แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effects of cooking on cholesterol content of various cephalopod and a survey of cephalopod consumption
ผลของการหุงต้มต่อปริมาณโคเลสเตอรอลของปลาหมึกชนิดต่างๆ และการสำรวจการบริโภคปลาหมึกโดยใช้แบบสอบถาม

LCSH: Cephalopoda
LCSH: Cholesterol
LCSH: Cuttlefish
LCSH: Food -- Cholesterol content
LCSH: Squids
Abstract: Greater amounts of cholesterol in the diet raise the concentration of blood cholesterol and subsequently lead to coronary heart disease, which is a major health problem. Most people take precautions with the visible fat but are unaware of the unseen fat in seafoods such as cephalopod. The study attempted to determine (1) the cholesterol content of fresh cephalopod, dried squid, and cuttlefish snacks. (2) the effect of the cooking process: fried, grilled, or boiled on the cholesterol content. (3) the amount and frequency of cephalopod consumption in Bangkok. Twelve samples of fresh cephalopod i.e. squid (Loligo chinensis), soft cuttlefish (Sepioteuthis lessoniana), cuttlefish (Sepia pharaonis), and octopus (Octopus dollfusi) were collected from ten markets in Chonburi and Rayong Provinces. Each sample was prepared into two parts, a mantle and a tentacle, for determination of moisture and cholesterol content. Seventeen cuttlefish snacks as well as six samples of whole dried, dissected, and rehydrated squid were determined as the fresh cephalopods. The results showed that the cholesterol content of the tentacle was higher than the mantle, soft cuttlefish> squid>cuttlfish>octopus. Total cholesterol in mg/100g dry weight were 1,857.16, 1,742.13, 1,255.65, and 1,026.21 respectively. Boiled squid had a significantly higher cholesterol level than stir-fried (2,229.75 VS 1,742.98 mg/100g dry weight). Cholesterol in boiled soft cuttlefish 2,248.97>grilled 1,835.97>stir-fried 1,525.41 mg/100g dry weight with p-value<0.05. Grilled octopus (1,079.82) had a cholesterol content comparable to grilled cuttlefish at 1,198.85 mg/100g dry weight. The cholesterol content was in accordance with cholesterol retention. The percent retentions were 95.41 and 79.78 for boiled and stir-fried squid; 93.26, 87.28, and 78.16 for boiled, grilled, and stir-fried soft cuttlefish; and 83.82 and 85.85 for grilled cuttlefish and octopus respectively. Cholesterol retention in dissected dried grilled squid was 79.49 while other types were more than 90%. The shredded seasoned cuttlefish had cholesterol>baked>seasoned roller>seasoned snacks. Two hundred and sixty four subjects responded to the questionnaire. Ninety one percent of the subjects consumed cephalopod and 75% knew the type of cephalopod. A majority of the subjects knew that cholesterol comes from animal sources but they did not know the associated diseases. The average quantity of cooked fresh cephalopod, dried squid, and snack consumption at one time was 56, 34, and 42 grams which was equivalent to a cholesterol intake of 277, 376, and 147 mg respectively. Most subjects consumed cephalopod 1-2 times per month. In light of this study, it is necessary to distribute information to the public that they should have a dietary cholesterol intake of less than 300 mg per day for healthy individuals and no more than 200 mg for individual with hyperlipidemia and cardiovascular disease
Abstract: อาหารที่มีโคเลสเตอรอลมากจะทำ ให้ระดับโคเลสเตอรอลในเลือดสูงและนำ ไปสู่การเป็นโรคหลอดเลือดหัวใจ ซึ่ง เป็นปัญหาสุขภาพที่ประสบอยู่ในปัจจุบัน คนส่วนใหญ่มักระมัดระวังเรื่องไขมันที่มองเห็นได้ แต่มักละเลยอาหาร ทะเล เช่น ปลาหมึก ซึ่งไม่เห็นไขมัน จึงเป็นที่น่าสนใจที่จะศึกษา (1) ระดับของโคเลสเตอรอลในปลาหมึกสด, ปลาหมึกแห้ง, ปลาหมึกอบกรอบสำ เร็จรูป (2) ผลของการปรุงอาหารโดยวิธีการผัด/ทอด, ย่าง, หรือต้ม ต่อระดับ โคเลสเตอรอล (3) สำ รวจปริมาณและความถี่ในการบริโภคปลาหมึกในคนที่อยู่ในกรุงเทพฯ นำ ตัวอย่างปลาหมึก สด 4 ชนิด ได้แก่ ปลาหมึกกล้วย ปลาหมึกหอม ปลาหมึกกระดอง และปลาหมึกสาย ชนิดละ 12 ตัวอย่าง จาก 10 ตลาดในชลบุรีและระยอง ปลาหมึกแต่ละตัวจะแยกส่วนลำ ตัวและหนวด เพื่อหาความชื้นและปริมาณโคเลสเตอ- รอล ปลาหมึกอบกรอบสำ เร็จรูป 17 ตัวอย่าง และปลาหมึกแห้งเต็มตัว, ผ่า, และแช่นํ้า อีก 6 ตัวอย่าง นำ มา วิเคราะห์เช่นเดียวกับปลาหมึกสด ผลการทดลอง พบว่าส่วนหนวดมีปริมาณโคเลสเตอรอลสูงกว่าส่วนตัว ปลาหมึกหอม>ปลาหมึกกล้วย>ปลาหมึกกระดอง>ปลาหมึกสาย โดยมีค่าโคเลสเตอรอล 1,857.16, 1,742.13, 1,255.65, 1,026.21 มก. ต่อ 100 ก. นํ้าหนักแห้ง ตามลำ ดับ ปลาหมึกกล้วยลวกหรือต้มมีโคเลสเตอรอลสูงกว่า ปลาหมึกผัดอย่างมีนัยสำ คัญทางสถิติ ค่าพีน้อยกว่า 0.05 (2,229.75 และ 1,742.98 มก. ต่อ 100 ก. นํ้าหนักแห้ง) ปลาหมึกหอมลวกหรือต้มมีโคเลสเตอรอลสูงกว่าปลาหมึกย่างและปลาหมึกผัดอย่างมีนัยสำ คัญทางสถิติ ค่าพีน้อย กว่า 0.05 (2,248.97, 1,835.97, และ1,525.41 มก. ต่อ 100 ก. นํ้าหนักแห้ง ตามลำ ดับ) ปลาหมึกสายย่างมีปริมาณโค- เลสเตอรอลใกล้เคียงกับปลาหมึกกระดอง (1,079.82, 1,198.85 มก. ต่อ 100 ก. นํ้าหนักแห้ง) ปริมาณโคเลสเตอรอล ในอาหารมีค่าไปได้กับปริมาณโคเลสเตอรอลรีเทนชั่น ปลาหมึกกล้วยต้มและผัดมีรีเทนชั่น 95.41 และ 79.78% ปลาหมึกหอมต้ม, ย่าง, และผัด มีค่า 93.26, 87.28, และ 78.16% และปลาหมึกกระดองย่างและปลาหมึกสายย่าง มี ค่า 83.82 และ 85.85% ตามลำ ดับ ปลาหมึกกล้วยแห้งผ่าย่างมีโคเลสเตอรอลรีเทนชั่นเพียง 79.49% ขณะที่ปลาหมึก อื่นมากกว่า 90% ปลาหมึกเส้นปรุงรสมีโคเลสเตอรอลสูงกว่าปลาหมึกอบกรอบและปลาหมึกบดปรุงรสและขนม รสปลาหมึก มีผู้ร่วมโครงการตอบแบบสอบถาม 264 คน พบว่าร้อยละ 91 ของผู้ตอบแบบสอบถาม เป็นผู้ที่กิน ปลาหมึก และร้อยละ 75 รู้จักชนิดของปลาหมึก ส่วนใหญ่รู้ว่าโคเลสเตอรอลพบมากในอาหารประเภทเนื้อสัตว์ แต่ ไม่มีความรู้เรื่องโรคที่เกี่ยวข้อง ค่าเฉลี่ยการบริโภคปลาหมึกสุกจากวิธีต่างๆ ได้แก่ 56, 34, และ 42 กรัม ต่อ ครั้ง ซึ่งเทียบได้กับปริมาณโคเลสเตอรอล 277, 376, และ 147 มิลลิกรัม ตามลำ ดับ ความถี่ของการบริโภค ได้แก่ 1-2 ครั้ง ต่อ เดือน การศึกษานี้ชี้ให้เห็นว่า การให้ความรู้แก่ประชาชนเป็นสิ่งจำ เป็นและควรแนะนำ ให้บริโภคอาหารที่ มีโคเลสเตอรอลไม่เกิน 300 มิลลิกรัม ต่อวัน สำ หรับคนทั่วไปที่มีสุขภาพดี และน้อยกว่า 200 มิลลิกรัม สำ หรับคน ที่มีไขมันในเลือดสูงและเป็นโรคหัวใจ
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2003
Modified: 2553-01-26
Issued: 2009-12-01
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
ISBN: 9740433626
CallNumber: TH J44e 2003
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Nutrition
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4136751.pdf 1.72 MB99 2024-09-12 13:28:14
ใช้เวลา
0.233402 วินาที

Jeeradach Intajarurnsan
Title Contributor Type
Effects of cooking on cholesterol content of various cephalopod and a survey of cephalopod consumption
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jeeradach Intajarurnsan
Voranunt Suphiphat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Voranunt Suphiphat
Title Creator Type and Date Create
Effects of cooking on cholesterol content of various cephalopod and a survey of cephalopod consumption
มหาวิทยาลัยมหิดล
Voranunt Suphiphat
Jeeradach Intajarurnsan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Drinking water qualities for primary schools in Bangkok
มหาวิทยาลัยมหิดล
Voranunt Suphiphat
Urapin Chukohtuad
วิทยานิพนธ์/Thesis
Biomonitoring Study and Health Risk Assessment of Populations Residing in Chiang Mai Province with High Risk of Lung Cancer
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
Daoroong Kangwanpong;Thipmani Paratasilpin;Usanee Vinitketkumnuen;Umnat Meevatee;Voranunt Suphiphat
Worapa Heepchantree
วิทยานิพนธ์/Thesis
The risk of hospital employee exposed to ethylene oxide
มหาวิทยาลัยมหิดล
Voranunt Suphiphat;Daoroong Kangwanpong;Punya Temcharoen
Prapin Bawornwichitkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Comparative studies of nutritive value in varieties of pumpkin and assessment of pumpkin seeds consumption data
มหาวิทยาลัยมหิดล
Voranunt Suphiphat;Pongthon Sungpuang
Siriket Saelee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation pumpkin seeds snacks and dietary surveys of children with presumptive symptoms of bladder stone disease
มหาวิทยาลัยมหิดล
Voranunt Suphiphat;Kraisid Tontisirin;Parichart Boompikum
Indhira Pukboonme
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nitrate in green leafy vegetables and its role on the possible in vivo formation of n-nitroso proline in school children
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Voranunt Suphiphat;Thirayudh Glinsukon;Chairerk Suwannarat
Anchanee Utaipatanacheep
วิทยานิพนธ์/Thesis
Hematological and biochemical studies in blood of healthy volunteers and diabetes mellitus patients consuming royal jelly
มหาวิทยาลัยมหิดล
Voranunt Suphiphat;Surat Komindr;Ahnond Bunyaratvej
Lily Rirermvanich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of pumpkin seeds supplement in urolithiasis
มหาวิทยาลัยมหิดล
Voranunt Suphiphat;Verasing Muangman;Surat Komindr
Wannee Sangthumsiri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of pumpkin seeds formula on the promoter and inhibitor of crystal formation or aggregation in urine of children with presumptive symptoms of bladder stone disease
มหาวิทยาลัยมหิดล
Voranunt Suphiphat
Nuntaya Morjaroen
วิทยานิพนธ์/Thesis
HPLC determination of mimosine in serum and urine as biomarker for toxicological risk of leucaena leucocephala
มหาวิทยาลัยมหิดล
Voranunt Suphiphat;Kittima Sriwatanakul;Prapin Wilairat
Weena Kumtrup
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of mimosine on copper and zinc content of ocular tissues
มหาวิทยาลัยมหิดล
Voranunt Suphiphat;Chaivat Toskulkao;Nouwaratn Sukhapanth
Areeporn Chongchitmate
วิทยานิพนธ์/Thesis
Metabolic response of diacetoxyscirpenol treated mice to vitamin A
มหาวิทยาลัยมหิดล
Voranunt Suphiphat;Thirayudh Glinsukon;Tongtavuch Anukarahanonta
Tadsanee Punjanon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,352
รวม 2,355 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 272,431 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 162 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 156 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 20 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 16 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 6 ครั้ง
รวม 272,791 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104