แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Efficacy of Fermented Teas in Antibacterial Activity

Organization : Kasetsart University. Faculty of Science. Department of Biochemistry

Organization : Kasetsart University. Faculty of Science. Department of Biochemistry

Organization : Kasetsart University. Faculty of Science. Department of Biochemistry

Organization : Kasetsart University. Faculty of Science. Department of Biochemistry

Organization : Kasetsart University. Faculty of Science. Department of Biochemistry
keyword: fermented tea
; Kombucha
; tea fungus
; pathogenic bacteria
; acetobacters
Abstract: Fermented tea or “Kombucha” was prepared by a tea broth (1.7 % w/v) and sucrose (10% w/v) with supplement of commercially available starter culture. Teas used in this study were mulberry tea, Japanese green tea, Jasmine tea, Ulong tea and black tea. The teas were fermented for two weeks as an inoculum, following by inoculation to another tea broth and required further two-week static fermentation. In this study the antibacterial activity of several teas were tested against pathogenic bacteria in human and shrimp (e.g. Vibrio cholerae, Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio harveyi, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio alginolyticus and Vibrio vulnificus) by disc agar diffusion assay. The pH of fermented teas decreased from around 5 to 2 and the OD600 of tea broth rose significantly from around 0 to 1.5 during fermentation period. Broth from black tea poses the greatest inhibitory activity by measuring diameters of inhibition zones. V. parahaemolyticus showed the largest susceptibility to the fermented tea while pathogenic bacteria in human appeared to be less sensitive. Changes in major components of tea broth were also observed by HPLC analysis. The key organic acids such as succinic acid and gluconic acid produced during the period increased with time, proving the major role of these acids in the microorganism’s growth inhibition.
Kasetsart University. Office of the University Library
Address: BANGKOK
Email: tdckulib@ku.ac.th
Modified: 2552-09-15
Issued: 2009-09-15
บทความ/Article
application/pdf
วิทยาสารเกษตรศาสตร์ (สาขาวิทยาศาสตร์), 40(4) หน้า 925-933
eng
©copyrights Kasetsart University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 A080402155217.pdf 45.33 KB75 2025-04-17 14:18:07
ใช้เวลา
-0.975493 วินาที

Sulak Talawat
Title Contributor Type
Efficacy of Fermented Teas in Antibacterial Activity
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sulak Talawat;Pimpan Ahantharik;Sajeena Laohawiwattanakul;Apinya Premsuk;Sunanta Ratanapo

บทความ/Article
Pimpan Ahantharik
Title Contributor Type
Efficacy of Fermented Teas in Antibacterial Activity
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sulak Talawat;Pimpan Ahantharik;Sajeena Laohawiwattanakul;Apinya Premsuk;Sunanta Ratanapo

บทความ/Article
Sajeena Laohawiwattanakul
Title Contributor Type
Efficacy of Fermented Teas in Antibacterial Activity
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sulak Talawat;Pimpan Ahantharik;Sajeena Laohawiwattanakul;Apinya Premsuk;Sunanta Ratanapo

บทความ/Article
Apinya Premsuk
Title Contributor Type
Efficacy of Fermented Teas in Antibacterial Activity
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sulak Talawat;Pimpan Ahantharik;Sajeena Laohawiwattanakul;Apinya Premsuk;Sunanta Ratanapo

บทความ/Article
Sunanta Ratanapo
Title Contributor Type
Efficacy of Fermented Teas in Antibacterial Activity
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sulak Talawat;Pimpan Ahantharik;Sajeena Laohawiwattanakul;Apinya Premsuk;Sunanta Ratanapo

บทความ/Article
Antibody-Binding Motif of Mimetic Peptides to V. cholerae O139 Lipopolysaccharide
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Aree Thattiyaphong;Amornrat Promboon;Chaivat Kittigul;Krongkaew Supawat;Pathom Sawanpunyalert;Sunanta Ratanapo

บทความ/Article
Inhibitory Effects of Mulberry Leaf Lectins to Silkworm Proteases
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Sunanta Ratanapo;Yuwadee Thawalvichit;Amornrat Promboon

บทความ/Article
Partial Purification of Mulberry (Morus rotunbiloba) Peroxidase Using Aqueous Two-Phase Extraction Coupling with Ion-exchange and Gel-filtration Chromatography
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Supannapa Luanghiran;Poontariga Harinnasut;Amara Thongpan;Amonrat Proomboon;Sunanta Ratanapo

บทความ/Article
Monodin, a new sialic acid-specific lectin from black tiger prawn (Penaeus monodon)
มหาวิทยาลัยมหิดล
Sunanta Ratanapo
Montri Chulavatnatol
Bhinyo Panijpan
Stitaya Sirisinha
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 15
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 4,845
รวม 4,860 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 106,100 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 1,487 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 235 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 51 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 17 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเอกชน = 9 ครั้ง
สถาบันพระบรมราชชนก = 3 ครั้ง
รวม 107,902 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212