Suppawate Thongprayoon. Factors influencing on microbiological quality of groundwater case study in Bangkla district Chachoengsao province and Kosumphisai district Mahasarakham province. Master's Degree(Technology of Environmental Management ). Mahidol University. Mahidol University Library and Knowledge Center. : Mahidol University, 2009.
Factors influencing on microbiological quality of groundwater case study in Bangkla district Chachoengsao province and Kosumphisai district Mahasarakham province
Abstract:
Groundwater is an important alternative source of water supply for human
consumption. However, some areas are facing a poor quality of groundwater due to
the contamination of microbial pathogens. Thus, this study focused on determining
the microbiological quality of groundwater. The factors which influence microbial
contamination in the groundwater, including the chemical and physical properties of
groundwater, land use, soil texture and season were investigated. The types of land
use and dominant soils were additional criteria for selection area. Bangkla district at
Chachoengsao province (12 samples) and Kosumphisai district at Mahasarakham
province (18 samples) were collected. Major land use in Bangkla district was farm
and livestock. But Kosumphisai district was used for agricultural production.
Groundwater samples were collected during rainy and dry seasons. EPAs standard
methods were determined by the quality of the water in the studied areas. The results
showed that 50% of the groundwater samples collected from Bangkla district during
the rainy season were contaminated with the total coliform bacteria and 33% were
contaminated with E. coli. Neither the total coliform bacteria nor E. coli were found
in groundwater samples collected from the Kosumphisai district. During dry season,
91% and 36% of groundwater samples collected from Bangkla district were
contaminated with total coliform bacteria and E. coli, respectively. Approximately,
22% of groundwater samples in Kosumphisai district were contaminated with total
coliform bacteria. E. coli was not found in groundwater samples collected from
Kosumphisai district. Apart form bacterial contaminations, nitrate was also found in
groundwater samples (83%) collected from the Kosumphisai district. The results
revealed that Bangkla area has abundant farm activity located near deep wells and the
soil texture is clay loam and silt. The filtration of bacteria by soils may not be as
effective as commonly assumed and may result in bacteria contamination in
groundwater. The water level in the dry season was shallow and might lead to an
increasing in oxygen concentration. There was a relation between dissolved oxygen
concentration with total coliform bacteria and E.coli. The results suggested that the
presence of fecal coliform bacteria in groundwater may pose a significant threat to
human health if the groundwater is used for drinking.
Abstract:
น้ำบาดาลเป็นแหล่งน้ำทดแทนที่สำคัญต่อการบริโภค อย่างไรก็ตามในบางพื้นที่ประสบปัญหา
กับคุณภาพน้ำบาดาลที่ต่ำกว่ามาตรฐาน โดยเฉพาะการปนเปื้อนของจุลินทรีย์ก่อโรค การศึกษาครั้งนี้
มุ่งเน้นศึกษาเกี่ยวกับคุณภาพทางจุลินทรีย์ในน้ำบาดาล ปัจจัยที่มีผลต่อการปนเปื้อนของจุลินทรีย์ในน้ำ
บาดาล ประกอบด้วย ลักษณะทางกายภาพและทางเคมีของน้ำบาดาล ลักษณะการใช้ประโยชน์ที่ดิน
ลักษณะชั้นดิน และฤดูกาล ชนิดการใช้ประโยชน์ที่ดินและลักษณะของดินเป็นปัจจัยในการกำหนดพื้นที่
โดยมีพื้นที่ อำเภอบางคล้าจังหวัดฉะเชิงเทรา และอำเภอโกสุมพิสัย จังหวัดมหาสารคาม เป็นพื้นที่ศึกษา
โดยกิจกรรมส่วนใหญ่ในพื้นที่บางคล้าเป็นการทำปศุสัตว์แต่ในพื้นที่โกสุมพิสัย เป็นการทำการเกษตร น้ำ
บาดาลจำนวน 12 ตัวอย่างจากพื้นที่อำเภอบางคล้า จังหวัดฉะเชิงเทรา และอำเภอโกสุมพิสัย จังหวัด
มหาสารคาม จำนวน 18 ตัวอย่างถูกเก็บในช่วงฤดูฝน และฤดูร้อน จากผลการศึกษาพบว่า 50% และ 33%
ของน้ำบาดาลที่เก็บจากอำเภอบางคล้า ปนเปื้อน total coliform bacteria และ E. coli ตามลำดับ แต่ไม่พบ
การปนเปื้อน total coliform bacteria และ E. coli ในน้ำบาดาลที่เก็บจากอำเภอโกสุมพิสัยในช่วงฤดูฝน
นอกจากนี้ยังพบว่า 91% และ 36% ของน้ำบาดาลที่เก็บจากอำเภอบางคล้าในช่วงฤดูร้อนมีการปนเปื้อน
ของ total coliform bacteria และ E. coli และ 22% ของจำนวนตัวอย่างน้ำบาดาลที่เก็บจากอำเภอโกสุม
พิสัยมีการปนเปื้อน total coliform bacteria แต่ไม่มีการปนเปื้อน E. coli นอกเหนือจากการปนเปื้อน
แบคทีเรียแล้วยังพบว่าน้ำบาดาลในพื้นที่โกสุมพิสัยถึง 83% มีปริมาณไนเทรตสูง และจากการศึกษาพบว่า
พื้นที่อำเภอบางคล้ามีการทำการเกษตรใกล้บ่อบาดาลและลักษณะของดินในบริเวณนั้นเป็นดินตะกอน ซึ่ง
การกรองของเชื้อแบคทีเรียโดยชั้นของดินอาจมีประสิทธิภาพไม่ดีเท่าที่ควรทำให้พบการปนเปื้อนของ
แบคทีเรียในน้ำบาดาล ในช่วงฤดูร้อนระดับน้ำลดลงจึงอาจส่งผลให้น้ำบาดาลมีปริมาณออกซิเจนเพิ่มขึ้น
ซึ่งมีผลต่อปริมาณ total coliform bacteria และ E. coli จากผลการศึกษาน้ำบาดาลมีการปนเปื้อนของ fecal
coliform bacteria อาจส่งผลต่อสุขภาพของประชาชนถ้านำไปใช้ในการบริโภค
Mahidol University. Mahidol University Library and Knowledge Center