แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Knowledge and awareness of public health volunteers concerning food safety : a case study in muang district, Udon Thani province
ความรู้และความตระหนักเรื่องอาหารปลอดภัย : กรณีศึกษาอาสาสมัครสาธารณสุขประจำหมู่บ้านอำเภอเมือง จังหวัดอุดรธานี

LCSH: Food safety
Abstract: This research studied the level of education and awareness of public health volunteers, and its influence on knowledge and obstacles concerning food safety, Muang District, Udon Thani Province. It is quantitative research applying questionnaires of 400 sampling to data analysis with percentage, mean, standard deviation, T-test, Analysis of Variance and Multiple Classification Analysis Results indicated that sampling had knowledge of food safety at a moderate level while awareness remained high. Factors influencing knowledge on food safety were age, educational level, perception of benefits of food safety, and perception of consumer rights, all having a statistically significant level of 0.001. Occupation was also another factor which influenced knowledge of food safety, with a statistically significant level of 0.01. Findings, from the study of factors influencing awareness on food safety, revealed that self-healthcare behavior and perception of consumer rights influenced awareness at a statistically significant level of 0.001. Moreover, perception of benefits on food safety impacted awareness of food safety at a statistical significance of 0.01, educational level, and receiving news which also had an influence on awareness by a statistically significant level of 0.05. After all, knowledge and awareness on food safety are positively associated with each other a statistically significant level of 0.01. As for obstacles of food safety, the sampling possessed very little knowledge concerning food safety, especially knowledge of selecting safe food, and principles of sanitation food safety. Research suggests a problem with food choice based on persuasive power of advertisements, and choosing food without labels displaying ingredients. Research suggested the sampling with a low rate of news reception on food safety had also less perception of consumer rights or appropriate self-healthcare behavior. Results of this research suggested that knowledge concerning food safety should be better publicized along with knowledge on buying safe food and sanitation food safety. Introducing appropriate behavior in self-healthcare by using aggressive public relations though public health personnel, and mass media, such as televisions and radios, together with local media, for example news broadcast towers and interpretation signs, should be considered. Training, seminars, practical meetings and job training on knowledge concerning food safety among the public health should be conducted.
Abstract: การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาระดับความรู้และความตระหนัก ปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อความรู้และ ความตระหนักและปัญหาอุปสรรคเรื่องอาหารปลอดภัยของอาสาสมัครสาธารณสุขประจำหมู่บ้าน อำเภอเมือง จังหวัดอุดรธานี ทำการศึกษาด้วยวิธีการวิจัยเชิงปริมาณ เก็บรวบรวมข้อมูลโดยใช้แบบสอบถามจากกลุ่ม ตัวอย่างจำนวน 400 คน แล้วนำข้อมูลมาวิเคราะห์โดยใช้สถิติค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ยเลขคณิต ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน การทดสอบความแตกต่างค่าเฉลี่ยระหว่างกลุ่ม (T-test) การวิเคราะห์การผันแปรทางเดียว (Analysis of Variance) และการวิเคราะห์การผันแปรประกอบการวิเคราะห์จำแนกพหุ (Multiple Classification Analysis) ผลการศึกษา พบว่า กลุ่มตัวอย่างมีความรู้เรื่องอาหารปลอดภัยระดับปานกลางและมีความตระหนักเรื่อง อาหารปลอดภัยในระดับสูง โดยปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อความรู้เรื่องอาหารปลอดภัยได้แก่ ปัจจัยอายุ ระดับการศึกษา การรับรู้คุณประโยชน์อาหารปลอดภัย การรับรู้สิทธิผู้บริโภค มีอิทธิพลต่อความรู้เรื่องอาหารปลอดภัยอย่างมี นัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.001 ปัจจัยอาชีพมีอิทธิพลต่อความรู้เรื่องอาหารปลอดภัยอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ ระดับ 0.01 และเมื่อทำการศึกษาถึงปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อความตระหนักเรื่องอาหารปลอดภัย ผลการศึกษาพบว่า ปัจจัยพฤติกรรมการดูแลสุขภาพตนเอง การรับรู้สิทธิผู้บริโภค มีอิทธิพลต่อความตระหนักเรื่องอาหารปลอดภัย อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.001 ปัจจัยการรับรู้คุณประโยชน์อาหารปลอดภัยมีอิทธิพลต่อความตระหนัก เรื่องอาหารปลอดภัยอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.01 ปัจจัยระดับการศึกษา การรับรู้ข่าวสาร มีอิทธิพลต่อ ความตระหนักเรื่องอาหารปลอดภัยอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.05 ทั้งนี้ความรู้และความตระหนักเรื่อง อาหารปลอดภัยมีความสัมพันธ์ในเชิงบวกอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.01 ค่าสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์เพียร์ สัน เท่ากับ 0.203 (r = 0.203) ในส่วนของการศึกษาปัญหาอุปสรรคเรื่องอาหารปลอดภัยพบว่า กลุ่มตัวอย่างมี ความรู้เรื่องอาหารปลอดภัยน้อย โดยเฉพาะความรู้ในประเด็นที่เกี่ยวกับการเลือกซื้ออาหารปลอดภัย หลักการ สุขาภิบาลอาหารปลอดภัย ในขณะที่กลุ่มตัวอย่างมีความตระหนักเรื่องอาหารปลอดภัยน้อย ในประเด็นที่เกี่ยวกับ การเลือกซื้ออาหารตามคำโฆษณาชวนเชื่อ การเลือกซื้ออาหารที่ไม่มีฉลากแสดงรายการอาหารและมักเลือกซื้อ อาหารโดยพิจารณาจากรูปลักษณ์บรรจุภัณฑ์ภายนอกที่สวยงาม นอกจากนั้นผลการวิจัยยังพบว่ากลุ่มตัวอย่างมี การรับรู้ข่าวสารอาหารปลอดภัยต่ำ มีการรับรู้เรื่องสิทธิผู้บริโภคน้อย และมีพฤติกรรมการดูแลสุขภาพตนเองที่ ไม่เหมาะสม ข้อเสนอแนะจากการวิจัยครั้งนี้ คือ ควรมีการเผยแพร่ประชาสัมพันธ์และให้ความรู้เรื่องอาหารปลอดภัย ในประเด็นที่เกี่ยวกับการเลือกซื้ออาหารปลอดภัยและการสุขาภิบาลอาหารปลอดภัย การให้ความรู้เรื่องการรับรู้ สิทธิผู้บริโภคและการให้ความรู้เรื่องพฤติกรรมที่ถูกต้องในการดูแลสุขภาพตนเอง โดยจัดทำในลักษณะการ ประชาสัมพันธ์เชิงรุก ผ่านทางสื่อบุคคลได้แก่เจ้าหน้าที่สาธารณสุข ผ่านทางสื่อมวลชนได้แก่ โทรทัศน์ และวิทยุ และผ่านทางสื่อท้องถิ่นได้แก่ หอกระจายข่าว และป้ายประชาสัมพันธ์ นอกจากนั้นควรมีการจัดอบรม สัมมนา ประชุมเชิงปฏิบัติการและการศึกษาดูงานในเรื่องอาหารปลอดภัยและการจัดการสุขาภิบาลอาหารปลอดภัย ทั้งนี้ เพื่อให้อาสาสมัครสาธารณสุขประจำหมู่บ้าน มีความรู้และความตระหนักเรื่องอาหารปลอดภัยได้อย่างถูกต้อง เหมาะสม
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2005
Modified: 2553-06-18
Issued: 2009-07-30
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
ISBN: 9740465161
CallNumber: TH M389k 2005
eng
Spatial: Udon Thani
DegreeName: Master of Arts
Descipline: Environment
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4636175.pdf 878.99 KB341 2025-10-21 19:47:52
ใช้เวลา
0.274805 วินาที

Marut Nambutr
Title Contributor Type
Knowledge and awareness of public health volunteers concerning food safety : a case study in muang district, Udon Thani province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Marut Nambutr
Shutima Saengngern
วิทยานิพนธ์/Thesis
Shutima Saengngern
Title Creator Type and Date Create
Knowledge and awareness of public health volunteers concerning food safety : a case study in muang district, Udon Thani province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Shutima Saengngern
Marut Nambutr
วิทยานิพนธ์/Thesis
The consciousness of local people in environmental conservation : a case study of Koh Samet Rayong province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Shutima Saengngern
Rathirat Kewmesuin
วิทยานิพนธ์/Thesis
The behavior of medical professionals in private hospital regarding infectious waste management : a case study of Thonburi 1 and Thonburi 2 Hospitals
มหาวิทยาลัยมหิดล
Shutima Saengngern
Buathip Phangsri
วิทยานิพนธ์/Thesis
The opinion of people in Bangkok Metropolis towards chemical residue free vegetables
มหาวิทยาลัยมหิดล
Shutima Saengngern
Napaporn Tengkaew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Knowledge and awareness of citizens regarding environmental problems : a case study of Bangkok public park
มหาวิทยาลัยมหิดล
Shutima Saengngern
Arthit Chatmongkonwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Small scale fishermen's opinions regarding the breeding of sea mussels for a parttime job : a case study of fishing village Banpakkrongpamong Tambon Phantainorasingh Samuthsakhon province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Shutima Saengngern
Sermpon Dulyapintukorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
The participation of local people in environmental conservation : a case study of Pak-Meng Beach Sikao District Trang province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pannipa Buraphacheep;Jiraporn Chuckpaiwong;Shutima Saengngern
Chusa Saowaphak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Tourists' behavior to promote conservation tourism in Ko Kret Pak Kret district Nonthaburi province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jiraporn Chuckpaiwong;Shutima Saengngern;Pannipa Buraphacheep
Charuwan Saengjun
วิทยานิพนธ์/Thesis
The adoption of herbal cosmetic products a case study of the herbal cosmetic products produced by Chaophaya Abhaibhubejhr Hospital in Prachinburi province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jiraporn Chuckpaiwong;Pannipa Buraphacheep;Shutima Saengngern
Dansroung Wannawongsoun
วิทยานิพนธ์/Thesis
The participation of local people in environmental performance : Healthy city project for Banmee Municipality Lopburi province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jiraporn Chuckpaiwong;Pannipa Buraphacheep;Shutima Saengngern
Varunee Pimpa
วิทยานิพนธ์/Thesis
Waste reduction behavior of residents in townhouse villages in Chatuchak district Bangkok metropolis
มหาวิทยาลัยมหิดล
Jiraporn Chuckpaiwong;Pannipa Buraphacheep;Shutima Saengngern
Soithip Weerasoonthon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 19
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 5,615
รวม 5,634 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 284,611 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,262 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 127 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 23 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 11 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 6 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 4 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 1 ครั้ง
รวม 286,045 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.33