ได้กับเอนไซม์ทางการค้า 3 ยี่ห้อ พบว่าเอนไซม์ที่ได้มีค่ากิจกรรมสูงกว่าเอนไซม์ทางการค้ายี่ห้อที่ 1 และ 2 แต่มีค่ากิจกรรมต่ำกว่าเอนไซม์ทางการค้ายี่ห้อที่ 3 นอกจากนี้พบว่าเอนไซม์ที่ได้ทนต่อการย่อยในสภาวะของลำไส้เล็ก แต่ไม่ทนต่อการย่อยในสภาวะกระเพาะอาหาร ทำการเพาะเลี้ยงเชื้อตัวแทนทั้ง 6 สายพันธุ์ในสภาวะที่เหมาะสมต่อการผลิตเอนไซม์ พบว่าสายพันธุ์ PD-A10 สามารถผลิตเอนไซม์ได้สูงสุด นำเอนไซม์ที่ได้มาทำให้บริสุทธิ์ด้วยวิธีทางโครมาโทกราฟฟีโดยใช้คอลัมน์ Resource Q พบว่าเอนไซม์บริสุทธิ์ที่ได้มีค่าความบริสุทธิ์เพิ่มขึ้น 12.2 เท่า และมีผลผลิตเท่ากับ 51.4% เอนไซม์มีน้ำหนักโมเลกุลประมาณ 371.5 kDa และมีความจำเพาะต่อ H-D-Val-Leu-Arg-pNA โดยมีค่า Vmax และ Km เท่ากับ 0.295 mM/ml/min และ 0.28 mM ตามลำดับ เอนไซม์สามารถทำงานได้ดีที่ pH 7 และที่อุณหภูมิ 50 องศาเซลเซียส เอนไซม์มีความคงทนที่ pH ในช่วง 7-9 และทนความร้อนได้สูงสุด 50 องศาเซลเซียส เอนไซม์ถูกยับยั้งการทำกิจกรรมด้วย chymostatin และ N-tosyl-L-phenylalanine chloromethyl ketone (TPCK) ซึ่งจัดเป็นเอนไซม์ในกลุ่ม chymotrypsin-like serine protease เอนไซม์บริสุทธิ์สามารถย่อยสลายไฟบริน และไฟบริโนเจนในสภาวะหลอดทดลองได้อย่างสมบูรณ์ภายในเวลา 2 และ 1 ชั่วโมง ตามลำดับ นอกจากนี้พบว่าเอนไซม์บริสุทธิ์ที่ได้มีคุณสมบัติเป็น fibrinolytic activity, fibrinogenolytic activity แต่ไม่มีคุณสมบัติของ thrombin-like activity
Chulalongkorn University. Center of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Role: advisor
Role: advisor
Created: 2009
Modified: 2557-06-09
Issued: 2014-04-12
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
eng
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 Punnanee_su.pdf 2.43 MB
ใช้เวลา
0.035095 วินาที

Punnanee Sumpavapol
Title Contributor Type
Fibrinolytic proteases from bacteria isolated from fermented foods
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Punnanee Sumpavapol
Linna Tongyonk
Somboon Tanasupawat
Wannop Visessanguan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of encapsulation of selected probiotic cell on survival in simulated gastrointestinal tract condition
มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์. สำนักทรัพยากรการเรียนรู้คุณหญิงหลง อรรถกระวีสุนทร
Hasiah Ayama;Punnanee Sumpavapol;Suphitchaya chanthachum

บทความ/Article
Total phenolic content, antioxidant and antimicrobial activities of stink bean (Parkia speciosa Hassk.) pod extracts
มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์. สำนักทรัพยากรการเรียนรู้คุณหญิงหลง อรรถกระวีสุนทร
Suchanuch Wonghirundecha;Soottawat Benjakul;Punnanee Sumpavapol

บทความ/Article
Monitoring of changes in lactic acid bacteria during production ofThai traditional fermented shrimp (Kung-Som) by culturing methodand PCR-DGGE technique
มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์. สำนักทรัพยากรการเรียนรู้คุณหญิงหลง อรรถกระวีสุนทร
Kanokwan Thongruck;Sutanate Saelao;Punnanee Sumpavapol;Soottawat Benjakul;Suppasil Maneerat

บทความ/Article
Linna Tongyonk
Title Creator Type and Date Create
Antimutagenicity of some natural red colors introduced to steamed starchy dessert by somatic mutation and recombination test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Nawanwat Sinseubpol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of extracts from green vegetables on modification of mutagenicity of nitrite-treated aminopyrene and nitrite-treated chicken extract using ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk
Thunyawan Nuntatovattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Fibrinolytic proteases from bacteria isolated from fermented foods
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Somboon Tanasupawat;Wannop Visessanguan
Punnanee Sumpavapol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of pomegranate juice in modification of mutagenicity of nitrite treated aminopyrene and nitrite treated chicken extract using Ames
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Kulthida Luang-on
วิทยานิพนธ์/Thesis
Estimation of heavy metal intake from seafood consumption in the population of Muang district Rayong province
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk
Pimonwan Kerdthep
วิทยานิพนธ์/Thesis
ANTIMUTAGENIC ACTIVITY OF MOMORDICA COCHINCHINENSIS EXTRACTS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Tippawan Siritientong
Napad Triteeradej
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antioxidant, antimutagenic and antigenotoxic effects of the acetone and methanol extracts from some legumes
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Kalyarat Kruawan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of hom nil rice and black glutionus rice extracts on mutagenicity of nitrite-treated aminopyrene and nitrite-treated chicken extract using ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Kamala Sadabpod
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of trans fatty acid content in snacks and non-daily creamers by attenuated total reflection fourier transform infrared spectroscopy
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Chamnan Patarapanich
Waraporn Suwannakood
วิทยานิพนธ์/Thesis
Factors affecting Trans fatty acid content in Chinese fried dough
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Linna Tongyonk;Chamnan Patarapanich
Watcharaporn Jaikrasane
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antioxidant and antimutagenic activity of extracts from pericarp and seed of zanthoxylum limonella alston
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk
Patamawan Wipoosanapan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of some vegetable extracts on mutagenicity of nitrite treated standard mutagen and beef extract using ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Nisita Komsakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of Trans fatty acid in some foods by attenuated total reflection-fourier transform infrared spectroscopy
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Linna Tongyonk;Chamnan Patarapanich
Nareepan Narkwichian
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenic activity of Hom Nil rice and Black Glutinous rice in somatic mutation and recombination test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Nuttanun Vipassanatham
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of trans fatty acid content in deep fried foods, milk and dairy products by attenuated total reflection-fourier transform infrared spectroscopy
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Chamnan Patarapanich
Patamaporn Soonpan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenic and antioxidative activities of some flowers
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna tongyonk;Kaew Kangsadaampai;Nijsiri Ruangrungsri
Oranuch Wongwattanasathien
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of some herbal drinks on the mutagenicity of nitrite treated menstrual regulatory and haematinic traditional preparations using Ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Atcharaporn Limprasertkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Assessment of the mutagenicity of instant noodles and their seasonings, using Ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampa
Oranuch Wongwattanasathien
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of some mushroom extracts on urethane induced somatic mutation and recombination in Drosophila melanogaster / Umaporn Suweeraporn
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Umaporn Suweeraporn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenic modification effect of some edible mushrooms on nitrite treated beef concentrate using Ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Kaew Kangsadalampai
Wanwisa Sabaichai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of bitter gourd extracts on the mutagenicity of 1-aminopyrene reacted with nitrite using ames test
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk
Korkiat Panpasuk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Somboon Tanasupawat
Title Creator Type and Date Create
Identification of acinetobacter species isolated from clinical specimen by photobiotin labelling DNA-DNA hybridization
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somboon Tanasupawat
Chutima Sereekul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Taxonomy of micromonospora strains from thai peat swamp forest soils and secondary metaboolites of a selected isolate
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somboon Tanasupawat;Khanit Suwanborirux;Itoh, Takashi
Chitti Thawai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Secondary metabolites of Streptomyces strains AAR1-1 and AAR 14 associated with marine sponges
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Khanit Suwanborirux;Somboon Tanasupawat
Chutima Petchprayoon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Secondary metabolites of mangrove Streptomyces sp.TRA 9839-2
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Khanit Suwanborirux;Somboon Tanasupawat
Kusuma Jitsaeng
วิทยานิพนธ์/Thesis
Selection of probiotic bacteria for use in permented milk product
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Romanee Sanguaneekul;Somboon Tanasupawat;Suttisak Suknaisilp
Nittaya Methawanitpong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Bioactive constituents from marine Bacillus strains
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Khanit Suwanborirux;Somboon Tanasupawat;Duangdeun Meksuriyen
Chutima Jaruchoktaweechai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nutritive value of protein in soybean residue fermented with Rhizopus oligosporus and Bacillus subtilis
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Oranong Kangsadalampai;Somboon Tanasupawat
Orawan Keeratisuthisathorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antibacterial antibiotics from Micromonospora species isolated from soil
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Chaiyo Chaichantipyuth;Somboon Tanasupawat
Jiraporn Chantongcome
วิทยานิพนธ์/Thesis
Taxonomy of xylanolytic bacteria and characterization of xylanase from selected strains
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somboon Tanasupawat;Wonnop Visessanguan
Saowapar Khianngam
วิทยานิพนธ์/Thesis
Fibrinolytic proteases from bacteria isolated from fermented foods
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Somboon Tanasupawat;Wannop Visessanguan
Punnanee Sumpavapol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Properties of bread produced from Chinese steamed bun starter doughs and Thai traditional starter (Loog-pang)
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Suwimon Keeratipibul;Somboon Tanasupawat
Naphatrapi Luangsakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
TAXONOMY AND SECONDARY METABOLITES OF SELECTED STREPTOMYCES AMYCOLATOPSIS AND KITASATOSPORA STRAINS
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somboon Tanasupawat;Khanit Suwanborirux
Paranee Sripreechasak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Glutamate decarboxylase amylise and proteinase from selected Lactobacillus and Enterococcus strains
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Somboon Tanasupawat;Kohei Oda
Sirapan Sukontasing
วิทยานิพนธ์/Thesis
IDENTIFICATION AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF ENDOPHYTIC ACTINOMYCETES ISOLATED FROM MEDICINAL PLANTS IN THAILAND
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somboon Tanasupawat;Pattama Pittayakhajonwut
Nattaporn Klykleung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Screening and identification of selected halophilic bacteria producing histamine and alkaline phosphatase
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Somboon Tanasupawat;Wonnop Visessanguan;สมบูรณ์ ธนาศุภวัฒน์;วรรณพ วิเศษสงวน
Jaruwan Sitdhipol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Screening and identification of protease-producing halophilic bacteria from fermented fish, Pla-ra
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Ancharida Acharacharanya;Somboon Tanasupawat;Wonnop Visessanguan
Nitcha Chamreonsaksri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Taxonomy and secondary metabolites of selected marine actinomycetes
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Somboon Tanasupawat;Khanit Suwanborirux;Pattama Pittayakhajonwut
Wongsakorn Phongsopitanun
วิทยานิพนธ์/Thesis
ACID PRODUCTION AND PROBIOTIC PROPERTIES OF SELECTED LACTIC ACID BACTERIA
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somboon Tanasupawat;Nuttha Thongchul;Kentaro Kodama
Tanatip Thamacharoensuk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Biodiversity and secondary metabolites of rare actinomycetes from soils
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Somboon Tanasupawat;Khanit Suwanborirux
Apakorn Songsumanus
วิทยานิพนธ์/Thesis
Biodiversity of thermotolerant xylanse-producing bacteria from soil in Nan province
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Ancharida Acharacharanya;Somboon Tanasupawat;Teerapatr Srinorakutara
Saowapar Kinegam
วิทยานิพนธ์/Thesis
Taxonomy of acetic acid bacteria and oxidative products of Acetobacter and Gluconobacter strains
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Somboon Tanasupawat;Pattaraporn Yukphan
Jintana Kommanee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Taxonomy and Protease of Halophilic bacteria isolated from Pla-ra
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Somboon Tanasupawat;Wonnop Visessanguan;Takashi Itoh
Nitcha Chamroensaksri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Screening and characterization of arsenite/arsenate oxidizing bacteria from tannery wastes and agriculural soils
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Ancharida Akaracharanya;Somboon Tanasupawat
Kitja Chitpirom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of silver nanoparticles on staphylococcus aureus ATCC 25923 and escherichia coli ATCC 25922 protein profiles
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Warangkana Warisnoicharoen;Somboon Tanasupawat;Sittituk Roytrakul
Hathaichanok Tamiyakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Optimization of d-lactic acid fermentation by Sporolactobacillus kofuensis SB7-2 to increase productivity
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Nuttha Thongchul;Somboon Tanasupawat
Orachorn Thongdonngaw
วิทยานิพนธ์/Thesis
Selection of lactic acid bacteria isolated from swine against pathogenic bacteria and porcine epidemic diarrhea (PED) virus
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Nuvee Prapasarakul;Somboon Tanasupawat;Dachrit Nilubol
Wandee Sirichokchatchawan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Screening of spore forming d-lactic acid producing bacteria and its optimization
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Nuttha Thongchul;Somboon Tanasupawat
Budsabathip Prasirtsak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Secondary metabolites of mangrove Streptomyces sp Tra 9875-2
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Khanit Suwanborirux;Somboon Tanasupawat
Sarin Tastong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Identification and antimicrobial activity of actinomycetes from soil at Samed Island
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somboon Tanasupawat;Khanit Suwanborirux
Wijittra Anansiriwattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Screening and identification of cellulase-producing bacteria and xylanase-producing bacteria from soil
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Ancharida Akaracharanya;Somboon Tanasupawat
Patcharin Boon-eiam
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antifungal agents againts Candida albicans from Streptomyces species isolated from soil
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Chaiyo Chaichantipyuth;Somboon Tanasupawat
Sirinin Chatujinda
วิทยานิพนธ์/Thesis
Screening and indentification of Acetobacter and Gluconobacter isolated from various sources
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Ancharida Akaracharanya;Somboon Tanasupawat
Jintana Kommanee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Identification and antimicrobial activity of Streptomyces, Amycolatopsis, and Kitasatospora strains from soils
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somboon Tanasupawat;Khanit Suwanborirux
Piyapat Sripairoj
วิทยานิพนธ์/Thesis
Screening and indentification of antimicrobial producing actinomycetes from mangrove soil of the inner gulf of Thailand
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Ancharida Akaracharanya;Somboon Tanasupawat
Sirikan Hunadanamra
วิทยานิพนธ์/Thesis
Food product development of roselle soy yogurt
มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
Sumalee Panthong;Arunporn Itharat;Somboon Tanasupawat
Varitha Ariyabukalakorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Screening and indentification of cellulase-producing bacteria from soil in Nan province
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Ancharida Akaracharanya;Somboon Tanasupawat
Thanawan Taprig
วิทยานิพนธ์/Thesis
Genome, physicochemical properties and esterase gene cloning of novel lentibacillus and halobacillus species
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somboon Tanasupawat;Wonnop Vissessanguan;Plearnpis Luxananil
Auttaporn Booncharoen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antioxidant and antimicrobial activities of crude extracts of actinomycetes from soils
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Rataya Luechapudiporn;Somboon Tanasupawat
Khaing Zar Wai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Taxonomy and biological activities of a novel Saccharothrix species from soil of Sichang Island
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Wongsakorn Phongsopitanun;Preedakorn Chunhacha;Somboon Tanasupawat
Md Abul Kalam Azad
วิทยานิพนธ์/Thesis
Identification and application in plant of plant growth-promoting endophytic bacteria
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Ancharida Savarajara;Somboon Tanasupawat
Kanchana Sitlaothaworn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Taxonomy, bioactivities, and secondary metabolites of endophytic actinomycetes isolated from medicinal plants
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somboon Tanasupawat;Pattama Pittayakhajonwut
Nattaporn Klykleung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Cholesterol-lowering and probiotic properties of selected lactic acid bacteria
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somboon Tanasupawat;Wonnop Visessanguan
Engkarat Kingkaew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Identification, antifungal and plant growth promoting activities of endophytic actinomycetes from orchids
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somboon Tanasupawat;Kittisak Likhitwitayawuid
Nisachon Tedsree
วิทยานิพนธ์/Thesis
Wannop Visessanguan
Title Creator Type and Date Create
Fibrinolytic proteases from bacteria isolated from fermented foods
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Linna Tongyonk;Somboon Tanasupawat;Wannop Visessanguan
Punnanee Sumpavapol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 9
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 8,270
รวม 8,279 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 371,072 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 900 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 733 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 117 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 47 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 20 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 12 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 7 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
รวม 372,909 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104