แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Expression of strach branching enzyme genes cloned from cassava Manihot esculenta crantz and immunological monitoring of the enzymes
การแสดงออกของยีนสตาร์ชบรานชิ่งเอนไซม์ที่โคลนได้จากมันสำปะหลัง Manihot esculenta Crantz และการตรวจติดตามเอนไซม์โดยวิธีทางอิมมูน

LCSH: Gene expression
LCSH: Cassava
LCSH: Starch
LCSH: Starch -- Synthesis
LCSH: Enzymes
Abstract: Starch branching enzyme (SBE) also called Q-enzyme (alpha-1,4-glucan : alpha-1,4-glucan-6-glucosyltransferase, EC 2.4.1.18 introduces branch points in the amylopectin molecules by hydrolysis of the alpha-1,4-glucan chains. It catalyzes the formation of an alpha-1,6 cross linkage between the reducing end of the cleaved chain and glucose residue. In this study the cDNA of two SBE genes, sbeI and sbeII gene were cloned and expressed. Their respective PCR products were 2.8 and 2.7 kb were cloned into pET 28c for sbeI and pET 28b for sbeII. They were expressed in E. coli rosetta gami (DE). The optimum expression condition was induction with 0.4 mM IPTG for 4 hours for both transformants. Purification by Hitrap His-Tag chromatography resulted in 5 folds purification with specific activities of 8.4 and 7.6 units/mg protein, respectively. Both SBERI and SBERII showed similar characteristics: molecular weight of 90 kDa by SDS-PAGE, optimum pH at 7.0, optimum temperature of 37°C. However, their kinetic characteristics were different, Km and Vmax for amylose were 2.13 and 3.46 mg/ml and 1.7 และ 3.4 ΔA660/min for SBERI and SBERII respectively. SBERI was more active than SBERII towards amylose as substrate whereas SBERII was more active with amylopectin as substrate. Modification of tyrosine, argine and tryptophan altered the activities of both SBERI and SBERII whereas modification of histidine only affected SBERI. Comparison of amino acid compositions and kinetic parameters indicated SBE1 and SBE2 were similar to SBERI and were probably the product of sbeI gene while SBE3 was related to SBERII. Polyclonal antibody of each native isoforms could react with both recombinant enzymes and similar interactions were observed with polyclonal antibodies of recombinant enzyme and native SBE isoforms. Polyclonal antibodies of the recombinant enzyme were used to monitoring enzyme extract of tubers at different ages of 6, 9 and 12 months by western blots. Anti-SBERI stained more intensely with both bands of 108 kDa and 60 kDa. whereas anti-SBERII showed less intensity on both bands. The band intensities also increased with ages.
Abstract: เอนไซม์สร้างโซ่กิ่ง (starch branching enzyme) หรือ Q เอนไซม์ (alpha-1,4-glucan : alpha-1,4-glucan-6-glucosyltransferase, EC 2.4.1.18) มีหน้าที่เร่งปฏิกิริยาการสังเคราะห์อะไมโลเพคตินโดยการสลาย แอลฟา 1,4-กลูแคน แล้วนำไปเชื่อมกับกลูโคสด้วยพันธะ แอลฟา-1,6 ไกลโคซิดิกที่ด้านปลายรีดิวซ์ของกลูโคส ในการศึกษานี้ได้นำ cDNA ของเอนไซม์ สร้างโซ่กิ่งจากมันสำปะหลังสายพันธุ์ KU50 ซึ่งมีสองยีน คือ sbeI และ sbeII มาทำพีซีอาร์ได้ชิ้นส่วนยีนขนาด 2.8 และ 2.7 กิโล เบสซึ่งถูกโคลนข้ากับ พลาสมิด pET28c และ pET28b โดยใช้ E. coli rosetta gami (DE) เป็นเซลล์เจ้าบ้าน ซึ่งแสดงออก ได้ดีเมื่อถูกกระตุ้นด้วย 0.4 mM IPTG เป็นเวลา 4 ชั่วโมง ได้รีคอมบิแนนท์เอนไซม์คือ SBERI และ SBERII หลังจากนั้นทำให้ เอนไซม์บริสุทธิ์โดยการผ่านโครมาโตกราฟีแบบจำเพาะคือ hitrap His-tag ได้ค่าความบริสุทธิ์ของรีคอมบิแนนท์เอนไซม์ SBERI และ SBERII เพิ่มขึ้น 5 เท่า และมีน้ำหนักโมเลกุลเท่ากับ 90 กิโลดาลตันเมื่อวิเคราะห์ด้วยอีเลกโทรฟอเรซิสแบบเสีย สภาพ จากนั้นนำรีคอมบิแนนท์เอนไซม์ทั้งสองไปศึกษาลักษณะสมบัติพบว่า เอนไซม์สามารถทำปฏิกิริยาได้ดีที่ pH 7.0 และ อุณหภูมิ 37 องศาเซลเซียส เอนไซม์มีค่าทางจลนพลศาสตร์ต่ออะไมโลส คือ Km เท่ากับ 2.13 และ 3.46 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร และ ค่า Vmax เท่ากับ 1.7 และ 3.4 ΔA660/min ตามลำดับ SBERI มีความจำเพาะต่ออะไมโลสมากกว่า SBERII ซึ่งมีความจำเพาะ ต่ออะไมโลเพคตินมากกว่าเมื่อศึกษาบทบาทของกรดอะมิโนต่อแอกทิวิตี้โดยการใช้สารเคมีดัดแปลงกรดอะมิโน พบว่า ไทโร ซีน และอาร์จินีน มีบทบาทกับแอคติวิตี้ของเอนไซม์ทั้งสอง นอกจากนี้ ใน SBERI กรดอะมิโนฮีสติดีนมีบทบาทเกี่ยวข้องกับการ ทำปฏิกิริยาของเอนไซม์ด้วย จากการวิเคราะห์องค์ประกอบของกรดอะมิโนของเอนไซม์สร้างโซ่กิ่งในหัวมันสำปะหลังสาย พันธุ์ KU50 (SBE1,SBE2,SBE3) พบว่า มีอัตราส่วนของกรดอะมิโนที่คล้ายกับกรดอะมิโนที่มาจากรีคอมบิแนนท์เอนไซม์ โดย SBE1 และ SBE2 มีความคล้ายกับ SBERI และ SBE 3 มีความคล้ายกับ SBERII เมื่อนำไอโซฟอร์มบริสุทธิ์ทั้งสามจากหัวมัน สำปะหลังและรีคอมบิแนนท์เอนไซม์มาทำพอลิโคลนอลแอนติบอดี พบว่า แอนติบอดีของเอนไซม์แต่ละชุด สามารถจับกับ เอนไซม์อีกชุดหนึ่งได้ เมื่อนำเอนไซม์สกัดหยาบที่มาจากมันสำปะหลังสายพันธุ์ KU50 อายุ 6, 9 และ 12 เดือน มาแยกด้วยอี เลกโทรฟอเรซิสแบบเสียสภาพและ ให้จับกับ Anti-SBERI และ anti-SBERII ด้วยวิธี western blot พบว่า สามารถทำปฏิกิริยากับ เอนไซม์ในหัวมันสำปะหลังสายพันธุ์ KU50 ได้ โดยพบแถบเอนไซม์ที่ 108 และ 60 กิโลดาลตัน และ ความเข้มของแถบสีที่ เกิดปฏิกิริยาเพิ่มมากขึ้นตามอายุของหัวมันสำปะหลัง
Chulalongkorn University. Office of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: advisor
Role: advisor
Created: 2009
Modified: 2557-03-17
Issued: 2014-03-09
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
eng
Descipline: Biotechnology
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 Surachai_Ya.pdf 2.62 MB5 2018-07-14 14:28:21
ใช้เวลา
0.02494 วินาที

Surachai Yaiyen
Title Contributor Type
Purification and characterization of isoforms of starch branching enzyme from tuber of cassava Manihot esculenta CRANTZ
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Surachai Yaiyen
Tippaporn Limpaseni
Montri Chulavatnatol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Expression of strach branching enzyme genes cloned from cassava Manihot esculenta crantz and immunological monitoring of the enzymes
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Surachai Yaiyen
Tipaporn Limpaseni
Supatcharee Netrphan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Tipaporn Limpaseni
Title Creator Type and Date Create
Isolation and characterization of starch debranching enzyme from tuber of cassava Manihot esculenta crantz
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni
Wasin Sinlapawisut
วิทยานิพนธ์/Thesis
Purification and characterization of starch synthase from cassava Manihot esculenta Crantz tubers
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni;Montri Chulavatnatol
Worapong Hirunyapaisarnsakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Gene cloning and characterization of the cyclodextrin glycosyltransferase from thermotolerant Paenibacillus sp. BT01
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni
Krit Tantanarat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of starch debranching enzyme from tuber of cassava Manihot esculenta crantz cv. KU50
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni
Thippawan Kornsiripanya
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of isofroms of soluble starch synthase from cassava Manihot esculenta CRANTZ cultivar Kasetsart 50 tubers
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni
Thanade Paoin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Expression of strach branching enzyme genes cloned from cassava Manihot esculenta crantz and immunological monitoring of the enzymes
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni;Supatcharee Netrphan
Surachai Yaiyen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of recombinant 4-α glucanotransferase from cassava Manihot esculenta Crantz and Arabidopsis thaliana
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni
Krit Tantanarat
วิทยานิพนธ์/Thesis
STARCH MODIFICATION BY RECOMBINANT 4-alpha- GLUCANOTRANSFERASE FROM CASSAVA Manihot esculenta Crantz
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni
Preyapon Kitpibun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Oxidative enzyme activities and protein profile of transgenic rice Oryza sativa L overxpressing calmodulin gene OsCam1-1
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Teerapong Buaboocha;Tipaporn Limpaseni;Sittiruk Roytrakul
Trilert Chaicherdsakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Identification of thermotolerant bacteria producing cyclodextrin glycosyltransferase and enzyme characterization
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni
Pornthida Yampayont
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sucrose transport in cassava Manihot esculenta Crantz
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni
Thidarat Eksittikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Preparation and characterization of inclusion complexes between cyclodextrins and agricultural toxic substances
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Piamsook Pongsawasdi;Tipaporn Limpaseni
Ruedeekan Saikosin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isolation and characterization of epicuticular agglutinin from seedling of soybean (glycine max)
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Tipaporn Limpaseni;Patchara Verakalasa
Anchalee Chiabchalard
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of some inhibitors on linamarin biosynthesis by cassava plantlets in tissue culture
มหาวิทยาลัยมหิดล
Montri Chulavatnatol;Tipaporn Limpaseni;Pichit Tosukhowong
Saipin Sanghirun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Purification and characterization of chitin-specific lectins from fruit pericarp and seedlings root of angled loofan (Luffa acutangula Roxb.)
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni
Paweena Pongdontri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of tranglycosylation products of recombinant cyclodextrin glycosytransfeerase from Paenibacillus sp.BT01
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Tipaporn Limpaseni
Prapai Hongsa
วิทยานิพนธ์/Thesis
Starch modification using starch branching enzymes from cassava manihot esculenta crantz
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni
Suchada Rakphung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Molecular characterization of isoamylases from cassava tuber Manihot esculenta Crantz KU50
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni;Robert A. Field
Pawinee Panpetch
วิทยานิพนธ์/Thesis
Expression of cassava Manihot Esculenta Crantz. sucrose transporter genes in yeast Saccharomyces Cerevisiae and characterization of the proteins
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Tipaporn Limpaseni;Malinee Suksangpanomrung
Yuttana Worawut
วิทยานิพนธ์/Thesis
Characterization of peroxidase in post-harvested cassava Manihot esculenta Crantz Tubers
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Tipaporn Limpaseni;Montri Chulavatnatol
Thakorn Sornwatana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Gene cloning and characterization of the cyclodextrin glycosyltrasferase gene from thermotolerant Paenibacillus sp. RB01 and Paenibacillus sp. T16
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni;Vichein Rimphanitchayakit
Ratiya Charoensakdi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Starch branching enzyme from cassava Manihot esculenta Crantz tubers
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni;Montri Chulavatnatol
Nopphadol Aroonrungsawasdi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Supatcharee Netrphan
Title Creator Type and Date Create
Expression of strach branching enzyme genes cloned from cassava Manihot esculenta crantz and immunological monitoring of the enzymes
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipaporn Limpaseni;Supatcharee Netrphan
Surachai Yaiyen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 7
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1,981
รวม 1,988 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 231,997 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 288 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 260 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 101 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 32 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 9 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 8 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 2 ครั้ง
มหาวิทยาลัยการกีฬาแห่งชาติ = 2 ครั้ง
รวม 232,699 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.124