แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Functional properties for health in Thai foods using In Vitro model
คุณสมบัติทางด้านประโยชน์ต่อสุขภาพในอาหารไทยโดยการศึกษาในหลอดทดลอง

LCSH: Thai foods -- Health aspects
LCSH: Food additives -- Analysis
Abstract: Thailand has undergone a nutrition and health transition during the past decade due to a shift of eating pattern from the traditional practice to a more westernized one. Thai foods are being replaced by diets containing a higher proportion of fats and animal meats, less vegetables and fruits leading to a rising burden of diet-related noncommunicable diseases (NCD) such as cardiovascular disease, hypertension and certain cancers. Epidemiological studies show that a balanced diet and a lot of fruits and vegetables especially those with bioactive compounds can lower the risk of NCD. Tradition Thai food is often referred to as health food due to its uniqueness in combining various vegetables and herbs. Nevertheless, little scientific evidence is available to support such a claim. This study was aimed to determine some functional properties of common Thai dishes. Sixteen Thai dishes of various categories were prepared three times (n = 3) for determination of four functional properties using in vitro model. They were thrombosis preventing activity, Fibrinolytic activity, Anti-hypertension activity (Angiotensin I converting enzyme: ACE inhibitory activity) and antioxidant activity (ORAC: Oxygen Radical Antioxidant Capacity and FRAP: Ferric Reducing Antioxidant Power). Results showed that all the Thai dishes had functional properties with some dishes showing more potential than the others. Nham Prik Kung Sod and Nham Prik Long Rua showed highest thrombosis preventing activity. They prolonged thrombin time more than 999 seconds. Only one dish Nham Prik Kung Sod, had fibrinolytic activity by hydrolyzed fibrin to clear zone of 317 mm2. Pad Kra Praw Kung showed the most potentcy in anti-hypertension property with 123.7% ACE inhibitory activity. Nham Prik Long Rua showed the highest antioxidant activity (49.1 + 2.5 μmole TE/g) with ORAC, while Pad Kra Praw Kung showed the highest antioxidant activity (6.0 + 1.4 μmole TE/g) when tested with FRAP. Of all Thai dishes in this study, two dishes, Nham Prik Kung Sod and Pad Kra Praw Kung showed 3 potential functional properties ranked in the top five and six dishes had 2 potential functional properties in the top five. In conclusion, the result showed that all Thai dishes in this study had one or more functional properties, so eating various Thai foods provides not only nutritional quality but also functional properties for better health.
Abstract: โรคไม่ติดต่อเรื้อรัง เช่น โรคหัวใจและหลอดเลือด โรคความดันโลหิตสูงและมะเร็ง เป็นปัญหาสำคัญต่อประชากรทั่ว โลก และเป็นสาเหตุการตายใน 5 อันดับแรกของคนไทย ข้อมูลทางระบาดวิทยาแสดงให้เห็นว่าการเลือกรับประทานอาหาร ที่สมดุลและมีผักและสมุนไพรเป็นหลักจะช่วยลดความเสี่ยงต่อการเกิดโรคดังกล่าว แม้ว่าอาหารไทยจะได้ชื่อว่าเป็นหนึ่ง ในอาหารเพื่อสุขภาพจากเอกลักษณ์ในการใช้ผักและสมุนไพรหลากหลายชนิด แต่ยังขาดข้อมูลทางวิทยาศาสตร์ที่แสดงให้ เห็นถึงคุณสมบัติเชิงสุขภาพของอาหารไทยที่นิยมบริโภคโดยทั่วไป ในการศึกษาครั้งนี้จึงมีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา คุณสมบัติเชิงสุขภาพของอาหารไทยที่นิยมบริโภคโดยทั่วไปทั้งสิ้น 16 ชนิด จากอาหารไทยประเภทต่างๆ ได้แก่ เครื่องจิ้ม ต้ม แกง ผัด ยำ และเบ็ดเตล็ด ตัวอย่างอาหารแต่ละชนิดที่นำมาศึกษาได้มาจากการปรุง 3 ครั้งโดยใช้สูตรและผู้ปรุงชุดเดียวกัน เพื่อนำมาศึกษา คุณสมบัติเชิงสุขภาพโดยวิธีการในหลอดทดลอง (in vitro) ได้แก่การต้านการแข็งตัวของเลือด (Thrombosis Preventing Activity) การละลายลิ่มเลือด (Fibrinolysis) การลดความดันโลหิตสูง โดยวัดการยับยั้งการทำงานของ Angiotensin I converting enzyme (ACE) และการต้านอนุมูลอิสระด้วยวิธี Oxygen Radical Antioxidant Capacity (ORAC) และ Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) ผลการศึกษาพบว่า อาหารแต่ละชนิดมี คุณสมบัติเชิงสุขภาพที่เด่นแตกต่างกันไป โดยน้ำพริกกุ้งสดและน้ำพริกลงเรือแสดงคุณสมบัติการต้านการแข็งตัวของ เลือดสูงสุด โดยไม่ทำให้เกิดการแข็งตัวของเลือดนานกว่า 999 วินาที น้ำพริกกุ้งสดเป็นอาหารไทยเพียงชนิดเดียว ในการศึกษาครั้งนี้ ที่มีคุณสมบัติการละลายลิ่มเลือด โดยทำให้เกิดวงใสเป็นพื้นที่ 317 ตารางมิลลิเมตร ผัดกระเพรากุ้ง แสดงคุณสมบัติการลดความดันโลหิตสูงได้สูงสุด โดยยับยั้งการทำงานของ ACE ได้ถึง 123.7% สำหรับคุณสมบัติการ ต้านอนุมูลอิสระนั้น น้ำพริกลงเรือแสดงคุณสมบัติสูงสุด (49.06 + 2.5 μmole TE/g) เมื่อทดสอบด้วย ORAC ขณะที่ ผัดกระเพรากุ้งแสดงคุณสมบัติสูงสุด (5.96 + 1.35 μmole TE/g ) เมื่อทดสอบด้วย FRAP ผลการศึกษาครั้งนี้แสดงให้เห็นว่าอาหารไทยทุกชนิดที่นำมาศึกษา แสดงคุณสมบัติเชิงสุขภาพที่หลากหลายแตกต่าง กันไป อาหารบางชนิดอาจมีคุณสมบัติที่ดีหลายอย่างทั้งนี้ขึ้นอยู่กับส่วนประกอบของอาหารนั้นรวมถึงสารสำคัญที่มีอยู่ใน พืชผักสมุนไพรและเครื่องเทศที่ใช้ ซึ่งต้องมีการศึกษาหาสารสำคัญดังกล่าวต่อไป ดังนั้นการบริโภคอาหารไทยที่ หลากหลายนอกจากจะให้คุณค่าทางโภชนาการที่ดีแล้วยังมีคุณสมบัติหลายอย่างที่เป็นประโยชน์ต่อสุขภาพด้วย
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2007
Modified: 2020-04-19
Issued: 2009-07-28
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
CallNumber: TH C543f 2007
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4636692.pdf 1.8 MB99 2023-06-14 11:29:11
ใช้เวลา
0.402688 วินาที

Chitraporn Ngampeerapong
Title Contributor Type
Functional properties for health in Thai foods using In Vitro model
มหาวิทยาลัยมหิดล
Chitraporn Ngampeerapong
Somsri Charoenkiatkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Somsri Charoenkiatkul
Title Creator Type and Date Create
Effect of processing and development of appropriate techniques on isoflavones content during tofu preparation
มหาวิทยาลัยมหิดล
Somsri Charoenkiatkul
Piyanutch Sae-koo
วิทยานิพนธ์/Thesis
Functional properties for health in Thai foods using In Vitro model
มหาวิทยาลัยมหิดล
Somsri Charoenkiatkul
Chitraporn Ngampeerapong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Isoflavone content and nutritive value of soyfoods in Thai vegetarian diets
มหาวิทยาลัยมหิดล
Somsri Charoenkiatkul
Sompit Chuenjitsaowakhon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Dietary calcium intake and other factors affecting bone status in healthy Thai children aged 9-12 years
มหาวิทยาลัยมหิดล
Somsri Charoenkiatkul;Vongsvat Kosulwat;Umaporn Suthutvoravut;Nipa Rojroongwasinkul
Orawan Thongdonthaon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of iron-rich food products from animal sources
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Ratchanee Kongkachuichai;Somsri Charoenkiatkul;Pattanee Winichagoon;Prapaisri Sirichakwal
Poonsub Insung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of calcium supplementation on bone status in healthy Thai children
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vongsvat Kosulwat;Somsri Charoenkiatkul
Nutawan Chaolilitkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Salt iodization in Thailand and factors affecting quality of iodized salt
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pattanee Winichagoon;Visith Chavasit;Nipa Rojroongwasinkul;Somsri Charoenkiatkul
Chantakan Thongplaw
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of urethane by soymilk soy-yogurt and tofu in somatic mutation and recombination test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somsri Charoenkiatkul
Chatkaew Sopa
วิทยานิพนธ์/Thesis
Antimutagenicity of some Thai dishes in Drosophila using somatic mutation and recombination test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somsri Charoenkiatkul;Somkiat Kosulwat
Nongyao Pratheepachitti
วิทยานิพนธ์/Thesis
Heme and nonheme iron content in raw and cooked animal products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai;Somsri Charoenkiatkul;Nipa Rojroongwasinkul
Paweena Na Patthalung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of hot water extract of Ganoderma lucidum (FR.) karst on nitrosated product of aminopyrene-nitrite model in ames test and on urethane in the somatic mutation and recombination test using Drosophila melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somsri Charoenkiatkul
Prapatsorn Pakdee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study of aflatoxin content in noodle dishes sold in three areas of Bangkok
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Somsri Charoenkiatkul;Wannee Kusamran
Prapapan Promhirangul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of some amino acids on urethane induced somatic mutation and recombination in Drosophila Melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somsri Charoenkiatkul
Salinee Rukkwamsuk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Body fat and lean body mass estimated from dual-energy x-ray absorptiometry anthropometry and bioelectrical impedance analysis in Thai children
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vongsvat Kosulwat;Somsri Charoenkiatkul;Umaporn Suthutvoravut;Surat Komindr;Nipa Rojroongwasinkul
Sunee Saetung
วิทยานิพนธ์/Thesis
The nutrient composition of retail chicken and the effect of cooking on fat and vitamin content
มหาวิทยาลัยมหิดล
Somkiat Kosulwat;Somsri Charoenkiatkul
Nampetch Engprasert
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of reference recipes for commonly consumed Thai one-plate dishes and snacks and their nutritive values
มหาวิทยาลัยมหิดล
Somsri Charoenkiatkul;Vongsvat Kosulwat
Suchada Suphanpayak
วิทยานิพนธ์/Thesis
The cultural and health perspectives of Thai diet and current situation of eating pattern of urban adult Thai population
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vongsvat Kolsulwat;Somsri Charoenkiatkul
Nattaya Ganjanasuntorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of reference recipes for commonly consumed Thai side dishes and their nutritive values
มหาวิทยาลัยมหิดล
Somsri Charoenkiatkul;Vongsvat Kosulwat
Pattaya Maruekin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Nutritive values of Thai fruit juices and fruit drinks and effect of storage time on vitamin C content in orange juice
มหาวิทยาลัยมหิดล
Vongsvat Kosulwat;Somsri Charoenkiatkul
Parichart Charoenrat
วิทยานิพนธ์/Thesis
The nutrient composition of ready-to-cook foods : stir-fried vegetables
มหาวิทยาลัยมหิดล
;Vongsvat Kosulwat;Somsri Charoenkiatkul
Katharine Polpongse
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of vegetable eating on the levels of nitrate and nitrite in urine and saliva
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Somsri Charoenkiatkul
Nantawan Wongwongsri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of sprouts from some kinds of bean and rice seeds on the mutagenicity of the nitrosated beef extract in Ames test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Somsri Charoenkiatkul
Chatchawin Petchlert
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 6
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 3,429
รวม 3,435 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 204,228 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 121 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 99 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 16 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสงฆ์ = 16 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 1 ครั้ง
รวม 204,481 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.104