แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Development of appropriate educational tools and safe production processes for food products packed in hermetically sealed containers for the cottage industry in Thailand
การพัฒนาสื่อการศึกษาที่เหมาะสมและกระบวนการผลิตที่ปลอดภัยของผลิตภัณฑ์อาหารที่บรรจุในภาชนะที่ปิดสนิทสำหรับอุตสาหกรรมครัวเรือนนประเทศไทย

keyword: Clostridium botulinum
LCSH: Cottage industries
; Acidified Food
LCSH: Food -- Packaging
; Cottage Industry
LCSH: Food Poisoning
LCSH: Food -- Water activity
Abstract: อาหารที่บรรจุในภาชนะที่ปิดสนิทได้รับการส่งเสริมให้มีการผลิตในกลุ่มแม่บ้านเกษตรกรมาเป็นเวลานับสิบปีอย่างไรก็ตาม ภาคีที่เกี่ยวข้อง ได้แก่ เจ้าหน้าที่ภาครัฐที่ทำหน้าที่ส่งเสริม และผู้ประกอบการ ยังขาดความรู้ในกระบวนการผลิตและประกันคุณภาพ ซึ่งอาจมีผลให้ผลิตภัณฑ์ปนเปื้อนสารพิษที่เกิดจากเชื้อคลอสทริเดียม โบทูลินั่ม เนื่องจากผลิตภัณฑ์เหล่านี้มีค่าพีเอชมากกว่า 4.6 และมีค่าวอเตอร์แอคติวิตีสูงกว่า 0.85 และมีวิธีการผลิตและควบคุมคุณภาพที่ไม่เหมาะสม ดังนั้นจึงได้มีการพัฒนาสื่อการศีกษาที่เหมาะสมขึ้นมา โดยมีเนื้อหาครอบคลุมในเรื่องความรู้พื้นฐานเกี่ยวกับเชื้อคลอสทริเดียม โบทูลินั่มและสารพิษที่เกิดจากเชื้อดังกล่าว รวมถึงกรรมวิธีการผลิตอาหารที่บรรจุในภาชนะที่ปิดสนิทที่เหมาะสมสำหรับผู้ประกอบการขนาดเล็ก สื่อการศึกษาชุดที่ 1 ประกอบด้วยสื่อวิดีทัศน์ในรูปแบบละคร พร้อมกับเอกสารประกอบการให้ความรู้พื้นฐานเกี่ยวกับเชื้อคลอสทริเดียม โบทูลินั่ม การทดสอบความองค์ความรู้ของสื่อชุดนี้ใช้ผู้ทดสอบทั้งสิ้น 130 คน ประกอบด้วยเจ้าหน้าที่ภาครัฐบาล 41 คน และผู้ประกอบการ 89 คน หลังจากชมสื่อแล้ว คะแนนเฉลี่ยของผู้ทดสอบเพิ่มขึ้น จาก <50% เป็น 80% (กลุ่มแม่บ้านฯได้รับ 76% และเจ้าหน้าได้รับ 90% ) ในการศึกษาครั้งนี้พบว่ามีความเป็นไปได้ในการปรับเปลี่ยนกระบวนการผลิตของอาหารที่ผลิตจากอุตสาหกรรมครัวเรือนให้เกิดความปลอดภัยในการบริโภค โดยสามารถปรับสภาพกรด (ค่าพีเอช < 4.6) จำนวน 13 ชนิดและสามารถปรับลดค่าวอเตอร์แอคติวิตี้ (< 0.85) จำนวน 2 ชนิด ชนิดของกรดที่นำมาใช้คือกรดซิตริกและ กรดมาลิก โดยมีการเติมลงในน้ำเชื่อม น้ำเกลือ หรือน้ำเปล่าที่ความเข้มข้น 0.017 – 0.55% การลดค่าวอเตอร์แอคติวิตี้ทำได้โดยการทอดกรอบกบหรือเติมเกลือในน้ำพริกแกง นอกจากนี้ในการปรับสภาพกรดอาจต้องมีการปรับเปลี่ยนกระบวนการผลิตบางขั้นตอน เพื่อให้ผลิตภัณฑ์มีค่าพีเอชที่ตามต้องการ เช่น ในการผลิตหน่อไม้ ต้องต้มหน่อไม้ในน้ำเปล่า 2 ครั้ง เพื่อกำจัดสารบัฟเฟอร์ที่มีอยู่ในหน่อไม้ออก หรือในแกงต้องมีการตัดเนื้อหมูออกจากสูตรเดิมรายละเอียดของขั้นตอนการผลิตอาหารเหล่านี้อยู่ในสื่อการศึกษาชุดที่ 2 ซึ่งประกอบด้วยสื่อวิดีทัศน์และเอกสารประกอบ สื่อชุดนี้ได้รับการทดสอบองค์ความรู้โดยมีผู้ทดสอบ 126 คน เป็นเจ้าหน้าที่ 5 คน ผู้ผลิตหน่อไม้บรรจุปี๊บ 34 คน พ่อค้า 42 คน และนักศึกษาอาชีวะ 45 คน โดยผู้ผลิตหน่อไม้ทำคะแนนได้เพียง 29.4% ในขณะที่เจ้าหน้าที่ได้ คะแนนสูงกว่า 90% จากผลการทดสอบนี้ พบว่า สื่อชุดที่ 2 เหมาะที่นำไปเผยแพร่ให้กับผู้ที่มีพื้นฐานความรู้ทางวิชาการพอสมควรและเจ้าหน้าที่ส่งเสริม เนื่องจากมีข้อมูลที่ละเอียดและหลากหลายมาก
Abstract: Food products packed in hermetically sealed containers have been produced in the cottage industry for decades; however, the involved parties, i.e. government extensionist and producers are still lacking knowledge on safe production and appropriate quality assurance processes. The products have a high risk of botulinum poisoning, since they have pH and water activity values higher than 4.6 and 0.85, respectively, and are processed under improper conditions. Educational tools were therefore developed in order to provide basic knowledge on the botulinum toxin and specific information on safe production processes for small-scale producers. The 1st set of tools, including a video tape and pamphlet, was in play style containing information on Clostridium botulinum. The knowledge test given to 130 subjects including 41 government officers and 89 producers, indicated that on average all groups improved from < 50% to 80% (76% for producer and 90% for officer groups). The pilot-scale study indicated the feasibilities for improving safety of food products that were normally produced in the cottage industry i.e. at least 13 kinds of food produced as acidified and acid foods (pH < 4.6) and 2 kinds of low water activity food (aw < 0.85). Acids used for acidification were citric and malic at 0.017 - 0.55% of packing media. Deep frying and salt-adding were used for lowering water activities of canned frog and bottled curry paste, respectively. Process modifications were required in certain products to obtain the target pH, i.e. bamboo shoot needed to be boiled twice to remove natural buffering agents; pork needed to be excluded from the original recipe. Details of the developed production processes were included in video tape and booklet and tested for its effectiveness on 126 subjects including 5 government officers, 34 canned bamboo shoot producers, 42 traders and 45 vocational students. The post-test results indicated that the producers obtained a score of only 29.4%, while the government officers and extensionists could obtained 90%. This latter tool was more appropriate to academic and extensionist professionals due to lots of detail and a wide variety of information.
Mahidol University
Address: NAKHON PATHOM
Email: liwww@mahidol.ac.th
Role: Thesis Advisors
Created: 2005
Modified: 2021-01-15
Issued: 2009-04-02
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
ISBN: 9740460674
CallNumber: TH E36d 2005
eng
DegreeName: Master of Science
©copyrights Mahidol University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 4336512.pdf 2.2 MB87 2022-08-24 11:47:09
ใช้เวลา
0.254639 วินาที

Ekkawit Saenkhum
Title Contributor Type
Development of appropriate educational tools and safe production processes for food products packed in hermetically sealed containers for the cottage industry in Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ekkawit Saenkhum
Visith Chavasit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Visith Chavasit
Title Creator Type and Date Create
Development of appropriate educational tools and safe production processes for food products packed in hermetically sealed containers for the cottage industry in Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Ekkawit Saenkhum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of multiple-fortified bouillon cube and sugar cube products
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Juntima Photi
วิทยานิพนธ์/Thesis
Situation analysis on the production and contamination of pasteurized beverages packed in closed plastic containers in the 14 Southern provinces of Thailand anddevelopment of potential preventive measures
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Supaporn Kunhawattana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of appropriate production and quality assurance systems for small-scale producers of pasteurized beverages packed in closed plastic containers in the 14 southern provinces of Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Wachira Jirarattanarangsri
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation of fortified dried broken rice as complementary food
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Monthana Chitpan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Iron fortification in different kinds of soy sauce by using various fortificants : sensory acceptability, shelf stability and dialyzability
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Ratana Watanapaisantrakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Iodine stability and sensory quality of fermented fish and fish sauce fermented by using iodated salt
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Boualapha Chanthilath
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on extraction process of pectin from leaves of Khruea-Ma-Noi (Cyclea barbala Miers) and its potential use in food industry
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Tanisara Yoswit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Qualities and shelf stabilities of lysine-fortified deep-fried and dried instant noodles
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Chatdanai Polpuech
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of HACCP principles in tube ice manufacturing
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Phannakon Phithaksantayothin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of HACCP principles in block ice and crushed ice manufacturing
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Kukkanang Sirilaksanamanon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Sensory acceptability and nutrient stability of double-fortified wheat flour
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Chakkrapong Assawapromtada
วิทยานิพนธ์/Thesis
Losses of fortified vitamin a in vegetable oils during transportation distribution cooking and storage in different packagings
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Laddawan Puysuwan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of appropriate techniques in defluoridation of bottled drinking water for small-scale producers
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Araya Rojjanawanicharkorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Shelf stability sensory qualities and bioavailability of iron-fortified curry powder
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Karn Sanjeev Kumar
วิทยานิพนธ์/Thesis
Hazard of beverages interacted with nitrite in the present of vitamin C : direct mutagenic potential and nitroso compound formation
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Visith Chavasit;Wannee Kusamran
Vasana Jitima
วิทยานิพนธ์/Thesis
Improvement of nutritive values of instant noodles
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Prapaisri P Sirichakwal;Pongtorn Sungpuag;Nurak Mahatana-arnont
Wimolthip Taeteang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation of pre-event meals and their effect on endurance performance in athletes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kallaya Kijboonchoo;Visith Chavasit;Chittima Singhavanich
Panik Avirutdhakarn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on formulation of dietary fiber-enriched bread containing soybean hulls
มหาวิทยาลัยมหิดล
Anadi Nitithamyong;Visith Chavasit
Thanaporn Mahasuwanwong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation of Vienna sausages containing reduced fat and sodium and modified fatty acid pattern
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Somkiat Kosulwat;Pensri Chungsiriwat
Sappanyoo Charoensook
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of iron-rich food products from animal sources
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Ratchanee Kongkachuichai;Somsri Charoenkiatkul;Pattanee Winichagoon;Prapaisri Sirichakwal
Poonsub Insung
วิทยานิพนธ์/Thesis
Molecular typing of lactic acid bacteria isolated during Nham fermentation
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Ruud Valyasevi
Sukun Kunawasen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of quality assurance system for small-scale production plant of bottled drinking water
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Yuthana Norapoompipat;Tipvon Parinyasiri;Kaew Kangsadalampai
Ornsurang Teerawat
วิทยานิพนธ์/Thesis
Salt iodization in Thailand and factors affecting quality of iodized salt
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pattanee Winichagoon;Visith Chavasit;Nipa Rojroongwasinkul;Somsri Charoenkiatkul
Chantakan Thongplaw
วิทยานิพนธ์/Thesis
Evaluation of the pilot project for school milk distribution in primary school of Chiang-Rai province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pattanee Winichagoon;Visith Chavasit
Pattama Riewluang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Double fortification of fish sauce mixed fish sauce and salt brine for cooking : nutrient stability and sensory acceptability
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Ratchanee Kongkachuichai
Preeyacha Nopburabutr
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of appropriate complementary food for infants in Ubon Rachathani province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Thara Viriyapanich;Visith Chavasit;Urawan Yambourisut
Orraya Porniammongkhon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of low sodium and low sugar seasoning sauces
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Pongtorn Sungpuag;Nipa Rojroongwasinkul
Ratana Eaiprasertsak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Chicken bone calcium extraction and its application as a food fortificant
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pongtorn Sungpuag;Prapaisri P Sirichakwal;Visith Chavasit
Aikkarach Kettawan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of dietary lycopene from tomato and tomato products on plasma lycopene and oxidative DNA damage in human lymphocytes
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pongtorn Sungpuag;Emorn Wasantwisut;Visith Chavasit
Araya Pranprawit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on post-treatment microbial contamination of bottled drinking water produced at pilot plant
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit
Atthawit Wipatanawin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Evaluation of safety of food products packed in hermetically sealed containers produced at cottage industries in Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Tipvon Parinyasiri;Yuthana Norapoompipat
Boonteun Jokkrajai
วิทยานิพนธ์/Thesis
A situation analysis of production concerning the safety of low-acid and acidified foods packed in hermetically sealed containers produced from cottage industries in Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Thara Viriyapanich;Visith Chavasit;Tipvon Parinyasiri
Chainan Saengsurathum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of frying methods and types of cooking oil on total fat, cholesterol content and fatty acid pattern of five species of commonly consumed marine fish
มหาวิทยาลัยมหิดล
Somkiat Kosulwat;Vongsvat Kosulwat;Visith Chavasit
Chawhiwan Kaviruch
วิทยานิพนธ์/Thesis
Lactose digestion and tolerance after yogurt tablet consumption in adolescents
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri P Sirichakwal;Prapasri Puwastien;Visith Chavasit
Laong Kvammana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on iron bioavailability of porcine blood curd recipes by in vitro digestion method
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai;Visith Chavasit;Nipa Rojroongwasinkul;Rin Charoensiri
Napaporn Kulkamtorn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation of canned coconut milk product with modified fatty acid profile
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith chavasit;Somkiat Kosulwat;Kiettisak Theppadungporn
Nattapol Tangsuphoom
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of appropriate food menus for local pregnant women in Ubonratchathani province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Thara Viriyapanich;Prapaisri P Sirichakwal;Visith Chavasit
Piyarat Tunwetchasin
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation of dietary fiber-enriched instant noodles
มหาวิทยาลัยมหิดล
Anadi Nitithamyong;Visith Chavasit
Piya-anong Prairahong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on stability of iodine in iodated salt by using different cooking model conditions
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Kunchit Judprasong
Piyachat Malaivongse
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenic and antimutagenic potential of monosodium glutamate production waste (BX liquid) treated with nitrite in the Ames test and the wing spot test using Drosophila melanogaster
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Visith Chavasit;Anadi Nitithamyong
Pranee Kiatsurayanont
วิทยานิพนธ์/Thesis
Iron bioavailability of cooked porcine blood curd recipes evaluated in anemic rats
มหาวิทยาลัยมหิดล
Ratchanee Kongkachuichai;Visith Chavasit;Nipa Rojroongwasinkul
Sayam Kanjanasit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation of reduced-fat bakery products using modified starch
มหาวิทยาลัยมหิดล
Anadi Nitithamyong;Visith Chavasit;Somkiat Kosulwat
Saranya Huangiam
วิทยานิพนธ์/Thesis
Fortification of iodine, iron and vitamin A in instant noodles : stability and their effects on product qualities
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Pojjanee Paniangvait;Pongtorn Sungpuag
Siriporn Toma
วิทยานิพนธ์/Thesis
Trans fatty acids content in selected foods available in Thailand
มหาวิทยาลัยมหิดล
Somkiat Kosulwat;Vongsvat Kosulwat;Visith Chavasit
Siwaporn Pinkaew
วิทยานิพนธ์/Thesis
Feasibility study on production of shrimp crackers from pulp of black tiger prawn (Penaeus monodon) head
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sompong Thongchai;Nongnuch Raksakulthai;Visith Chavasit;Kasem Kulpradit
Apiradee Srirangsit
วิทยานิพนธ์/Thesis
Psychosocial and sensory factors associated with fruit and vegetable consumption among adolescents in Khon Kaen province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Somchai Durongdej;Visith Chavasit;Jeeranun Suwanwaree
Thitikan Chaosap
วิทยานิพนธ์/Thesis
The evaluation of feasibility in using high calcium fish powder fortified in local diets of pregnant women in Ubon Ratchathani province
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri Sirichakwal;Tharadol Kengganpanich;Visith Chavasit
Sirirat Lorkerdphol
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation of reduced-calorie frozen desserts using pectin as fat replaces and aspartame as sweetener
มหาวิทยาลัยมหิดล
Anadi Nitithamyong;Visith Chavasit
Sanuch Kotchabhakdee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Lactose digestion and tolerance after whole milk and low lactose milk products consumption in middle age people
มหาวิทยาลัยมหิดล
Prapaisri P Sirichakwal;Prapasri Puwastien;Visith Chavasit
Siriporn Wichito
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation of canned complementary food using locally available materials
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kraisid Tontisirin;Visith Chavasit
Souwanee Souvaphapsopha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Formulation of coconut milk-substitute Thai desserts containing low saturated fat, sugar and sodium
มหาวิทยาลัยมหิดล
;Visith Chavasit;Surat Komindr;Somkiat Kosulwat;Bulan Phithakpol
Anchalee Srichamroen
วิทยานิพนธ์/Thesis
Mutagenicity modification of oolong tea on nitrite treated filtrate of five-spice seasoned pork :|bstudies on precursor formed during cooking and on mutagenic product in acid solution using ames test
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kaew Kangsadalampai;Visith Chavasit;Anadi Nitithamyong
Linna Tongyonk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of vitamin A-rich preserved foods by using appropriate technologies
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Emorn Wasantwisut;Pongtorn Sungpuag
Rochana Pisaphab
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of formulative tube feeding for patients with infacat gastrointestinal function
มหาวิทยาลัยมหิดล
Kraisid Tontisirin;Chittima Singhavanich;Visith Chavasit;Chomchark Chuntrasakul
Wantanee Worawongtud
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on formulation of high fiber cookies containing pineapple core
มหาวิทยาลัยมหิดล
Anadi Nitithamyong;Chittima Singhavanich;Visith Chavasit;Ratanasuda Phan-urai
Suvannee Teerapapthamkul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Utilization of chitosan for chelation of lead in waste water
มหาวิทยาลัยมหิดล
Songsak Srianujata;Ladda Tangbanluekal;Visith Chavasit;Satit Puttipipatkhachorn
Varaporn Cholumpai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Study on dietary fiber sources in Thailand and its applications
มหาวิทยาลัยมหิดล
Pairoj Luangpituksa;Apinya Assavanig;Visith Chavasit
Benjawan Thumthanaruk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Efficiencies of training tool on good manufacturing practices and critical control points of production plants of 20-liter packing size drinking water in Cambodia
มหาวิทยาลัยมหิดล
Visith Chavasit;Varongsiri Kemsawasd
Leab, Kong, 1993-
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 1
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 2,039
รวม 2,040 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 74,756 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 31 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 3 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 1 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 1 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 74,793 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.46